Eräs skarppi muija internetissä kirjoitti eilen seuraavaa:
”Istuin tuossa eräänä päivänä eräässä kokouksessa, jossa jälleen kerran +50 vuotiaat hyvin meritoituneet virkahenkilöt päivittelivät, että miksi nämä nykypäivän tissiposkinuoret ovat niin kiittämättömiä, laiskoja ja pelokkaita etteivät uskalla investoida itseensä ja nostaa opintolainaa. On se kuulemma niin kumma, kun ”kyllä me kaikki 70- ja 80-luvuilla nostimme ja hyvin meni”. He myös kantoivat huolta elämäntapahumanisteista, jotka hankkivat heidän verovaroillaan tutkinnon toisessa jälkeen akateemisesta vapaudesta ja opiskelijaelämästä liiaksi nauttien. Istuin siinä kokouksessa ja koin sukupolvien välisen kuilun aika suurena.
Kiristelin hampaitani. Mietin, että kannattaako taas kerran pitää puheenvuoro siitä, miten on hieman eri asia valmistua maisteriksi vuonna 2016 kuin vuonna 1976. Muistuttaa herroja ja rouvia siitä, miten korkeakoulututkinto ei takaakaan enää nykypäivänä varmaa työpaikkaa saatikaan korkeaa palkkatasoa. On pikkasen eri tilanne nostaa opintolainaa aikana, kun kaikki ennusteet osoittattavat Suomelle vielä monen montaa heikon talouskasvun vuotta. Kun vastavalmistuneita maistereita on työttömänä vuosittain 4000 ja tohtoreita jo lähes 2000, kun akateemisia työttömiä on kaiken kaikkiaan lähes 50 000. Puhumattakaan niistä 300 000 muusta työtä etsivästä suomalaisesta.
Nooh. pidin pokkani ja puheenvuorossani totesin, että kyllä, ehdottomasti etuus- ja koulutusjärjestelmää olisi paljon helpompi uudistaa jos näiden järjestelmien piirissä toimivat ihmiset olisivat täydellisiä, ennustuskykysiä markkinatoimijoita, jotka pystyisivät arvoimaan koulutusta ja koulutuksen aikaisia elämisen kustannuksia elämän mittaisina investointeina ja valitsemaan aina oikein. Ihmiset ei kuitenkaan – valitettavasti tai onneksi, miten sen nyt ottaa – tällaisia ole.
Sitä mää vaan toivoisin, että joku ihana ihminen, jolla sanan säilä on hyvin hallussa, kirjoittais semmosen ”avoimen kirjeen setäsektorille”, jossa näitä teemoja vähän availtaisiin. Semmosen tekstin mä mielelläni lukisin ja jakaisin. Ping Lotta Aarikka.”
Vaikka minulle setyys ei ole ikä eikä sukupuoli vaan yhtä state-of-mind kuin New York, tunnistin kyllä, keistä tässä puhutaan. Tässä puhutaan Suurista. Suurilla en tarkoita yksin tiettyjä setä-elementin omaavia suurten ikäluokkien jäseniä vaan mahdollisesti myös 50- ja 60-luvun alkupuolilla syntyneitä, nk. pre-hyvinvointivaltion kasvatteja.
Minä, 1987 vuonna syntyneenä, olen kasvanut hyvinvointivaltiodiskurssissa – minut on kasvatettu arvostamaan hyvinvointivaltiota. Se kuuluu Suomi-tarinaani niiden tuhansien järvien ja liikennettömällä tiellä liikennevaloissa seisoskelun lisäksi. Minut on kasvatettu ymmärtämään, että menestykseni tässä elämässä on monin tavoin yhteiskunnan tukemaa: olen jo vatsassa seulottu kromosomivirheen varalta, olen neuvolassa punnittu ja mitattu, hampaani on tarkistettu ja oikaisuhoidot järjestyneet julkisessa terveydenhuollossa, olen käynyt maailman parhaan peruskoulun ja jatkanut siitä maksuttoman lukion kautta maksuttomaan korkeakouluun, jossa opiskelemisen aikana olen saanut valtiolta rahallista tukea. Minä olen menestyksineni ennen kaikkea tämän valtion ja sen julkisen sektorin tuotos. Vaikka kumpikaan vanhemmistani ei ole korkeakoulutettu, en ole kokenut liikkuneeni luokassa ylöspäin. Kokemukseni tästä elämästä on turvallisen vakavaraisen keskiluokkainen, vaikka vanhempani eivät ole sitä aina olleet.
