Tiedättekö sen sanonnan, että jos on vasara, kaikki alkaa näyttää nauloilta? Tunnistan viittauksen, sillä minullakin on tapana tieteenalakeskeisesti ajatella, että kielitiede on tärkein tiede, koska kaikki inhimillinen vuorovaikutus ja ajattelu perustuu jollain tavoin kieleen ja kielen kautta luotuihin merkityksiin. Toistaiseksi olen onnistunut säilyttää vielä kuitenkin sen verran suhteellisuudentajua, että en oikeasti käy muiden tieteen- tai elämänalojen keskuudessa uhoamassa, että minä teen tärkeintä tiedettä ja kaikki muu on caccaa, tai ainakin kaikki pitäisi tehdä paremmin, eli minun tieteenalani metodeilla ja kysymyksenasetteluilla.
Mutta ei hätää! Kaikkea ei voi ehtiä eikä kehdata. Taloustieteilijäsetämiehet ehtivät ja kehtaavat puolestani.
Suomessa on taajama-alueiden susiakin pörröisempi taloustieteilevien setämiesten joukkio, jotka kaikki ovat innolla puhumassa ”koulutusmarkkinoista” ja kertomassa, miten itse asiassa koulutuksen muuttaminen maksulliseksi ei vaikuttaisi millään tavalla negatiivisesti yhteiskuntaamme, vaan tasa-arvoistaisi sitä ja tönäisisi maapallon kiertoradan oikeaan suuntaan. Se, että koulutuspolitiikka ei käsitteellisesti ole markkinatalous ei heitä haittaa ollenkaan. Vuodesta toiseen he kirjoittelevat lehtiin, blogeihin ja twitteriin palikanmuotoisia ideoitaan siitä, miten koulutus työnnetään markkinoiden pyöreään reikään, ja miten tämä ajatus on ”uusi” ja ”radikaali”, jota Suomessa ei saisi edes esittää, sillä kaikki muut ovat ihan tyhmiä hyssyttelijäkakkapyllytaistolaisia, hyi.
Viimeisimpänä tämän omaperäisen puheenvuoron käytti taloustieteilijäsetämiestrollien nuoren sukupolven edustaja, ”sitoutumattoman” ajatuspaja Liberan Heikki Pursiainen. Pursiainen käy reippaasti murskaamaan maksuttoman korkeakoulutuksen ”myytit”, jotta aivan kuin sattumalta, Liberaan täysin liittymättömän puolueen, Kansallisen kokoomuksen kansanedustaja Vartiainen, voi sitten paria päivää myöhemmin julkisesti ”avata keskustelun” tästä kansakuntaamme piinaavasta tabusta, maksuttomasta koulutuksesta.
Jos purkaisin tässä koko Pursiaisen kirjoituksen ja sen viitteettömät väitteet, ei kukaan jaksaisi lukea koko tekstiä, enkä itse asiassa jaksaisi itse kirjoittaa sitä, koska alkaisi kiukuttaa niin paljon. Valitsen siis jokaisesta Pursiaisen myytinpurkukappaleesta pari virkettä (ne, jotka vituttavat eniten) ja käsittelen niitä.
”Yliopisto-opiskelijat eivät ole köyhiä tai huono-osaisia”, kirjoittaa Pursiainen. Kappaleen lopussa hän pakittaa ja myöntää, että yliopisto-opiskelija on joskus voinut olla köyhä tai huono-osainen, mutta toteaa, että ylitettyään yliopiston kultaisen kynnyksen hän määritelmällisesti ja lopullisesti lakkaa olemasta sitä.
Heikki on taloustieteilijäsetämieheksi erittäin optimistinen ja hänen ihmiskäsityksensä on ihastuttavan aristoteelinen. Heikin mukaan siis meissä korkeastikoulutetuissa on hyväosaisuuden potentiaali, joka vääjäämättä aktualisoituu, ja että tämä potentiaali painaa enemmän kuin perhetaustamme. Kuten sanottu, ihastuttavan optimistisesti ja tulevaisuususkoisesti ajateltu. Pitäisipä paikkansa.
On edelleenkin ihan totta, että yliopistoissa opiskelee hyvin paljon melko vaatimattomista taustoista ponnistavia ihmisiä (1, 2). Vaikka luokkaliikkuvuus on hidastunut tai ainakin muuttunut, ei korkeakouluissamme enimmäkseen opiskele mitään pappa betalar -eliittiä vaan ihan tavallisista ja pienituloisista perheistä lähtöisin olevia ihmisiä. Joillain aloilla koulutus periytyy enemmän kuin toisilla.
Tarkoitukseni ei siis ole väittää, etteikö koulutus periytyisi. Niin se valitettavasti edelleen tekee, emmekä oikein tiedä miksi. Huomautan, että vaikka koulutuksen periytyvyyttä ei olla pystytty täysin poistamaan maksuttomalla koulutuksella, on retorinen ja argumentatiivinen sumutus esittää, että lukukausimaksut eivät siksi lisäisi koulutuksen periytyvyyttä. Ei nimittäin ole katteetonta väittää että nimenomaan opintotuki ja maksuton koulutus ovat mahdollistaneet luokkaliikkuvuuden. Vaatimattomista taustoista lähtöisin ottavat ihan tutkitusti nihkeämmin lainaa kuin vakavaraisten perheiden lapset (ks. esim. Monituloiset-tutkimus). Sosioekonominen asemamme vaikuttaa ihan tutkitusti käyttäytymiseemme. Suomeksi: köyhä ei ole yhtä positiivinen kuin Heikki. Köyhä ei ymmärrä itsessään muhivaa uskomatonta potentiaa, joka aktualisoituu kunniana ja mammonana.
Niin, että Heikki, yliopisto-opiskelijat voivat olla köyhiä ja huono-osaisia. Ainakin vielä toistaiseksi, kun koulutus on maksutonta.
Seuraavassa ”myytissä” Pursiainen palaa juurikin lähteineen mainitsemaani huono-osaisesta taustasta ponnistavien heikentyneeseen riskinottokykyyn. Tästä hän toteaa yksinkertaisesti: ”En usko, että tämä on kovin tärkeä seikka.”
Arvaas mitä, Heikki? Minä sinun uskollasi paskat nakkaan – tästä on tehty ihan tutkimuksia, tiedettä, tiedätkö – sitä mitä sinäkin oletettavasti teet. Ja minä ihan oikeasti uskoisin näitä tutkimuksia ja ottaisin vakavasti ne riskit, jotka ne vähintään implisiittisesti yhdistävät maksullisen koulutuksen luokkaliikkuvuuden heikkenemiseen ja epätasa-arvoon.
Seuraavassa myytissä Pursiainen suorittaa niin sanotusti mikro-makro-simsalabim-hämäyksen. Hän puhuu määrätietoisesti koulutuksesta yksilöön kytkeytyvänä ”hyödykkeenä”:
”Asioita ei pidä tukea vain sen takia, että ne ovat hyviä. Jos joku asia on arvokas jollekulle, hän kyllä osaa hankkia sen itse. Jos ongelma on se, että joku on liian köyhä saadakseen tarpeeksi itselleen tärkeitä asioita, hyvien asioiden tukemisen sijasta hänelle kannattaa antaa suora tulonsiirto.”
Tästä me emme ole Heikin kanssa eri mieltä faktojen vaan ideologian ja sen aiheuttaman näkökulmaeron vuoksi. Pursiainen on kapitalistisindividualistinen, minä jotain muuta. Minä ajattelen, että yksilö – koulutettu tai ei – ei yhteiskunnassa toimi koskaan ”vain” yksilönä, joka ”hankkii arvokkaita asioita itselleen”, kuten Pursiainen kuvailee. Koulutuksesta on aina hyötyä muillekin kuin yksilölle. Eikö koko oikeistolainen kapitalismin puolustuspuheenvuoro perustu tähän samaan ajatukseen, arvonlisä jne. mitä isompi kakku sitä enemmän jaettavaa blaa blaa? Ymmärtääkseni tähän samaan ajatukseen perustuu myös idea julkisrahotteisesta koulutusjärjestelmästä.
Tämän on tietenkin hiffannut myös Heikki, ja siksi hän kirjoittaa myös näistä ”ulkoisvaikutuksista”. Niitä on Heikin mielestä vaikea mitata, mikä on tietenkin mälsää, sillä mittaaminen on paljon kivempaa kuin ymmärtäminen.
Siitä huolimatta, että Pursiainen itse tunnustaa, että ”ulkoisvaikutuksia” on mahdotonta kattavasti operationalisoida, hän esittää, että on kuitenkin aloja, joilta näitä ”ulkoisvaikutuksia” ei ole koskaan odotettavissa: ”Tuki pitää suunnata niille ihmisille ja aloille, joista ulkoisvaikutukset tulevat. Mitään sivistyshyötyjä ei saavuteta ohjaamalla keskinkertaisia opiskelijoita suomalais-ugrilaisen kielitieteen tai historian pariin.”
On aika helvetin kova ja suoran sanottuna sivistymätön väite tutkijalta, että aloilta kuten suomalais-ugrilainen kielentutkimus tai historia ei siirry vaikutteita ja vaikuttajia ympäröivään yhteiskuntaan. On myös perin kyseenalaista puhua keskinkertaisista opiskelijoista kertomatta, mitä tällä tarkoittaa. Toivottavasti ei arvosanamenestystä, sillä meillä on kaiken maailman keskinkertaisuuksia ihan ministereinä saakka, ja korkeakoulutuksen ministerin ammatissa voisi mielestäni laskea jonkin sortin ulkoisvaikutukseksi.
Seuraavassa Pursiainen syventyykin sitten pohdiskelemaan näitä ”alamarkkinoita” eli huonoja ja hyviä aloja sekä huonoja ja hyviä yliopistoja: ”Tietenkin ihmisiä pitää ohjata hankkimaan tutkintoja, jotka ovat mahdollisimman arvokkaita. Nykyjärjestelmän perverssein piirre on juuri se, että se mahdollistaa tyhmien tutkintojen hankkimisen, koska opiskelija ei kohtaa koulutuksen kustannusta. Ei ole mitään järkeä kannustaa ihmisiä aloille, joissa elintaso on huono ja työttömyysriski suuri. — Sama pätee huonompien yliopistojen tilanteeseen.”
