Facebooktwitter

Huomenna se alkaa nimittäin ennakkoäänestys. Viimeisen vuoden hiljalleen saturoitunut hulluus sataa alas vaalipäivänä 19.4., kun kansa valitsee itselleen uuden eduskunnan. Vielä 11 päivää siis paistetaan makkaraa ja ojennellaan kahvia, tarjotaan ilmaista krääsää, flaikutetaan aamun ja iltapäivän ruuhkissa, hymyillään, jaanataan, rampataan pitkin kyliä, kirjoitetaan blogauksia, päivitetään facebookkia, instaa ja twiittaillaan.

Vaikka olen aina ollut politiikkahengari ja ärsyttävän täynnä mielipiteitä, en ole itse ollut ehdolla kuin Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallitukseen ja sinnekin sitoutumattomien listan ehdokkaana. Syy on selvä. Paitsi että vierastan puoluepolitiikkaa, en myöskään ole hullu. Ja tämä vaalitouhu, tämä on hulluille.

Olen näissä vaaleissa ensimmäistä kertaa aktiivisesti mukana jonkun kampanjassa. Saara Hyrkkö ja Jarno Lappalainen, joihin minun on ollut kunnia tutustua töitteni kautta, ovat lupaavia nuoria poliitikkoja, jotka tekevät politiikkaa vilpittömästi ja sydämellään. Uskon heihin ja heidän arvoihinsa ja olen siksi halunnut tarjota auttavan käsiparin heidän käyttöönsä. Nuoret ehdokkaat harvoin voivat kilpailla näkyvyydestä ja suosiosta rahalla tai arvovallalla. Siksi pieni ja vaatimatonkin apu on tarpeen.

Mitä lähempää olen kamppiksia päässyt seuraamaan, sitä ohuemmaksi toleranssini ”epäluotettavat poliitikot” -puhetta kohtaan on käynyt. Poliitikoista on jostain syystä hyväksyttävää puhua pilkalliseen sävyyn ja leimata heidät kategorisesti epäluotettaviksi kuin mustalaiset ja kepulaiset ikään. Se on minusta käsittämätöntä ja väärin – asioista saa ja pitääkin olla eri mieltä ja haastaa, mutta epäkiitollisen uravalinnan vuoksi epärehelliseksi nimittely on mielestäni jo vähän paksua.

En malta odottaa vaalien jälkeistä aikaa. Ihmisten suhteellisuudentaju palaa ja facebook-feedini täyttyy turvallisista kissavideoista ja ämpärinjonotusuutisista. Tänä hurjana vaalikampanjoiden loppurutistusten aikana ja myös vaalikausien välissä haluan kuitenkin nostaa hattua teille, poliitikot. Kiitos kun jaksatte, hullut.