Suurien narratiivi elämäntaipaleestaan on toisenlainen. Heille luokkaliikkuvuus on todellinen kokemus, ja tuo matka on taitettu suksilla, yksin ja viimassa kesät talvet. He ovat oman onnensa seppiä. Vaikka Suuret ovat pääasiassa olleet vastuussa koko hyvinvointivaltion perustan rakentamisesta ja suomalaisen julkisen sektorin hiomisesta huippuunsa, he eivät tunnusta sen vaikutuksia omaan ja siten toisten elämään. He eivät tunnu huomaavan, miten paljon ovat järjestelmästä hyötyneet nuorina aikuisina ja erityisesti vanhempina. Joku sanoi joskus, että ihminen jämähtää pukeutumaan kuten pukeutui ollessaan 20-25 -vuotias. Suuret tuntuvat jämähtäneen ajattelemaan, että yhteiskunnan vaikutus ihmisiin on sama kuin heihin heidän lapsuudessaan ja nuoruudessaan.
Kuten kaikkia hyviä asioita myös hyvinvointivaltion rakenteita arvostellaan. Järjestelmän antama tuki on tuottanut enenevissä määrin puhetta siitä, että hyvinvointivaltio ”paapoo” ja ”holhoaa” asukkejaan. Että meillä on mahdollista elää siivellä ja nostiskella ansiosidonnaista 500 päivää jalat pöydällä. Että meillä ei edes halpaa lainaa ymmärrä yliopisto-opiskelijat nostaa vaan kaikki pitää valtion tarjota.
Generalistialoilla opiskelijat, joiden näkemys siitä, mille nimikkeelle tai edes mille sektorille tai alalle he tulee työllistymään, on opintojen aikana vielä epäselvä, eivät halua ottaa lainaa. En itse ajattele, että kyseessä olisi tulevaisuususkon puute, vaikka tilastot tällä hetkellä näyttävät myös korkeastikoulutettujen kannalta ankeammilta kuin koskaan. Uskon tulevaan ja uskon, että niin uskovat monet 1.-2. vuoden opiskelijatkin. Sen sijaan ajattelen, että maailmasta on tullut monimutkaisempi. Korkeastikoulutetut työllistyvät erilaisille nimikkeille ja erilaisiin paikkoihin – kaikkia ei ole odottamassa virka valtiolla tai opetustyö kotikunnassa. Jos koulutuksesta puhutaan sijoituksena, pitäisi generalisteille mikrotasolla puhua sokkosijoittamisesta. Tilastot näyttävät, että todennäköisesti töitä tulee, mutta se mistä ja millaisia, on opintojen alkuaikana vielä epäselvää. Onko kumma, että tuollaisessa tilanteessa lainan ottaminen ei houkuta?
En ymmärrä, miksi ihmisten on niin vaikea ymmärtää inhimillisyyden lainalaisuuksia. 20-vuotiaan ”järkevä” on eri asia kuin 60-vuotiaan ”järkevä”. Maailma on vuonna 2016 eri paikka kuin vuonna 1976.