Tässä kohden olen erityisen pettynyt Heikkiin. Missä mittarit? Pursiainen esittää, että ihmisien tulisi hakeutua vain hyväpalkkaisille aloille, joille työllistyy. Mutta hyväpalkkaisuus ja työllistymisennuste (työn tarpeellisuus) eivät kulje käsikädessä. Miksi en nyt näe exceliä alojen tarpeellisuudesta suhteessa palkkaukseen? Tämä saattaa tulla teille yllätyksenä, mutta palkkaeroille ei ole juuri mitään perusteita. Kuka voi sanoa, että lastentarhanopettaja (n. 2400 euroa) tekee vähemmän tärkeää työtä kuin aineenopettaja (n. 3000 euroa) tai professori (n. 6000 euroa) tai lääkäri (n. 5300 euroa)? Ei kukaan, koska palkkaus ei korreloi ”tarpeellisuuden” kanssa, eikä mitään ”tarpeellisuuden” tai ”arvon” järkevää määritelmää ole olemassakaan. Työmarkkinat myös elävät koko ajan, IT-kupla on dramaattinen mutta hyvä esimerkki siitä.
Sama problematiikka pätee yliopistojen ”huonommuuden” ja ”paremmuuden” vertailuun. Mitään luotettavaa mittaria ei ole, sillä vertailu riippuu painopisteestä ja näkökulmasta: onko opetus tärkeämpää kuin tutkimus? Entä soveltavuus ja yhteiskunnalliset vuorovaikutussuhteet? Entä opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvointi? Mikä on tärkeintä? Vaikeita asioita, Heikki, vaikeita asioita. Vaikea mitata, vielä vaikeampi ymmärtää.
Pursiaisen seuraavassa ”myytinmurtoyrityksessä” takerrun vähän lillukanvarteen ja rakennan siitä hienon olkiukon, parikin. Heikki kirjoittaa: ”Kuten kaikilla markkinoilla, kun hintainformaatio poistetaan, tuloksena on yhteiskunnallisen hyvinvoinnin kannalta vääriä valintoja.”
Nyt tarkkana Heikki, kysyn vakavissani: onko sinulle kaikki markkinaa? Minulla ei ole (todellista) hintainformaatiota avomiehestäni, valitsenko siksi ukkoni vääjäämättä väärin? Minulla ei ole (todellista) hintainformaatiota julkisesta terveydenhuollosta – hoidatanko sen vuoksi väärää vaivaa? Jos nautin taiteesta, joka ei ole kallista, vääristänkö markkinoita? Näissä analogioissa on Heikki ihan yhtä paljon järkeä kuin sinun ja näiden kumppaniesi ”koulutusmarkkina”-ajattelussa.
Pursiaisen lopetus on tuomionpäiväisessä toteavuudessaan vaikuttava: ”Maailman parhaista yliopistoista suurimmassa osassa on lukukausimaksut.”
Loppuun on hyvä livauttaa aina mukillinen älyllistä epärehellisyyttä. Rakas Heikki, ethän sinä millään tavalla voi ajatella, että maailman parhaista yliopistoista tekee maailman parhaita se, että niissä on lukukausimaksut. Eiköhän kannattaisi tarkastella sitä input-output -rakennetta vähän laaja-alaisemmin. Lisäksi: Kukaan tuskin on väittänytkään, että suomalaiset yliopistot ovat hyviä koska ne ovat ilmaisia. Se, mitä tässä nyt yritetään puolustaa on suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvo ja sivistys, jonka kivijalka on maksuton koulutus.
Lopuksi haluan sanoa, että minulla ei ole kertakaikkisesti mitään taloustieteilijöitä eikä setämiehiä vastaan. Toivoisin vain heille kuten itsellenikin aavistuksen suhteellisuudentajua, nöyryyttä sekä halua edes joskus viitata johonkin oikeaan alan tutkimukseen omien (ja kavereiden) ”radikaalien” ja ”raikkaiden” ajatuksien päistikkaisen lötröttelyn sijaan.
Ps. Kaikkein suloisin ja kuvaavin on Pursiaisen blogauksen huolellisesti aukikuvattu editointi: ”Kirjoitusta päivitetty 24.1. klo 15.26 tarkentamaan, että koulutuksen arvo opiskelijalle voi olla muutakin kuin kasvanut tulo.”
SIIS MITÄ?!? Arvoa voi olla muutakin kuin niinku rahaa?!?! WOOOOOOOOOT?!?!
Voi nöpönenät.
Tomi
29 tammikuun, 2016 @ 12:25
Jos tutustuisit taloustieteeseen ja taloustieteilijöihin hieman enemmän, niin ymmärtäisit varmasti, että monet heidän käyttämät käsitteet, kuten hinta, kustannukset tai arvo eivät aina mene yksi yhteen niiden arkipäiväisissä merkityksissään. Esimerkiksi arvo on heille todellakin jotain ”muutakin kuin niinku rahaa”. Mutta koska monille tämä on valitettavan epäselvää, oli mielestäni täysin ymmärrettävää, että Pursiainen editoi blogiaan jälkikäteen varmistaen, että kaikki muutkin varmasti ymmärtäisivät tämän, että arvolla hän ei tarkoita vain kasvanutta tuloa, kuten monet varmasti haluavat tahallisesti tai tahattomasti ymmärtää hänen tarkoittavan.
Tekstissäsi oli ihan hyviäkin huomioita, mutta en mielellään lähtisi itse ainakaan ylimielisesti nöpönenittelemään setämiehiä asiasta, jonka selvästi olisin käsittänyt väärin.
Lotta Aarikka
29 tammikuun, 2016 @ 13:17
Ihan ylpeästi ja nöyränä myönnän, että en tunne taloustieteen teorioita sen tarkemmin, eikä tarkoitukseni tässä ollut väittää, että tuntisin. Mutta setämiehiä minä kyllä nöpönenittelen, koska kukaan ei nöpönenittele heitä, vaikka he tarttuvat näihin monisyisiin kysymyksiin yksioikoisilla markkinateorioillaan.
Tomi
29 tammikuun, 2016 @ 13:34
Jos nöpönenittelet tuollaisista, mitä post scriptumissasi kirjoitat, niin silloin todella olisi syytä tietää edes hieman taloustieteen termeistä ja niiden käyttötavoista. Nyt se lähinnä alleviivaa sitä, että et ollut ymmärtänyt asiaa tai vaihtoehtoisesti tahallisesti ymmärtänyt sen väärin ja sitä kautta se tekee nöpönenittelystäsi melkeimpä koomista.
Setämiesten nöpönenittelyssähän ei itsessään tietenkään ole mitään vikaa.
Lotta Aarikka
29 tammikuun, 2016 @ 13:38
AIVAN MAHTAVAA, että me käymme tässä metakeskustelua minun setämiesten nöpönenittelyni perusteista! Se jos jokin on koomista. Jos nyt jäi epäselväksi: kyllä minä ymmärrän, että Pursiainen on vain koittanut selkeyttää sanomisiaan ja että taloustieteessä ymmärretään, että on muutakin arvoa kuin taloudellinen arvo. Mutta kun Pursiaisen tekstin lukee kokonaisuutena (tai minkä tahansa näiden markkinateoriaa AIVAN VITUN KAIKKEEN soveltavien setämiesten kannanoton), on vaikea uskoa, että _he itse_ ymmärtävät, että on olemassa muitakin arvoja ja hyötyjä kuin taloudellisesti argumentoitavat. Ja kyllä, se on koomista. Tämän vuoksi nöpönenittelin.
Matti
1 helmikuun, 2016 @ 16:25
Lotta, nyt näytit kommentillasi, että et sitten kuitenkaan ymmärtänyt mistä kirjoitat. Jotta ymmärrät edes miten pilkata oikein niin pyydän tutustumaan edes pintapuoleisesti aiheeseen mitä kritisoit. Kirjoittajana ymmärrät että aihetta mistä kirjoitat (erityisesti jos se on koko argumentin sisältö) olisi hyvä ymmärtää edes välttävästi, aiheesta riippumatta. Nyt argumentointisi on valitettavan huonoa ja koomista kuten yllä mainitaan, koska se ei ymmärrä aihettaan. Pyydän tutustumaan tulevaisuudessa kirjoituksesi sisältöön jo etukäteen.
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 16:32
No kiitos hei tästä palautteesta, painan sen sydämeeni. Voisitko sinä puolestasi miettiä sitä, että jos nyt kuitenkin tässä kirjoituksessa esittämän kritiikin on ymmärtänyt moni ja muutamat heistä jopa taloustieteilijöitä, voisiko se sittenkin olla niin, että sinä et ymmärrä, mikä tämän kirjoituksen keskeinen viesti on, vaan loukkaannut, kun kritisoin taloustieteen kaikkivoipaisuutta? Voidaan yhdessä pysähtyä tahoillemme näitä kysymyksiä sitten reflektoimaan.
Tietämätön
29 tammikuun, 2016 @ 13:40
Tomi, mitä muuta arvo heille on kuin rahaa?
Ilkka Salo
30 tammikuun, 2016 @ 18:29
Aloitetaan perusteista. On hyvä opetella ensiksi lukemaan ennen kuin alkaa kirjoittamaan. Määrittele vaihtoehtoiskustannus.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaihtoehtoiskustannus
Lotta Aarikka
30 tammikuun, 2016 @ 18:48
Miten tämä liittyy mihinkään?
Johannes Kastaja
31 tammikuun, 2016 @ 14:07
Esimerkiksi koulutuksen hankkimisen vaihtoehtoiskustannus on se, että menettää tulot, jotka saisi kokopäivätyöstä, jota tekisi opintojen sijaan. Tätä voidaan ajatella myös valittaessa koulutusalaa, esimerkiksi jos Lotta sattuu tykkäämään todella paljon kielitieteestä, mutta olettaa että saisi parempaa palkkaa opiskellessaan juristiksi, on kielitieteen opiskelun (ja sitä kautta saadun mielihyvänä koetun hyödyn) vaihtoehtoiskustannus se, että menettää juristina saatavan korkeamman palkan. Ylempää linkatusta wikipedia-artikkelista voi asiaa opiskella lisää, mikäli mielenkiintoa ja tiedonjanoa riittää.
