Facebooktwitter

Pian sitä saa – enemmän tai vähemmän laadukasta poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua pikkukaupungin täydeltä. Ensi viikolla on nimittäin SuomiAreena, MTV:n Ruotsista nyysimä brändi, joka kokoaa poliitikot, toimittajat, liittojen ja järjestöjen tyypit pyörimään Porin kaduille ja kellareihin skumppalasit kädessä.

SuomiAreenan elitististä meininkiä voi arvostella. Poliittisen showjournalismin aisapari Hanska-Kuparinen niin tekikin YLE:lle vuoden 2014 SuomiAreenasta tehdyssä Porttikielto Poriin -dokumenttisarjassaan. Oli niin tai näin, yksi on varma: tapahtuma tekee läpinäkyväksi sen, miten pieni porukka maatamme lopulta pyörittää. Siitä, onko se suloista, säälittävää vai ahdistavaa päättänee jokainen itse.

Olen vieraillut SuomiAreenassa pariin otteeseen työni puolesta. En itse oikein osaa skumppalasi kädessä kikattelemisen jaloa taitoa, vaan päädyn yleensä kiusaamaan jotain viatonta kepulaista turpeen käytöstä ”uudistuvana energiana” ja koulutuspolitiikan tekemisestä aluepolitiikan ehdoilla.

Laadukkaasta yhteiskunnallisesta keskustelusta ja kipakastakin debatista sen sijaan nautin. SuomiAreenasta sitä löytää, jos käy hyvä tuuri ja tietää jekut. Jaan niistä tässä muutaman:

Keskustelutilaisuuden otsikkoa on turha katsoa. Oleellisempi tieto on, kuka tilaisuuden järjestää ja kuka keskustelua juontaa tai moderoi. Hyvä juontaja pelastaa paskankin aiheen, sparraa lussujakin keskustelijoita ja hillitsee huutajia ja jaarittelijoita. Myös osallistujapalettia kannattaa arvioida – jos koostumus on liian vastakkainasettelumainen, voi jäädä kotiin katsomaan A2-gladiaattoriviihdettä Areenasta. Jos keskustelijoiden koostumus on liian hegemoninen, voi videoida itsensä sanomassa ”juuri näin” mikrofoniin ja katsoa sitä luupilla valitsemastaan mobiililaitteesta. Elämys on yhtä sykähdyttävä.

Selatessani tämän vuoden ohjelmaa silmään pisti erityisesti maamme poliittisten puolueiden edustus SuomiAreenassa. Ainakin paperilla puolueiden omat keskustelutilaisuudet vaikuttavat enemmän komedialta kuin debatilta.

Sekä demarien että kristillisdemokraattien keskustelutilaisuus käsittelee oman puolueen nykytilaa ja tulevaisuutta. Molemmat ovat päättäneet tietenkin käsitellä aihetta ihan vain omien kesken, mikä kertonee kaiken tarvittavan molempien puolueiden nykytilasta ja tulevaisuudesta Suomen poliittisella kentällä.

Vasemmistoliitto ei mieti aatteen tulevaisuutta, vaan kertoo omassa tilaisuudessaan yleisölle tai toisilleen, miten ja miksi Vasemmistoliittoa ymmärretään väärin. Vihreät eivät keskustele vaan pitävät puheita.

Keskustan väellä on ilmeisesti ollut kädet täynnä valtioneuvoston kanslian uudelleensisustamisen kanssa, eikä kukaan ole ehtinyt päivittää minnekään triviaalia tietoa siitä, ketkä Keskustan tilaisuudessa keskustelevat ja kenen kanssa. Substanssi on kuitenkin selvillä: omille ja muille pitää nyt jonkun käydä lavalla mikrofoniin selittämässä, että miten leikkaamalla saadaan Suomi nousuun.

Kokoomuksella näyttää myös olleen kiireinen kevät, sillä lavalle on saatu nimettyä vain omia ja keskustelutilaisuuden otsikko vaikuttaa Porin oman runoilijattaren/presidentinvaimon käsialalta. Taloudesta puhutaan varmaan mukavia, omalla porukalla tietenkin, ettei mene negistelyksi.

Perussuomalaiset, jota en puolueena ensimmäisenä pisteyttäisi kovin korkealle viestinnällisistä ansioistaan, vetää puolueiden välisen SuomiAreena-taiston kotiin 6-0. Keskustelemassa ei ole vain omia, mukaan mahtuu myös (erimielisiä) tutkijoita ja Juhana Vartiainen. Tilaisuudella on oikein joku aihekin, joka ei kaiken lisäksi liity suoraan puolueen oman olemassaolon pohdintaan (vaikka niin kai joku voisi maahanmuutosta perussuomalaisten tapauksessa toki väittää). Toki, vaikka tilaisuus on paperilla yllättävä, ammattimainen ja muodollisesti pätevä, se on silti perussuomalaisten järjestämä keskustelutilaisuus maahanmuutosta, eikä minua saa sinne skumpalla tai supisuomalaisella kossullakaan maanittelemalla. Puolueiden järjestämistä tilaisuuksista se on silti ainoa, joka täyttää millään tapaa kiinnostavan yhteiskunnallisen keskustelun raamit.

En tiedä, pitäisikö tässä huvittua vai huolestua.

Olen paikalla Porissa 13.-17.7. Törmäillään siellä!