Lisäksi en pysty käsittämään nimenomaan Suurten halua kannustaa nuoria hiihtämään ja ottamaan lainaa. Te rakensitte hyvinvointivaltion siksi, että tulevaisuuden sukupolvilla olisi asiat paremmin kuin mitä teillä lapsuudessanne oli, ja mitä vanhemmillanne oli ennen sitä. Miksi nyt, kun tämä upea yhteiskunta on pystyssä, te haluatte, että siitä ei hyödy kukaan hyvällä omalla tunnolla? Miksi me emme saa vaatia samaa ja enemmän, kuten te vaaditte 1960-1970 -luvuilla?
Tämä hallitus on aloittanut määrätietoisen hyvinvointivaltion purkamisen esimerkiksi perumalla subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Lisäksi 2010-luvulla on ollut käynnissä jatkuva poliittinen työ, joka pyrkii vapauttamaan kunnat niiden aikaisemmin lakien säätelemistä velvollisuuksista tuottaa asukkailleen hyvinvointivaltion palveluja. Nyt en puhu sotesta vaan kirjastoista ja uimahalleista, joita pidän hyvinvointivaltion kulmakivinä.
Pelkään, että me taannumme. Pelkään, että se on välttämätöntä, jotta illusio ”pakosta”, ”paapomisesta” ja hiihtämisen ihanuudesta murtuu. Pelkään, mitä se tarkoittaa niille lapsille, jotka syntyvät tänään sellaisessa yhteiskunnallisessa asemassa oleville vanhemmille, joille sisareni syntyi vuonna 1970.
Erkki
20 tammikuun, 2016 @ 10:16
Kyllähän joku sen lainan ottaa. Ette ehkä te korkeakoulutettavat itse suoraan, mutta valtio nyt kuitenkin kun rahaa pitää pumpata läskiksi paisuneeseen koneistoon.
On tietenkin kiva, että voi opiskella sitä mitä kiinnostaa, mutta olisi järkevämpää opiskella sitä mikä auttaa työllistymään – vaikkapa yrittäjänä.
Meillä on korkeakoulutason opiskeluaiheita, jotka kuulostavat enemmän harrastuksilta. Jos lukee jotain kuolevaa kieltä tai marginaalisen kulttuurin historiaa, niin voi olla tosiaan ettei töitä löydy.
Eli pitääkö veronmaksajien rahoittaa opiskelu, joka ei alunperinkään tähtää työllistymiseen, vaan on vain opiskelijasta kivaa ja mielenkiintoista.
Tämä on rakenteellinen ongelma, vakavaan teknologiseen ja tieteelliseen koulutukseen pitäisi saada lisää paikkoja, kun taas pehmeiltä ”tieteiltä” pitäisi paikkoja vähentää.
Lotta Aarikka
20 tammikuun, 2016 @ 11:41
Tuo ”Läskiksi paisunut koneisto” on se koneisto, joka estää köyhiä köyhtymästä ja pitää yhteiskuntamme tasa-arvoisena ja oikeudenmukaisena. Lisäksi tuo ”läskiksi paisunut koneisto” työllistää ihmisiä. Me olemme ihan tämän keskustelun perusperiaatteista selkeästi eri mieltä.
Koulutusta ei kannata suunnitella nykyisten työmarkkinoiden mukaan, sillä nyt opintonsa aloittavat ovat työmarkkinoilla 5-7 vuoden kuluttua, jolloin maailma ja työmarkkinat sen muassa saattavat näyttää myös hyvin erilaisilta. Lisäksi ”työmarkkinat” eivät ole mikään staattinen ajatteleva entiteetti vaan todellisuutta, jota me voimme myös muokata. Määrittämällä millaista osaamista koulutamme, määritämme myös sitä, millaiset työmarkkinat meille tarjonnan ja yrittäjyyden myötä määräytyy.
Huomaa, että sinulla on aivan helvetisti mielipiteitä pienistä humanistisista aloista, mutta et taida tietää niistä tai niiden työllistymisestä mitään. Lue vaikka työllistymistilastoja niin saatat yllättyä.