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 14:11
Kiitos tästä oppitunnista, tiedän, mikä on vaihtoehtoiskustannus, mutta en hahmota, miten se liittyy nyt tähän kokonaisuuteen. Tässä on kyse lukukausimaksuista ja siitä, mitä niiden käyttöönotto tarkoittaisi sekä siitä, onko koulutuspolitiikkaa (nimenomaan kansallista koulutuspolitiikkaa, ei mitään yksilön tekemiä elämänvalintoja) järkevä jäsentää talousteorian kautta. Minusta kannattaisi jättää talousteoriat ja niiden termistöt talouden ilmiöiden käsittelyyn ja käsitellä ihmiselämää, koulutusvalintoja ja koulutuspolitiikkaa siihen sopivimmin termein ja skeemoin.
Johannes Kastaja
31 tammikuun, 2016 @ 14:37
Kyse on nimenomaan siitä, että opiskelijoiden allokaatio alojen välillä ei muodostu yhteiskunnan kannalta optimaaliseksi, koska opiskelijat eivät joudu kohtaamaan valintojensa kustannuksia. Tämä johtuu siitä että valtio subventoi koulutusta ja myöhemmin elämää tulonsiirtojen ja korkeasti progressiivisen verotuksen avulla. Ainoaksi valintatilanteeksi jää yllä esittämäni vaihtoehtoiskustannuksen pohtiminen, jossa insentiivi lähteä opiskelemaan sitä, mistä vaan sattuu pitämään, vailla huolta huomisesta, muodostuu liian suureksi. Näin ihminen pystyy siirtämään oman valintansa mahdolliset kustannukset yhteiskunnan (=muiden veronmaksajien) maksettavaksi. Tämä taas ei mielestäni ole oikein, varsinkin kun pidämme yllä jo valmiiksi bkt:hen suhteutettuna yhtä länsimaiden suurimmista julkisista sektoreista.
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 04:08
Kun puhuit siitä ihmisen käyttäytymisen tutkimisesta, niin aivan ehdottomasti suurin vaikuttava seikka siinä on sisäinen motivaatio. Ihminen ei ole rationaalinen olento, eikä koulutusvalintoja useinkaan tehdä rationaalisesti. Koukku-hankkeen kautta esim. paljon kiinnostavaa settiä suomalaisten nuorten koulutusvalintojen rationaalisuudesta 2. ja 3. asteen nivelkohdassa ja siitä, miten koulutusvalintoja tulisi tukea.
Tärkeilijä
29 tammikuun, 2016 @ 14:05
Tutkijana ja opetusta antamassa olen ollut vuodesta 1999. Koko ajan samassa yliopistossa, ja aina vain kituuttanut silppupalkoilla ja apurahalla. Enkä yhtään latia palkkaa ole saanut verorahoista, vaan ulkopuolisella rahoituksella (tietämättömille kerron, että yliopistoissa on maksullista palvelutoimintaa ja projekteja). Kertokaapa oliko kaikki turhaa, sillä vaikka en kuluttanut verorahojanne, ihmiskunta sai kuitenkin uutta tietoa? Ja miettikää ennen vastaamista, että en kertonut millä tutkimusalalla olen.
Lotta Aarikka
29 tammikuun, 2016 @ 14:10
Nyt en ihan saa ainakaan itse ajatuksesta kiinni. Ei tutkimuksen tekeminen ”ulkoisella rahoituksella” ole mitenkään väärin, enkä ymmärtääkseni tässä tekstissä mitään sellaista implikoi (se olisi aika koomista, sillä olen itse paraikaa apurahatutkijana). En käsittele tutkimuksen rahoittamista vaan koulutuksen maksullisuutta, kuten Pursiainenkin.
Essi Halonen
29 tammikuun, 2016 @ 14:40
Tämä kirjoitus voisi olla edes aavistuksen vakavammin otettavissa, mikäli olisit päästänyt pahimmat höyryt ulos ennen tämän ulostamista. Ilmeisesti hiekkaa on mennyt intiimeihin paikkoihin vähintään ämpärillisen verran. Lapsellisine nimittelyineen teksti vaikuttaa nyt siltä, että se on kirjoitettu katkerassa ja itkunsekaisessa raivossa unohtaen kaikki hyvän argumentaation tunnusmerkit.
Lotta Aarikka
29 tammikuun, 2016 @ 14:45
No ilmankos vaikuttaa, sillä se on aikalailla kirjoitettu katkerassa raivossa. Minua nimittäin ärsyttää aivan helvetisti, että nämä taloustieteilijät voivat kuvata ja ottaa kantaa mihin tahansa elämän ja politiikan osa-alueeseen tällä pseudomarkkinateoreettisella lähestymistavallaan ilman, että tulevat kunnolla opponoiduiksi. Mielestäni argumentoin hyvin ja perusteellisesti. Pimpissäni ei ole hiekkaa, se on kostea, vaaleanpunainen ja ihana, eikä se tai sen sisältö kuulu sinulle pienimmissäkään määrin. Jos seuraavassa kommentissa jätät kommentoimatta tekstini varsinaista sisältöä ja keskityt haukkumaan minua ja kuvitteleemaan mielialojani, jätän sen julkaisematta. Hyvää viikonloppua!
Johannes Kastaja
31 tammikuun, 2016 @ 14:11
Mitä on pseudomarkkinateoreettinen? Ymmärrät varmaan, että markkinatalous on järjestelmänä pystynyt tuottamaan ihmisille aivan ylivoimaisen määrän hyvinvointia verrattuna mihinkään muuhun vastaavaan yritykseen.
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 14:15
Pseudomarkkinateorioilla tarkoitan sitä, kun talousteorian termein ja konventioin puhutaan ilmiöistä, joita ne kuvaavat huonosti. Eli kun asioista, jotka eivät ole talous tai markkina, puhutaan taloutena ja markkinana.
Johannes Kastaja
31 tammikuun, 2016 @ 14:42
Mikrotaloustiedehän nimenomaan tutkii ihmisten valintoja ja käyttäytymistä, joihin näillä lukukausimaksuilla pyritään vaikuttamaan. Lisää voi lukea alta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Microeconomics
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 04:02
Mikrotaloustiede ei ole ainoa ihmisen valintoja ja käyttäytymistä tutkiva tiede. Se tässä nyt oli koko kirjoituksen pointti.
Leena
29 tammikuun, 2016 @ 15:46
Hauskimpia kommentteja ovat tietysti ne, jotka kritisoivat kirjoittajaa ”tunteiden purkauksista” ja ”epäasiallisuuksista” ja sitten viittavaat sovinistiseen sanontaan ”hiekkaa pillussa”. Ihan parasta!
Toisekseen kommentoijalla on tainnut mennä ohi, että Aarikan tekstitapa on pakinoiva. Huolimatta viitteistä tieteeseen Aarikka kirjoittaa lennokkaasti, huumorilla ja tunteella. Kyse on _aivan_ eri tekstitavoista. Kritisoitua tekstiä harva jaksaisi edes lukea. Aarikalle pisteet myös siitä!
Ja mitä hyvään argumentaatioon tulee, niin minäkin ihmettelin sitä sinun kommentissani. Vittumaisinta lienee saada mutu-tuntumalla annettua palautetta. Jos et osaa itse edes sanoa, missä kohtaan ja mitä olisi voinut tehdä toisin, jätä sanomatta. Argumentoinnissa kommentoidaan asiaa, ei henkilökohtaisuuksia, kuten sitä kellä on hiekkaa pillussa tai millainen tunne kirjoittajalla on mahdollisesti ollut.
Matti
1 helmikuun, 2016 @ 16:39
Lotta ja monet kommentoijat eivät nyt näe, että mikä ihmisiä kirvoittaa tässä kommentoimaan ei ole Lotan mielipide vaan se, että hän ei selkeästi ymmärrä lainkaan mistä kirjoittaa, eikä täten pysty perustelemaan mielipiteitään muuten kuin keksimällä ’setämies’ ja ’nöpönenä’ ilmauksia. Kuten arvata saattaa, se pahenee kun Lotta ei suostu myöntämään tätä vaikka järjestelmällisesti monet hyvin ystävällisetkin kommentit yrittävät auttaa häntä ymmärtämään miksi olisi hyvä ymmärtää aihetta ennen kuin sitä kritisoi. Nyt Lotta ei ymmärrä lainkaan mistä puhuu ja se näkyy todella selvästi niin tekstissä kuin hänen kommenteissaan. Valitettavasti odotan tähänkin jotain nasevia sutjautuksia ilman substanssia. Täysin riippumatta aiheesta, Lotan ylenkatsova suhtautuminen kaikkiin, jotka yrittävät auttaa häntä vilpittömästi näkemään tekstin heikkoudet sai juuri tämän lukijan pysyvästi lähtemään.
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 16:42
Aika kummallinen juttu, että vaikka minä en yhtään ymmärrä mitään, enkä tiedä mitään mistään, niin aika monet kuitenkin ovat ymmärtäneet pointtini ja jakavat ajatukseni. Olenkohan vain huumannut nämä kaikki? Jos suurimpana syntinäni roikotat sitä, että käytän sanoja setämies ja nöpönenä, niin en ihan hirveän suurella pelolla astele kiirastuleen. Jos se on ylimielisyyttä, että en kaipaa taloustieteilijöitä nyt tänne kertomaan, miten minun pitää jakaa heidän tapansa lähestyä asiaa kritiikittä, niin kyllä minä sitten vissiin olen ylimielinen. Minusta ei kuitenkaan ole ylimielistä perustellusti kritisoida taloustieteen tapaa käsitellä koulutuspolitiikkaa.
Tatu Itkonen
29 tammikuun, 2016 @ 18:23
Näin ihan sivusta seuraavana jätkänä kysyisin: kannattaakohan ihan oikeasti teidän tyttöjen viljellä tuollaisia naisvihamielisiä fraaseja? Eikö se riitä, että Me Miehet et al. myrkyttää noilla keskustelukulttuuria – kuvittelemme vielä, että se on ok? Ois kiva joskus nähdä Suomi, jossa ihmisen mielipidettä ei mitätöidä sillä, että hänellä on pillu. Tällä hetkellähän se menee niin, että jos mies kirjoittaa äkäisesti, on se todella vakava paikka, asia pitää ottaa tosissaan; Nainen kun kirjoittaa äkäisesti, on se hellyttävä tapaus, joka hoidetaan halaamalla. Oot söpö kun oot vihainen. Antakaa joku sille keksi/kyrpää, ja sitä rataa.