Mielestäni veronmaksajien pitäisi juuri nimenomaan rahoittaa kiva, mielenkiintoinen ja onnellinen elämä toisilleen. Ei tätä hyvinvointivaltiota ylläpidetä, jotta kaikilla olisi paska ja ikävä elämä.
Viimeistä kommenttiasi en ymmärrä, suomalaisissa yliopistoissa ei ole pehmeitä ”tieteitä” vaan erilaisia tieteenaloja, joita ei voi eikä kannata edes yrittää arvottaa keskenään.
Juho
21 tammikuun, 2016 @ 15:10
Mihinkäs Erkki suosittelee sitten opiskeltavan, jos ei siihen mikä itseään kiinnostaa tai motivoi? Mikä ala työllistäisi yrittäjänä? Millä voisi tässä taloustilanteessa turvata tulevaisuutensa – jos ei siis lähde seuraamaan sitä mikä itseään kiinnostaa?
Kiinnostaisi tietää.
Terveisin,
Pian-KTM – toivottavasti, muttei varmasti, työllistetty.
Miltsi
26 tammikuun, 2016 @ 14:56
Itse olin pitkään samaa mieltä kuin Erkki mutta sitten työkaverini sattui oivallisesti muistuttamaan, että tietty määrä huuhaata (kyllä, minäkin edelleen luen juurikin nämä kuolleet kielet yms. huuhaaksi.. pahoittelut) ja luovaa ajattelua tarvitaan, jotta innovaatioita voi syntyä. Se sai minutkin tajuamaan, että kaiken toiminnan ensisijaisen tarkoituksen ei tarvitse olla talouskasvu mutta talouskasvua voi tulla siitä huolimatta! Tottakai on sitten hyvä ottaa huomioon, että kuinka paljoon huuhaahan on Suomella varaa.. mutta en sitä lähtisi varomattomasti poiskaan kitkemään.
Lotta Aarikka
26 tammikuun, 2016 @ 15:56
Kiva homma. Kannattaisi kuitenkin nimittäessään joitakin tieteenaloja ”huuhaaksi” vaivautua edes selvittämään, mistä aloista tarkalleen ottaen puhuu ja mitä näillä aloilla tarkalleen ottaen tutkitaan ja kuinka isoja nämä alat Suomessa ovat. Muuten saattaa vaikuttaa aika ylimieliseltä kusipäältä, just sayin’.
Miltsi
27 tammikuun, 2016 @ 17:19
Auts. Ehkäpä, todennäköisesti, ansaitsen kusipää-kommentin.. Ennakkoluuloja tosiaan riittää niin kauan kuin ei asioihin perehdy. Vaan ei kaikkeen voi syvällisesti perehtyä. Tuska siitä, että tietää niin vähän on välillä suuri ja silti sitä tulee muodostettua mielipiteitä ja asenteita asiasta jos toisesta. Itse en todennäköisesti koskaan tule perehtymään kuolleiden kielten tutkimukseen, mutta point taken. Jatkossa en moukkamaisesti parjaa yksittäisiä tieteenaloja ilman perusteellisempaa tietämystä.
Lotta Aarikka
27 tammikuun, 2016 @ 18:11
Tämä kommentti sai mut henkilökohtaisesti vakuuttuneeksi siitä, että et ole ollenkaan kusipää, vaan flirttailet kusipäisyyden rajamailla, koska olet kantaaottava ihminen, joka ei inhimillisyytensä vuoksi voi aina tutustua syvällisesti kaikkeen, mihin ottaa kantaa. Se on raja, jolla itsekin usein seikkailen. Hyvää päivänjatkoa!
St. Daniels
22 tammikuun, 2016 @ 01:50
Olisi hauska nähdä, kun tämä suomalainen opintolainakeskustelu vietäisiin johonkin maahan, jossa ihmiset maksavat edes jotain opiskelusta eivätkä voi opiskella yhtä löysillä ehdoilla vuosikausia kuin Suomessa.