Tästä tuli mieleen, että minkä ihmeen takia ei ole miehistä samanlaisia sanontoja, kuten hiekkaa esinahan välissä, tai pallit kurtussa tms. Luultavasti, koska miehet ovat nuo sovinistiset herjat kehitelleet, ja naiset eivät ole alentuneet nimittelykilpailuun. Tai en tiedä, varmaan nimittäisivät itsensä arjen sankareiksi, jos tuollaisia käytettäisiin.
Henna
30 tammikuun, 2016 @ 20:45
Kiitos tästä Tatu!
Toteaisin vielä, että nainen joka argumentoi toista naista vastaan hiekkapillukommentein internetissä on joko mies, tai rintamakarkuri, joka sovinistisella kielenkäytöllä pyrkii samaistumaan isoihin poikiin ja erottumaan heikoista ämmistä (=omasta sukupuolestaan). Halpamaista ja outoa käytöstä.
Kati
29 tammikuun, 2016 @ 16:38
Pursiainen kirjoittaa hauskasti: ”Nykyjärjestelmän perverssein piirre on juuri se, että se mahdollistaa tyhmien tutkintojen hankkimisen, koska opiskelija ei kohtaa koulutuksen kustannusta.” Miten niin ei? Täytyyhän eläminen, asuminen, laitteet, välineet, materiaalit, matkat ym. kustantaa. Ilmeisesti Pursiainen on asunut kotona vanhempien luona koko opiskeluajan, kun nämä elämän taloudelliset realiteetit eivät ole hänelle tulleet mieleen.
Tietämätön
29 tammikuun, 2016 @ 16:46
Kaksi tekstin kriittistä kommentoijaa, Tomi ja Essi Halonen, käyttävät tällä hetkellä käytävälle talouskeskustelulle tyypillisiä keinoja.
Tomi vetoa auktoriteettiin, mutta jos hänen kommenttiaan katsoo yhtään lähemmin, hän ei itsekään sano mitään sisällöllistä, vaan väittää että arkimerkitykset poikkeavat ekonomistisista merkityksistä. Tyypillinen taloustieteilijän/markkinatermein ajattelevan siirto, jossa ei varsinaisesti tehdä muuta kuin väitetään kritiikin osuvan siksi harhaan, että siinä ei tunneta kritisoitavaa aihetta. Kuitenkaan mitää varsinaisia vasta-argumentteja ei pystytä osoittamaan.
Essi Halonen kiinnittää huomiota argumentaation tyyliin eikä sisältöön. Jos hän miettisi hetken, hän saattaisi ymmärtää että jotkut pitävät tällaisesta tyylistä ja jopa ihan objektiivisin termein kokevat sen nostavan argumentaation tasoa, koska parodioimalla tiettyjä keskustelun piirteitä nostetaan samalla esille jotain vastaavaa siitä mitä kritisoidaan. Taloustieteilijöiden käyttämä puhetapa ei ole yhtään sen neutraalimpi vaikka se tällä hetkellä vallalla olevana puhetapana saattaa vaikuttaa siltä. Se on vahvasti arvosidonnaista ja retorista, kuten esimerkiksi Tomin kommentti osoittaa: pelkkä auktoriteettiin vetoaminen ilman mitään sisällöllisiä argumentteja riittää vakuudeksi Lotta Aarikan harhaisuudesta.
Lotalle tsempit, jaksamista ja peukkuja.
Lotta Aarikka
29 tammikuun, 2016 @ 16:49
Kiitos! 🙂
Jussi Hagman
29 tammikuun, 2016 @ 17:34
Erittäin hyvä kirjoitus, osasit pukea muutaman ajatukseni sanoiksi paremmin kuin itse . Yritin eilen ja aamulla vähän keskustella Pursiaisen ja muutaman muun ”setämiehen” kanssa Twitterissä, mutta ei siitä oikein tullut mitään. Toki lyhyisiin viesteihin on vaikea tiivistää hyviä argumentteja puolin ja toisen.
Pääasiassa yritin argumentoida, että kirjoituksen premissit, että kaikella on ”oikea” hinta tai että ihmiset tekevät rationalisia päätöksiä eivät ole kauhean pitäviä. Pursiainen ei näitä premissejä myöntänyt, mutta kirjoituksessa itsessään mm. viitataan lainanottoon ”luonnollisena tapana” ja annetaan ymmärtää, että olisi ilmiselvää, että järjestelmän tulee kannustaa kouluttautumista nimenomaan aloille, joilla ansaitaan hyvin. Eikä tietenkään oteta huomioon, että ala, jolla ansaitaan hyvin voi koulutukseen haettaessa olla ihan eri kuin koulusta valmistuttaessa.
Toinen ajatus, joka nosti karvat pystyyn oli opiskelijan suora vertaus yritykseen. ”Yrityksetkin ottavat lainaa investointeihin”, ihan totta, osa ottaa, lähinnä suuret yritykset ja sellaiset, joiden yhtiömuoto mahdollistaa konkurssit (silloin kun riskinotto ei kannattanutkaan). Myös yritysverotus antaa ihan kivasti porkkanaa, kun veroa maksetaan vain voitosta, tietääkseni yksityishenkilö ei saa vähentää ”koulutusinvestointia” täysimääräisesti tuloistaan. Samaa henkeä on näkynyt aiemminkin, esimerkiksi pätkätyöläisistä halutaan kovasti tehdä yksityisyrittäjiä, jotka kantavat riskin, mutteivät samassa suhteessa nauti voitoista.
On kieltämättä varsin hieno sumutus väittää köyhää opiskelijaa rikkaksi, koska hän voi helposti siirtää tulevaisuuden ansioitaan nykyisyyteen lainainstrumentin avulla. Se puolittain pätee aloilla, joilla on täystyöllisyys ja korkeat palkat, mutta ei se riskitöntä ole siinäkään tapauksessa, monestakaan syystä. Ja läheskään kaikki akateemiset alat eivät ole tällaisia. Eikun taisinkin unohtaa, että ei ole mitään järkeä opiskella asioita, joiden osaamisesta ei makseta hyvin. Ja tosiasiat, että lainanottokyky on eri luokkiin kuuluvalla ihmisillä erilainen ja että ihmiset eivät tee rationalisia päätöksiä vaan heillä on tappioaversio (Kahneman&Tversky) voivat hyvinkin tehdä suurempaan lainanottoon perustuvasta järjestelmästä vieläkin epäreilumpia kuin nykyisestä.
Kolmanneksi pidän koko väitettä maksuttomasta koulutuksesta hieman epärehellisnä. Koulutuksesta aiheutuu ansionmenetystä koulutuksen aikana ja jo nykyään moni joutuu ottamaan lainaa elääkseen koulutuksen ajan. Mitä Pursiainen ja muut haluavat ovat kasvattaa tätä kustannusta vakiosummalla X per vuosi. Oletus on, että tämä hintamekanismi tuottaisi tehokkuutta ja ohjaisi resursseja paremmin kuin nyt. Mahdollisesti se jollain mittarilla toimisikin paremmin, mutta markkina on kaikkea muuta kuin täydellinen ja läheskään kaikille sen tuottamille asioille ei voida asettaa hintaa, kuten luokkaliikkuvuus, tieteen vapaus, sivistystaso, sivistyksen monimuotoisuus jne.
Erilainen malli voi hyvinkin olla parempi, mutta oletus markkinan näkymättömän käden kaikkivoipaisuuteen liian ilmiselvä ja perustelematon. Mutta ehkä tätä kannattaa yrittää ja jos kokemukset ovat hyviä siirtää sama malli lukioihin ja miksei peruskouluunkin.
Mussukka
29 tammikuun, 2016 @ 18:03
Kiitos, ”Tietämätön”, selkeydestä. Saisit olla mukana julkisessa keskustelussa joka päivä, ehkä oletkin.
Antti
29 tammikuun, 2016 @ 19:27
Mikä siinä tutkintojen arvottamisessa on niin kauhean kuvottavaa? Opiskelen itse maisteriopintoja kasaan työn ohessa, ja vaikken usko että valmistumiseni tulee juuri palkkatasooni vaikuttamaan, on se silti ihan hemmetin kivaa ja mielenkiintoista. En kuitenkaan ole ihan varma että tuleeko yhteiskunta hyötymään ikinä mitenkään koulutuksestani.
Aika varmasti lukukausimaksu muuttaisi käyttäytymistäni niin etten opiskelisi, enkä ole ihan varma kuka siinä lisäkseni mitään menettäisi. Onko muiden ihmisten (yhteiskunnan) tehtävä rahoittaa minun koulutukseni, vai olisiko niin että yhteiskuntana voimme oikeasti arvottaa lääkärit ja kansantaloustieteilijät tutkinnosta saatavan yhteiskunnallisen hyödyn osalta vähän eri nurkkaan verrattuna kaltaisiini IT-konsultteihin ja ties mihin kauppatieteilijöihin.
Lotta Aarikka
29 tammikuun, 2016 @ 19:35
Minä ymmärrän tämän ajattelutavan, olen vain eri mieltä. Minä olen sitä mieltä, että juuri yhteiskunta menettäisi paljonkin, jos juuri sinä et kouluttautuisi. Minä ajattelen juuri niin, että yhteiskunnan tehtävä on rahoittaa koulutusta, koska koulutetut ihmiset hyödyttävät ja rakentavat yhteiskuntaa. Voit olla kanssani eri mieltä, ei se oli kuvottavaa. En ole samaa mieltä kanssasi siitä, että työtä voisi arvottaa. Uskon, että meillä kaikilla on tehtävämme ja että me kaikki olemme hyödyllisiä. Alf Rehn kirjoitti tästä juuri Turkkariin oikein hyvän kolumnin.
setämies
30 tammikuun, 2016 @ 17:26
Tämä on kyllä mielestäni ihan pelleilyä etteikö työtä voisi arvottaa. Vaikka rekkakuskin työ on tärkeää yhteiskunnan pyörimisen kannalta, maailmassa löytyy tuhansia, jopa miljoonia ihmisiä jotka voivat tehdä hänen työnsä. Lääkärin työn voi tehdä harvempi ihminen ja on siksi arvokkaampaa. Kielitietielijän työtä ei kovin moni voi tehdä mutta se ei toisaalta tuota yhteiskunnalle rahaa, eikä ole tärkeää yhteiskunnan sujuvuuden kannalta joten siksi siitä ei makseta yhtä paljon. (kielitieteily voi tuottaa yhteiskunnalle muuta hyvää mutta nyt en siihen lähde)
Lotta Aarikka
30 tammikuun, 2016 @ 18:48
Ovatko minun maksamat veroni ja työni tuottama arvonlisä jotenkin huonompia sen vuoksi, että olen kielitieteilijä? En puhunut rekkakuskeista vaan esimerkiksi lastentarhanopettajista, jotka ovat myös yliopistosta valmistuneita ja koulutukseensa investoineita ihmisiä – siinä missä lääkäritkin. Millä sinä perustelet lastentarhanopettajan ja lääkärin palkkaeron? Tai juristin ja lastentarhanopettajan? Tässä argumentaatiossasi ei ole mitään järkeä.
Organ Grinder
31 tammikuun, 2016 @ 00:54
Sinänsä mielenkiintoinen kysymys miten ylipäätään eri alojen palkkatasot ovat (ajansaatossa) syntyneet. Olisiko jollain tästä jotain historiikkia? Suomessa, jossa ei esim. ole erityisemmin yksityisiä kouluja tai lastentarhoja, uskoisin, että palkkataso määräytyy osittain julkisten varojen riittävyyden pohjalta ’markkinainformaation’ sijaan.
Miksi toisaalta lääkärille maksetaan enemmän kuin vaikka lastentarhanopettajalle? Uskoisin, että tähän liittyy mahdollisuus mennä myös toimimaan yksityiselle sektorille, jossa palkat määräytyvät asiakkaiden maksuvalmiuden/kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tähän on ollut pakko vastata paremmilla liksoilla. Toisaalta en tiedä lääkäreiden palkkojen historiallista kehitystä. Milloin on ollut yksityisiä toimijoita ja milloin julkisia, ja mikä on ollut palkkojen taso minäkin hetkenä historiassa. Käsittääkseni lääkärien suuret palkat määräytyvät osaltaan myös siitä, että alalla on rajallinen määrä tekijöitä (ja pitääkö paikkansa joskus kopan perälle jäänyt väite, että Lääkäriliitto lobbaisi aloituspaikkojen rajoittamisen osalta? Vaiko foliohattuilua…) ja uskoisin, että toisaalta osa työn arvosta tulee siitä, että ollaan potentiaalisesti kosketuksissa kuoleman kanssa, jolloin tästä ollaan valmiita maksamaan (jos lääkäri tällaista maksua pyytää), että saadaan laadukasta hoitoa. Loppupeleissä kuitenkin niin, että jos lääkäreitä olisi pilvin pimein / korvaajista ei olisi pulaa, niin palkat olisivat alhaisemmat. Myös opiskeluaika on pitkä, jota on voitu käyttää perusteluna korkeampiin palkkoihin (kestää kauemmin päästä tienaamaan).
Juristien osalta asiassa saattaa olla kyse samasta, alan toimijoiden vähäisyydestä, koska alalle on käsittääkseni ainakin Suomessa vaikeahko päästä. Samoin lakiasiat voidaan mieltää vaikeiksi hahmottaa, jolloin niiden osaajalle koetaan voivan maksaa korvausta tästä avusta ’vaikeassa asiassa’. Tiedä sitten missä määrin palkat jakautuvat esim. eri suuntautuneisuuden suhteen. Ainakin omaisuuksia tai yritysten asioita hoitavilla henkilöillä luulisi olevan ok tienestit, perustuen siihen, että siellä missä on rahaa/minne raha kanavoituu, niin siellä on myös maksuvoimaa. Tältä osin esim. työkseen rahoitusalalla/rahaa pyörittelevät henkilöt tienaavat hyvin. Sama pätee vaikka myös mainosalaan, raha kanavoituu yrityksiin, jotka käyttävät sitä erottautuakseen jne.
Mitä tulee vielä lastentarhanopettajaan, ehkä heidän kädenjälkensä ’arvo’ on kenties vaikeampi osoittaa, ja työtä ei mahd. pidetä kuitenkaan niin vaativana, että siitä oltaisiin valmiita maksamaan enempää. Ollaan kuitenkin ’vain’ tekemisissä helpomminkäsiteltävien pikkulasten kanssa. Samoin kun on kyse ihmisen kasvamisesta, on kyse pitkästä prosessista, jolloin kenties vaikeampi osoittaa mikä on ollut lastentarhanopettajan merkitys lasten kasvamisessa. Tämä siis omaa spekulointiani ja tiedän, että esim. varhaiskasvatuksen merkityksestä on juuri viime aikoina ollut keskustelua mediassa. Varmasti näistäkin on tutkimuksia kasvatustieteen saralla. Ja kuten sanottua, alalla ei ole yksityisiä toimijoita, joiden pohjalta saisi tietoa ’markkinoiden maksuhalukkuudesta.’
Tässä erittäin lyhyt katsaus nykyajan taloustieteelliseen ’arvoteoriaan’ ns. marginalismiin (https://fi.wikipedia.org/wiki/Marginalismi). Kukin yksilö määrittää jonkun asian arvon aina tilannekohtaisesti ja subjektiivisesti omasta tilanteestaan riippuen, ja aina seuraavaa samaista kulutettua hyödykettä erikseen arvioiden. Arvo laskee kulutettaessa yhä useampi sama hyödyke; ts. siitä ei koeta saavan samaa hyötyä kuin aiemmasta; ateria nälkään on arvokkaampi kuin siihen päälle nautittu; toinen identtinen yliopistotutkinto jo suoritetun perään ei anna yhtä paljon ’arvoa’, useimmat asiat ymmärtää jo, joten kurssien suorittaminen on pikemminkin ajanhaaskaamista jne. Kyseinen ’laskeva rajahyöty’ pätee myös varallisuuteen. 10e tyhjätaskulle on arvokkaampi kuin 10e miljonäärille. Arvoon vaikuttaa myös kyseisen asian niukkuus (ts. jos olet aavikolla ainokaisen vesipullon kera, sen arvo on korkeampi verrattuna kotona olevaan vesipulloon, kun lisää saa kaupasta tai kraanasta.)
Organ Grinder
31 tammikuun, 2016 @ 02:05
Niputtaisin vielä, että viime kädessä kunkin ammatin kohdalla käsittääkseni palkka liittyy siitä vastineeksi koettuun hyötyyn/kuinka tarpeelliseksi asia koetaan, niukkuuteen (korvaavat toimijat; työn vaativuus, l. osaako/pääseekö kuka tahansa tekemään kyseistä työtä; osaako henkilö itse hoitaa asian) ja alan maksuvoimaan (joka julkisella puolella liittyy budjettiin).
Vielä, kuten ’ekonomistikoulutettava’ tuolla asiasta kirjoitti, millä tahansa asialla on yläpuolella kuvaamani vesipulloesimerkin tavoin jokin arvo, jonka voi pyrkiä määrittämään. Toisten asioiden arvon määrittäminen on vain yksiselitteisempää, kuin toisten. Se ei poista sitä seikkaa, että niillä joku arvo on. Tavallaan kaikki on yhtä suurta historiallista jatkumoa. Yhtenä aikana tietyllä taidolla tai asialla on enemmän arvoa, kunnes ajan kuluessa sille ei olekaan enää samoissa määrin tarvetta, tai vaikka alan keskeiset keksinnöt/teoriat ovat jo syntyneet, ja osaamisen tarve (=arvo) on näin ollen pienentynyt. Tähän perustuu kritiikki vaikka sanotaan ’latinankielen tutkimuksen’ (=hatusta vedetty esimerkki) arvoon, l. sen hyödyllisyyteen nykypäivänä. Toki joidenkin asioiden ylläpitämisellä on tiettyä arvoa vaikka sivistyksen ja historiantuntemuksen valossa, mutta samalla moni varmaan selkeämmin ymmärtää teknisten/käsityöalojen ’vanhenemisen’. Vaikkapa ’kivikirveen taonnan’ osaamiseen ei ole näinä aikoina syytä liiemmin satsata, koska on tehokkaampia työkaluja (ellei sitten päästä tilanteeseen, jossa kivikauden taitojen opettelusta tuleekin vapaa-ajan trendi). Samalla tavoin voidaan humanistisilla aloilla nähdä tiettyjen alojen arvon olevan tässä hetkessä vähäinen. En tosin tiedä, käytetäänkö tällaista lähestymistapaa aloituspaikkojen ja resurssien jakamisessa yliopistolla. Sinänsä kuulostaa järkevältä.
Mitä vielä tulee koulujärjestelmän tavoitteisiin tai tehtävään kansan sivistyksen kasvattamiseksi, tämä tulisi myös huomioida, mutta samalla tulisi keskustella mitä sivistyksellä tarkoitetaan minäkin historiallisena aikana. Peruskoulu on sivistyksen selkäranka, mutta Suomessa on mielestäni osittain valloilla liiallinen usko/nojaaminen instituutioihin siten, että kodille/vanhemmille asetetut kasvatukselliset vaatimukset ovat jääneet näiden varjoon.
Pip
23 helmikuun, 2017 @ 02:52
Ainakin yksi yksittäinen syy lääkäreitten palkkojen kovaan tasoon on se, että sitä pidetään keinotekoisesti korkealla. Suomessahan on jatkuva lääkäripula ja sellaisena siitä hyötyvät haluavat tilanteen pitääkin. Lääkäreitä ei siis kouluteta tarpeeksi, jotta palkat saataisiin pidettyä korkealla. Kyllähän lääketieteen opintoihin kovatasoisia hakijoita olisi yllinkyllin.
Miten lie suhtautuu tämä markkinatalousajatteluun?