Faktat pöytään: opintolainassa on jos valmistuu ajoissa. Ja siinä korossa on miinusmerkki edessä. Tällaista sijoituskohdetta on vaikea löytää mistään. Monet jotka eivät tarvitse opintolainaa elämiseen, käyttävät sitä osakesijoittamiseen. He saattavat tehdä käytännössä kymmenien prosenttien tuotot lainalla jo opiskeluaikanaan. Lisäksi sillä on valtiontakaus. Et koskaan putoa tyhjän päälle, vaan KELA maksaa sen mitä et itse kykene. Jos yleisillä markkinoilla olisi mikä tahansa samanlaisilla ehdoilla varustettu rahoitusinstrumentti, sijoitusneuvojat ympäri maapalloa olisivat kilpaa huutamassa, että tässä on elämänne tilaisuus!
Mielestäni tässä opintolainakeskustelussa heijastuu pitkälti se, että etenkään opiskelijat eivät ymmärrä kauheasti lainojen tai henkilökohtaisen säästämisen realiteeteista. Suorastaan kornia on myös, miten kiivaasti opiskelijat ovat poikkeuksellisia etujansa puolustamassa, kun samalla leikataan monilta joilla on paljon vaikeampaa ja tullaan leikkaamaan vielä paljon nykyistä enemmän. Narsistista omaan napaan tuijottamista.
Noh, aika monet ennustavat, että loppu tällekin itsekeskeisyydelle tulee ja vajoamme taloudellisesti siihen viiteryhmään, johon esim. ruotsalaisten mielestä henkisesti kuulumme: köyhäksi Itä-Euroopan maaksi. Tiedostavat opiskelijat ovat ikävä kyllä etunenässä laulamassa Suomea tähän suohon ”saavutetuista eduista ei luovuta” -nimisellä taantumusvirrellä. Usein hävettää kuulua tähän viiteryhmään. Eivätpä tosin suurin osa suomalaisista ole tässä sen parempia, vaan ottavat mieluummin vielä hetken yltäkylläisyyttä, ajatellen että tuleva romahdus on sen ajan murhe. Kansamme tulee saamaan tässä ansionsa mukaan, ikävä kyllä.
St. Daniels
22 tammikuun, 2016 @ 01:52
Korjaus toisen kappaleen ekaan lauseeseen: opintolainalla on korkea korko jos valmistuu ajoissa.
Lotta Aarikka
22 tammikuun, 2016 @ 13:53
Morjesta! Nyt on aika komia pensseli, pääset kolmessa kappaleessa opiskelijoiden lainanottohaluttomuudesta kansakuntamme tuhoon. Mikäs siinä, rakastan draamaa, mutta hiukan ehkä toppuuttelen kuitenkin. Eiköhän tässä ihan hyvin käy.
Nyt jos luet kirjoitukseni uudelleen huomaat, etten oikeastaan käsittele opintolainaa tai sano, että se olisi jotenkin huono laina, tai että sen ottaminen ei olisi kannattavaa. Sen sijaan yritän selittää, että vaikka se on edullinen ja valtion takaama laina, se ei muuta sitä tosiasiaa, että 20-vuotiaat, eritoten generalistit, ovat nihkeitä ottamaan lainaa. Tässä kirjoituksessa yritin avata sitä, miksi. Yhä uudelleen ärsyynnyn siitä, kun tätä lainanottohaluttomuutta päivitellään ja selitetään se ”tyhmyydellä” ja ”osaamattomuudella”. Tulevaisuuden epävarmuus ja siksi lainaan sitoutumiseen vastahankaisuus ei mielestäni ole tyhmää vaan ymmärrettävää. Eräänlainen ihmisyyteen ja nuoruuteen kytkeytyvä lainalaisuus. Onhan sekin ikävää, että ihmiset eivät osaa lentää. Ei sitä kuitenkaan kukaan jaksa päivitellä. En ymmärrä, miksi tätä laina-asiaa jaksaa.