Tuomas
29 tammikuun, 2016 @ 20:22
Liberalaisia ei vain oikeasti huolestuta se että luokkaliikkuminen heikkenee tai että jos ihmisten elinolosuhteet heikkenevät noin yleisesti tai ihmisen elämästä tulee helvettiä kunhan asiat vain toimivat markkinatalouden näkymättömän käden voimalla ja talous nousee.
Pursiaisen tekstissä toisaalta on hassua että näkymättömän käden sijaan toivotaan byrokratian voittoa erillaisten laina ja stipendi järjestelmien kautta tämä saa halpaa lainaa kun on fyysikko ja tämä taas ei kun on opiskelee rahoitusta. Byrokratiaa Libera nyt ei oikeasti kannata joten tässä kohtaa on syytä huomata ”bullshit” joka on lisätty koska täytyy tehdä maksuista myyvempi juttu. Todellisuudessa järjestelmän ei oikeasti tarvitse olla reilu kunhan maksut saadaan ainakaan jos siitä pitää maksaa, ja talous pitää saada nousuun.
Johannes Kastaja
31 tammikuun, 2016 @ 14:17
Onko sinun mielestäsi oikein, että koko yhteiskunta pienituloiset mukaan lukien maksaa keskimäärin hyvätuloisempien ihmisten lasten opiskelut?
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 14:22
Miten monta kertaa tämä nyt pitää tänne kirjoittaa, alkaa loppua kärsivällisyys. Copypastean sinulle nyt saman kommentin kuin minkä Hannu Vartiaiselle tästä asiasta jo kertaalleen annoin: Sinun logiikkasi (ilmeisesti) on, että koska koulutus periytyy vahvasti, pitää tulonsiirtoja kouluttamattomilta koulutetuille vähentää ja lukukausimaksut tekisivät tämän, mikä olisi oikein ja arvollista. Se on looginen päätelmä, jos on sitä mieltä, että koulutuksellinen epätasa-arvo ei ole itsessään ole ongelma, eikä ole valmis tunnustamaan sitä tutkittua tosiasiaa, että lukukausimaksut ja niiden vaatima lainanotto on riski, johon huono-osaisesta taustasta ponnistavat eivät mielellään lähde. Minä aika selkeästi tässä tekstissä argumentoin, että näen koulutuksen periytyvyyden suurempana ongelmana ja mielelläni taistelisin tätä periytyvyyttä vastaan. Jos koulutuksen periytyvyyteen löydettäisiin lääke, samallahan katoaisi tulonsiirto-ongelma, eikösjuu?
Johannes Kastaja
31 tammikuun, 2016 @ 14:45
Tässä tutkittu tosiasia, jonka mukaan lukukausimaksujen poisto ei ole vaikuttanut koulutuksen periytyvyyteen, kannattaa lukaista läpi jos aikaa riittää.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092753711300122X
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 03:57
Täytyypä syventyä, kun vain ehdin!
Pursiainen
30 tammikuun, 2016 @ 09:16
Pursiaisesta ja pursiaisista puhuttaessa on tärkeää muistaa tämä:
http://urbaanisanakirja.com/word/pursiainen/106078/
Ekonomistikoulutettava
30 tammikuun, 2016 @ 12:00
Saattaisi olla tarpeen avata muutama jutussa ilmaistu ja väärin ymmärretty käsite. Ensinäkin ”markkina” on vain mekanismi, missä kohtaavat kaksi tai useampi taho ja niiden on sovittava/tehtävä jotain. Esimerkiksi kun vedit avomiehesi tähän, niin ennen kuin tapasitte, teillä molemmilla oli tarjolla kaikki mahdolliset ihmiset. Se, että kumpikin osapuoli valitsi toisen, on markkinamekanismin lopputulos jossa kohtasi kummankin osapuolten mieltymykset. Hintana, jos sanaa haluaa käyttää, on jokin määrä ”mieltymysten” täyttämistä, että parisuhde muodostuu. Ekonomisteilla ei ole juuri mielenkiintoa miettiä, mitä nämä mieltymykset ovat. Taloudellisessa kontekstissa tähän usein liittyy niukkuus. Niukkuudella tarkoitetaan sitä, että jos haluat saada jotakin niin sinun on luovuttava jostakin. Parisuhteen voi katsoa liittyvän niukkuutta, koska se aika mitä vietät kumppanisi kanssa, on poissa muusta aktiviteetista. Tämän voi katsoa olevan myös osa parisuhteen hintaa. Hauskinta asiassa on se, että taloustieteelle riittää, että tämä on vain tapahtunut. Sillä ei ole merkitystä, että sinä et välttämättä tiedä omia mieltymyksiäsi tai maksamaasi hintaa eksaktisti.
Koulutus on hyödyke, halusi sitä tai ei. Koulutuksen voi katsoa tuottavan mieluisia ominaisuuksia opiskelijalle (koska hän ei muuten opiskelisi kyseistä aihetta) ja tämä tekee siitä määritelmällisesti jo hyödykkeen. Koulutuksella on myös tulovaikutus, koska koulutuksen vaikutus elämänkaaren palkkasummaan on olemassa, positiivinen ja tieteellisesti osoitettu. On siis ainakin jossakin mielessä perusteltua väittää, että koulutus kasvattaa yksilön varallisuutta tulevaisuudessa ja sitä varallisuutta on mahdollista siirtää nykypäivään. En kuitenkaan takerru tässä kohtaan siihen liittyviin oletuksiin. Päätelmä on kuitenkin se, että jos on tulevan varallisuuden siirtäminen nykypäivään on mahdollista, myös tällä hetkellä ”köyhän” on mahdollista opiskella myös maksullisesti.
Muihin kohtiin minulla ei riitä mielenkiinto takertua.
Lotta Aarikka
30 tammikuun, 2016 @ 12:05
Voi herranjumala. Vastaukseksi sulle riittänee, että laske nyt se vasara hyvä ihminen ja yritä edes ymmärtää kirjoitukseni tarkoitus, joka on osoittaa, että vaikka koulutuksen voi pukea markkinaksi, se ei ole sitä yksiselitteisesti.
Ekonomistikoulutettava
30 tammikuun, 2016 @ 12:45
Yritin vain sanoa, että termit ”markkina”, ”hyödyke” ja ”hyöty” ovat puhtaasti teknisiä termejä. Niitä tarvitaan, jotta taloustieteilijät voivat puhua eksaktisti jostain ilmiöstä ilman, että kaikkea täytyy selittää aina. Niiden käyttöön ei liity poliittisia tai muitakaan tarkoitusperiä. Sinun argumenttisi on ymmärtääkseni se, että koulutuksen pitäisi olla opiskelijalla ilmaista, jotta turvataan koulutuksellinen ”tasa-arvo”. Talouden käsitteistöllä ajateltuna et kritisoi markkinaa itsessään, vaan markkinahäiriöitä ja siitä syntyviä implikaatioita. Olet ymmärtääkseni sitä mieltä, että valtion täytyy antaa mahdollisuus opiskella mitä haluaa ja valtion on vielä tuettava sitä. Näin siksi, että se tuottaa ”yleistä hyvää” sen tarkemmin spesifioimatta mitä sillä tarkoitat (oikeastaan sillä ei ole edes mitään merkitystä). Lisäksi niputat kaikki yhteen, ikään kuin kaikki koulutusalat olisivat valtion näkökulmasta yhtä tärkeitä. Voi olla, että niin jonkun periaatteen nojalla onkin, mutta esimerkiksi talousnäkökulmista eivät ole.
Koulutuksen hankinta päätöksenä ei eroa mistään muustakaan päätöstilanteesta. Tällä hetkellä valtio vaan sekaantuu siihen tulonsiirtojen (esimerkiksi opintotuen) myötä. Kuten Pursiainen kirjoituksessaan toteaa, sillä voi olla vääristäviä vaikutuksia kuten englanninkieleisten filologien ylikouluttaminen yhteiskunnan tarpeeseen nähden. Valtion osalta kyse on koko kansantaloutta koskevan julkishyödykkeen muodostamisesta, aivan kuten puolustus, oikeuslaitos tai vaikka palokunta. Se miksi niitä tarjotaan, on aivan toinen keskustelu.
Lotta Aarikka
30 tammikuun, 2016 @ 13:26
Pääpiirteittäin olet ymmärtänyt oikein, mitä tarkoitan, mutta olet eri mieltä. Tässä on kyse mielipide-eroista, joka johtuu eroista arvomaailmassa. Tätä arvomaailman erojen perusteella valintojen ja ratkaisujen tekemistä kutsutaan politiikaksi. En tiedä, mitä sinulle sanoisin. Onnea elämään ja jatka väittelemistä ja politiikantekoa! En usko, että meidän keskustelumme enää tästä kummemmin etenee.
Ekonomistikoulutettava
30 tammikuun, 2016 @ 22:41
Vai että olisin ollut jotain mieltä? Tietääkseni en ole ottanut mitään kantaa koulutuksen maksullisuuteen tai siihen, että sen pitäisi olla ilmaista. Enkä myöskään ole ilmaissut mitään arvomaailmaani koskevaa. Sanoin kohtalaisen kohteliaasti vaan sen, että et hallitse taloustieteen käsitteistöä ja siksi kritiikkisi taloustieteen logiikkaa kohtaan menee täysin metsään. On myös mielenkiintoista, että kutsut ”pseudotieteeksi” sellaista tiedettä, mihin et ole perehtynyt tai jota et ymmärrä.
”politiikan osa-alueeseen tällä pseudomarkkinateoreettisella lähestymistavallaan ilman, että tulevat kunnolla opponoiduiksi”. Opponoidaan sitten yhteen sinun heittämään väitteeseen markkinan ”huonoudesta”: ”Minulla ei ole (todellista) hintainformaatiota avomiehestäni, valitsenko siksi ukkoni vääjäämättä väärin?” Mikrotalousteoriassa on käsite paljastettu preferenssi, eli teolla ilmaistu paremmuusjärjestys muiden mahdollisten vaihtoehtojen välillä. On varmaankin kiistaton tosiasia, että sinulla on muitakin vaihtoehtoja kuin avomiehesi. Jos kuitenkin valitset avomiehesi tästä vaihtoehtojoukosta, joka siis muodostuu sinun avomiehestäsi ja muista vaihtoehdoista, ilmaiset avomiehesi paremmaksi kuin toiset. Taloustieteessä ”arvo” on vain esimerkiksi numereellinen arvo avomiehellesi ja muille vaihtoehdoille. Se ”numero” vain kuvaa sitä, että valitset avomiehesi siitä joukosta. Jotta se numero on oikein, sen pitää olla suurin vaihtoehdoista. Valitsit siis sen miehen markkinoilta, joka on sinulle ”paras” muista vaihtoehdoista. Se miksi se on paras, ei taloustiede ota kantaa. Sinä teet sen päätelmän. Tietoa ei edes tarvitse, paremmaksi ilmaisu valinnalla on aivan riittävä informaatio sille, että saadaan tuo ”relaatio” eli arvostussuhde aikaiseksi.
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 02:25
Tämä keskustelu ei etene, mutta kiitoksia kontribuutiostasi ja hyvää sunnuntaita!
Organ Grinder
31 tammikuun, 2016 @ 13:55
Toisaalta tähän (avomiehen valintaan) kuten ammatinvalintaankin liittyy ns. ’rajoitettu rationaalisuus’ (https://en.wikipedia.org/wiki/Bounded_rationality). Avomies valikoituu tilanteesta saadun ja omiin kognitiivisiin (= mitä havainnoi; miten tulkitsee; onko tulkinta romantisoitu/vääristynyt) kykyihin liittyvän rajallisen tiedon valossa. Kaikki parisuhteet eivät suinkaan pääty ’onnellisena elämänsä loppuun saakka’. Ihmiset muuttuvat. Eroja tapahtuu. Ja ei siinä mitään; elämän soisi taas jatkuvan ja vaikka löytyvän uusi parisuhde, jossa taas vietetään pätkä elämästä tai kenties loppuun asti. Ihminen ei kuitenkaan tiedä tulevasta.
Sama ongelma pätee osaltaan koulutusvalinnassa. Onko ihminen nyt varma, että kyseinen ala johon lähtee satsaamaan on se johon hänellä on riittävää mielenkiintoa tai kykyjä pärjätä… Onko alan relevanttius tulevaisuuden kannalta tiedossa… Miten digitalisaatio/tekoäly tulee vaikuttamaan alaan tulevina vuosina… Toki maksullisuus voisi pakottaa pohtimaan kyseisiä asioita nykyistä tarkemmin. Kuitenkin, erona opintoihin, uuden parisuhteen löytäminen ei välttämättä maksa mitään. Opinnoissa, henkilö, jonka mielenkiinnon kohteet muuttuvat tai alkaakin vasta loppuvaiheessa tuntea itsensä/huomata, että ala ei nappaakaan on tehnyt huonon investoinnin. Köyhemmistä oloista/perheestä, jolla ei ole varaa tukea lastaan ei välttämättä ole varaa tehdä moisia virheitä/varaa taas uuteen tutkintoon jo aiempien lainojen päälle?
Ehkä maksuton ensimmäinen vuosi (= voi saada paremmin käsitystä mistä alalla on kyse), tai maksun takapainoitteisuus, sekä panostukset peruskoulussa opinnonohjaukseen/opinnonohjauksen terävöittäminen olisivat maksullisessa mallissa ’välimalli’, joka ohjaisi ihmisiä osuvammin heidän kohdallaan oikeisiin opintoihin. Toisaalta Jenkeissähän on ollut puhetta siitä, että siellä on porukkaa ’valmistumassa kortistoon’ maksullisuudesta huolimatta; Suomesta poiketen, heillä on sitten maksettavanaan vielä opintolainat, vaikka työtä ei olekaan löytynyt. Odotetaanko maksullisuudesta ’graalin maljaa’, joka ohjaa toimijat kiistatta osuviin ammatteihin?
Yleisesti ottaen Suomessa ei käsittääkseni kunnolla tuoda esille vaihtoehtoa, jossa tehdään selväksi, että voisi olla järkevä vaihtaa opintoja, jos ne eivät nappaa. Henkilö voisi mieluummin kokeilla lyhyesti vaikka neljää-viittäkin eri alaa, sen sijaan, että painaa väkisin viisi-kuusi vuotta loppuun opinnot alalla, joka ei kuitenkaan oikein kiinnostakaan (tai jäädään todella roikkumaan kouluun motivaation kadottua). Tunnutaan jauhavan nuorison kohdalla nopeasta opintoihin pääsemisestä ja nopeasta poispääsemisestä, ’mikä susta tulee isona’ tyyppisine kysymyksineen, ikään kuin tulisi valita polku, jolta ei sitten poiketa. Olettaisin, että tällaisia tapauksia on monia, joiden kohdalla hukatun opiskeluajan voisi maksullisuuden kautta tulevan ohjaimen sijaan korjata puhtaasti paremmalla itsetuntemukseen opastamisella ja edellämainitulla opinnonohjauksella. Suomessa opiskelijavalintamalli (=pääsykokeet) toisaalta vaikeuttaa tilannetta, jossa opinnoista olisi helpompi siirtyä toisiin; kaiketi pääsykokeiden on toisaalta tarkoitus toimia tänä ’maksuttomana vuotena’, eli niihin lukiessa opiskelijalle tulisi tulla jo kuva onko ala kiinnostava tai ei.
Jussi Hagman
30 tammikuun, 2016 @ 22:44
Pointtina oli käsittääkseni pitkälle se, että ”talousnäkökulma” ei ole ainoa ja oikea näkökulma, vaan yksi näkökulma.
Toisessa kappaleessasi aika suoraan esität tulonsiirrot markkinavääristyminä ja annat esimerkin että englanninkielisiä filologeja kouluttautuu liikaa. Onko se kappale ymmärrettävissä niin, että vääristymät ovat aina huonoja ja vapaa markkina tuottaa kaikin puolin täydellisen lopputuloksen vai onko mahdollista, jotkut vääristävät tai kontrolloivat toimet tuottavat parhaan kokonaishyödyn.
Kirjastotoimi on yksi esimerkki, jossa verorahoin vääristetään markkinaa. Onko se positiivinen vai negatiivinen asia? Siihen taloustiede tuskin voi vastata helposti, kaunokirjallisuuden kokemiselle tai sivistystason nousulle, jos käydään tietokirjahyllyllä, tuskin pystyy määrittämään hintaa. Jossain määrin analogista sille, että opiskelija sivistyy, mielellään oman erityisosaamisen ulkopuolellakin ja että yliopistot tuottavat tietoa, jolle ei ole tiedossa kaupallista sovellusta seuraavan vuoden tai kahdenkaan aikana.
Hannu Vartiainen
31 tammikuun, 2016 @ 02:04
Et nyt ymmärtänyt Tohtorikoulutettavan kommenttia ollenkaan. Hänhän alleviivatusti ei ollut mitään mieltä – kaikkein vähiten poliittista – vaan yritti selventää niitä ilmeisiä väärinkäsityksiä, joita kirjoitukseesi sisältyy. Se että suhtaudut niihin noin ylimielisesti vähentää vitsikkään kirjoituksesi ansioita . Satiiri on taitolaji.
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 02:27
En ole ylimielinen, kaikennäköistä olen, mutta en sitä. Mielipidettäni ja näkökulmaani puolustan toki vakaasti, harmi jos kumpikaan ei sinulle avaudu.
Hannu Vartiainen
31 tammikuun, 2016 @ 02:45
Kuten sanoin, ylimielinen suhtautuminen (eri asia kuin ylimielinen ihminen) on aika epäonnistunut strategia satiirikoksi pyrkivältä bloggarilta. Jos olen ymmärtnyt väärin tarkoituperäsi, ja kirjoituksesi onkin tarkoitettu vakavasti otettavaksi, perun puheeni sen huvittavuudesta. Siinä tapauksessa suosittelen kotiläksyjen tekemistä ja totean, että et varsinaisesti ole puolustanut mielipiteitäsi vaan julistanut niitä.
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 02:51
Kuules Hannu, minä en ”pyri satiirikoksi” vaan olen yhteiskunnallinen bloggari ja aivan helvetin hyvä sellainen. Ole vapaasti mistä vaan eri mieltä ja perustele miksi niin debatoidaan, mutta älä pyyhällä tänne blogini kommenttiosuuteen keskellä lauantaiyötä läksyttämään minua kuin setämies. Se on noloa.
Hannu Vartiainen
31 tammikuun, 2016 @ 02:57
Teinityylillä kirjoittavan kanssa on hankala olla kuulostamatta setämieheltä. Kuvittelin kommenttieni olevan tervetulleita koska nostat minut esiin blogissasi. Pahoittelen myöhäistä ajankohtaa, olen eri aikavyöyhykkeellä.
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 03:06
Ikävä kertoa sinulle, Hannu, mutta sinä tässä olet se loukkaantuneelta teiniltä vaikuttava. Skarppaas nyt hiukan!
Jussi Hagman
30 tammikuun, 2016 @ 22:22
Itseasiassa kiinnostaisi nähdä se tutkimus, jossa näytetään koulutuksella olevan positiivinen vaikutus elämänkaaren palkkasummaan. Onko siihen antaa viitettä?
Hannu Vartiainen
31 tammikuun, 2016 @ 02:51
Suomen ainaiestolla Uusitalo ja Koerselman:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927537114000529
Korkeakoulutetuilla keskimääräärin 555.000 (miehet) tai 390.000 (naiset) korkeammat (diskontatut) elinkaaritulot kuin ylioppilailla.
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 03:05
Puuh, kerrataanpa. Sinun logiikkasi (ilmeisesti) on, että koska koulutus periytyy vahvasti, pitää tulonsiirtoja kouluttamattomilta koulutetuille vähentää ja lukukausimaksut tekisivät tämän, mikä olisi oikein ja arvollista. Se on looginen päätelmä, jos on sitä mieltä, että koulutuksellinen epätasa-arvo ei ole itsessään ole ongelma, eikä ole valmis tunnustamaan sitä tutkittua tosiasiaa, että lukukausimaksut ja niiden vaatima lainanotto on riski, johon huono-osaisesta taustasta ponnistavat eivät mielellään lähde. Minä aika selkeästi tässä tekstissä argumentoin, että näen koulutuksen periytyvyyden suurempana ongelmana ja mielelläni taistelisin tätä periytyvyyttä vastaan. Jos koulutuksen periytyvyyteen löydettäisiin lääke, samallahan katoaisi tulonsiirto-ongelma, eikösjuu?