Iiris
2 helmikuun, 2016 @ 02:05
Luin noin vuosi takaperin käsittämättömän raivostuttavan jutun (ulkomaisen) siitä, miten nykyajan kolmikymppiset ovat vastuuttomia haihattelijoita kun heillä ei ole asuntolainaa ja vauvoja kuten vanhaan hyvään aikaan. Niin tosiaan, miksiköhän ei.
Kirjoitin lukiosta vuonna 2008, suoraan taantumaan, tadaa. Hain kaksi kertaa yliopistolle hyväpalkkaista, työllistävää alaa lukemaan, en päässyt. Olin nollasoppareilla, osa-aikaisilla, määräaikaisilla. Pahimmillaan 4 eri duunia yhtäaikaa ja kesimääräinen netto ehkä sen 1300€kk kaikesta yhteensä. 5 vuotta, _yli kymmenen eri työnantajaa_.
Menin kouluun liiketaloutta lukemaan. Minua vuotta aiemmin menneelle oli vakuutettu että taloushallinnon töitä kyllä löytyy. No, itse olen kv-suuntautunut, mutta opintojen aikana kävimme tutustumiskäynnillä mm. pankissa, jossa olisi alamme töitä, ja kerrotaan että on rekrykielto vuosia eteenpäin. Palkattomia harjotteluita toki tarjotaan.
Menen ensimmäiseen palkattomaan työharjoitteluun, kolmannelle sektorille. Kun heille aukeaa ”työpaikka”, se on vain pitkäaikaistyöttömille, varmaankin sitä kuuluisaa kuntouttavaa työtoimintaa eli ilmaistyötä. Aiemmin he ovat palkanneet työharjoittelijoita vakituiseksi ja laajentaneet, mutta taloustilanne on mikä on ja kaikki rahahanat kiinni. Kaupungin muissa järjestöissä sama tilanne, minä en voi edes hakea töitä ja useat järjestöt eivät lisärahoitusta projekteihin edes saa.
Seuraavaksi olen julkisen sektorin töissä kesän ajan, mutta sieltä ei ihan noin vain paikkoja aukea, korkeintaan vähennetään. Eivätkä ne viisikymppiset sieltä paikoiltaan mihinkään liikahda. Yksityiseltäkin hain harjoittelupaikkaa, mutta he eivät olisi maksaneet penniäkään, vaikka työt olisi pitänyt hoitaa itsenäisesti omaa läppäriä myöten.
Tämän jälkeen se, että en ota asuntolainaa (jota en edes saisi), en tee lapsia (joita minulla ei olisi varaa ruokkia) ja opintolainankin ottaminen hirvittää, on _vastuuttomuutta_? Ja ihan tosissaan löytyy näitä viisikymppisiä setä- ja täti-ihmisiä, jotka kuvittelevat että ongelma on siinä, että vastavalmistuneet kuvittelevat saavansa heti hyvän paikan isolla palkalla. Ei, vastavalmistuneet ovat hyvin tietoisia siitä että jos edes määräaikainen pätkä aloittelijan palkalla lähelläkään omaa alaa irtoaa, se on lottovoitto. Ja kun niissä määräaikaisissa roikotetaan siihen asti että hedelmällinen ikä on ohi niin ei tarvi paljon lapsistakaan haaveilla.
No, ettei ihan katkeroksi menisi niin onneksi ja lykyksi orientaatio oli kv, lähdin Suomesta muualle viemään opintoni loppuun ja työllistymään. Se oli sellainen sijoitus, mihin uskalsin ottaa opintolainaa ja toki oli vähän pakkokin. Mutta vieläkin minulle on ihan selvää että samanlaisesta elintasosta mitä vanhemmillani on ollut, on minun ikäpolveni turha haaveilla. Eikä siinä mitään, olen sen kanssa ihan fine, minulla on muita arvoja ja tekemistä elämässä eikä tämä pallo kestäisi materialismia muutenkaan. Mutta en hitto vie halua kuunnella syyllistämistä siitä.