Hannu Vartiainen
31 tammikuun, 2016 @ 03:22
Ymmärrät logiikan väärin. Kysymys ei ole koulutuksen periytymisestä vaan siitä, että opiskelijat ovat yhteiskunnan hyväosaisia elinkaarituloilla mitattuna (rautalangasta: opiskelu itsessään on se asia joka lisää tuloja).
Koulutuksen periytyminen on ongelma mutta sillä on hyvin vähän tekemistä maksullisuuden kanssa. Kuten keskustelussa on moneen kertaan tuotu esiin, tutkimustiedon valossa (esim. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092753711300122X) maltilliset lukukausimaksut vaikuttavat hyvin vähän jos ollenkaan koulutuksen tasa-arvoon. Efekti voidaan poistaa kokonaan sitomalla maksut myöhempiin ansioihin kuten UK:ssa ja Australiassa on tehty. Koulutuksen epätasa-arvon syyt ovat järkevän tutkimustiedon valossa jossain toisaalla.
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 03:34
Miten minä muka ymmärrän logiikan väärin: etkö sinä juuri kirjoita uudestaan mutta hiukan eri tavalla auki sen, että lukukausimaksut ovat mielestäsi perusteltuja, koska koulutus periytyy ja koulutetut ovat hyvätuloisia verrattuna kouluttamattomiin…? Samalla käsittelet koulutusta _vain_ yksilön hyödykkeenä, mitä se ei mielestäni missään tilanteessa käsitteellisesti ole, kuten aika selkeästi itse tekstissäni auki kirjoitan. Eikä mennä nyt siihen graduate-tax-osastoon – sekä sinä että Pursiainen esititte nimenomaan korkeakoulun perimiä lukukausimaksuja, ette mitään ”maltillista maisteriveroa”. Ei minulle ole ongelma myöntää, että tämä kysymys on minulle periaatteellinen – kannatan koulutuksen maksuttomuutta sillä uskon, että julkista rahaa kannattaa sijoittaa korkeakoulutukseen. Eikö se kuulu tähän Suomi-tarinaan ja kaikkien puolueiden, ammattiliittojen ja elinkeinoelämänkin politiikkadiskurssiin: Suomi pärjää koulutuksella, emme pienenä kansana voi kilpailla huipuilla emmekä työn hinnalla, joten mahdollisimman monen mahdollisimman korkea koulutus kannattaa? Oletko tästä sitten eri mieltä?
A. Diposyytti
31 tammikuun, 2016 @ 13:13
Eiköhän tässä eräs havainto ole ainakin se, että tutkimusten perusteella lukukausimaksujen käyttöönotto ei ole epätasa-arvoistanut koulutusmahdollisuuksia. Tämä siis esim. yllämainittujen empiiristen tutkimusten perusteella, joiden aineisto on tietenkin havaittua valintakäyttäytymistä. Täten lukukausimaksujen vastustaminen siitä syystä, että se lisäisi epätasa-arvoa ei perustu tämänhetkiseen tutkimustietoon.
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 13:18
En tiedä, mihin tutkimustietoon nyt tarkalleen viittaat.
A. Diposyytti
31 tammikuun, 2016 @ 13:45
Prof. Vartiainen linkitti ylle ainakin muutaman.
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 13:48
Niitä ei valitettavasti pääse lukemaan, eikä hän mainitse niistä omissa kommenteissaan muuta kuin sen tiedon, että korkeastikouluttujen elinkaaritulo on suurempi kuin matalasti koulutettujen. Ja kuten vastauksissani hänelle selitän, koen ensisijaiseksi ongelmaksi koulutuksen periytyvyyden, jonka poistaminen korjaisi myös tuon tulonsiirto-ongelman, eikösjuu.
A. Diposyytti
31 tammikuun, 2016 @ 17:06
Onko maksuton yliopistokoulutus nimenomaan se asia, joka vähentää koulutuksen periytyvyyttä? Mielelläni lukisin mahdollisimman hyviä empiirisiä tutkimuksia tästä aiheesta, mikäli näin on. Perusasteen koulutuksesta papereita on rutkasti, mutta yliopistokoulutuksen osalta en ihan heti löytänyt.
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 03:57
Perusteltu kysymys, johon en osaa nyt vastata suorin viittein. Oma näkökulmani, että maksuttomuus nimenomaan lisää luokkaliikkuvuutta, perustuu noihin riskinottohalukkuustutkimuksiin.
Organ Grinder
31 tammikuun, 2016 @ 14:20
”Ei minulle ole ongelma myöntää, että tämä kysymys on minulle periaatteellinen – kannatan koulutuksen maksuttomuutta sillä uskon, että julkista rahaa kannattaa sijoittaa korkeakoulutukseen.”
Näistä lähtökohdista käsin voi lähteä tekemään täysin haitallistakin politiikkaa, jos pohjana on vain se, että _uskoo_ jotain. Jos käy tutkimuksissa ilmi (yksi tutkimus ei ole tyhjentävä) korkeakoulutukseen siirtymisen syyt eivät olekaan itse maksuissa, vaan pikemminkin esim. vanhempien taustoissa/sosioekonomisessa asemassa, niin fokus kannattaisi näillä näkymin laittaa nimenomaan jälkimmäiseen asiaan pureutumiseen?
Maksulliset mallit maailmalla ovat kaiketi räätälöity kuitenkin niin, että köyhille opiskelijoille löytyy tukea ja maksuvalmiit opiskelijat maksavat?
Lotta Aarikka
31 tammikuun, 2016 @ 14:26
Koko politiikanteko perustuu sille, että ihmiset uskovat jotain ja arvostavat toisia asioita enemmän kuin toisia ja ovat valmiita ottamaan erilaisia riskejä. Jos politiikka perustuisi tiedolle ja mekaaniselle optimoinnille, sitä tekisivät tietokoneet, eivät ihmiset.
Organ Grinder
31 tammikuun, 2016 @ 14:43
”Koko politiikanteko perustuu sille, että ihmiset uskovat jotain ja arvostavat toisia asioita enemmän kuin toisia ja ovat valmiita ottamaan erilaisia riskejä. Jos politiikka perustuisi tiedolle ja mekaaniselle optimoinnille, sitä tekisivät tietokoneet, eivät ihmiset.”
Joo, mutta asia ei itseasiassa nyky-yhteiskunnassa enää (onneksi) toimi näin. Jos politiikanteko perustuu pelkästään sille, että ’ihmiset uskovat jotain’ ja tämä uskomukseen perustuva näkökanta pitää niellä ilman tarkastelua kestävää loogista argumentointia, voidaan parlamentaarisen järjestelmän sijaan muodostaa uskonnollisia lahkoja, joiden johtajien mielipiteitä sitten seurataan (= sivistymättömän/tietämättömän kansan kohdalla demokratia itseasiassa on tänkaltainen). Millä tavalla tällaisella asennoitumisella ylipäätään sitten arvotetaan argumentteja? Toki on moraalifilosofisia kysymyksiä, joiden ’oikeassaoloa’ on hankalampi määrittää (esim. tulisiko asioihin suhtautua velvollisuus-, seuraus- vai hyve-etiikkaan nojaten; voidaanko yksiselitteisesti sanoa, että ihmisen tulee pyrkiä tekemään mikä on hänelle itselleen parasta tai mikä on koko maailman ihmisille parasta jne.), mutta tosielämä noudattaa myös tiettyjä lakeja (teet näin, seuraa näin jne.), ja vaikka uskoisit jotain muuta, tosiasiassa näin ei ole, jolloin uskomuksesi onkin harhakuvitelma todellisuudesta.
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 04:01
Tämä on nyt todella kiinnostava kysymys. Olen koko illan vääntänyt twitterissä näiden ”aina löytyy hyöty ja kustannus, elämä on hyötyjä ja kustannuksia” -tyyppien kanssa ja avaudun nyt sinulle tässä tästä aiheesta. Tottakai on lukuja ja niiden kautta hahmottuvia ”faktoja”, voidaan laskea esim. tässä tapauksessa koulutuksen järjestämiselle jokin kustannus ja sitten jokin tuotto. Mutta nämä laskelmat eivät ole yksiselitteisiä eivätkä objektiivisia, koska käsitteet ”koulutuksen kustannus” ja ”koulutuksen tuottama hyöty” eivät ole objektiivisia, staattisia käsitteitä. Aina jotkin luvut valitaan, jotkin muuttujat huomioidaan, toiset unohdetaan ja vaikeimmat eivät taivu luvuiksi laisinkaan. Nämä valinnat (miten ”laskelmat” tehdään) ovat aina arvovalintoja, ideologioiden ja mieltymyksien ohjaamia. Ihminen ei ole rationaalinen olento.
Hannu Vartiainen
1 helmikuun, 2016 @ 00:02
Nimenomaan en kirjoita, että lukukausimaksut ovat perusteltuja, koska koulutus periytyy ja koulutetut ovat hyvätuloisia verrattuna kouluttamattomiin. Kuten erikseen sanon, koulutuksen periytyvyydellä ei ole mitään tekemistä argumenttini kanssa.
Ulkoisvaikutukset ovat totta kai tärkeä näkökohta kun puhutaan koulutuksesta, minkä
Pursiaisenkin tuo seikkaperäisesti esiin. Ulkoisvaikutuksilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä lukukausimaksujen kanssa niin kauan kun opiskelupaikat tulevat täyteen sopivista opiskelijoista. Ei ole mitään syytä olettaa, että näin ei tapahtuisi maltillisten lukukausimaksujen oloissa. Tähän viittaa paitsi kansainvälinen evidenssi myös koulutuspaikkojen valtava ylikysyntä sekä se, että hyvin suuri osa opiskelijoista maksaa tuhansia euroja pääsykoevalmennuksesta.
Lukukausimaksut ja maisterivero ovat tietenkin sama asia. Minä tai Pursiainen tai kukaan mukaan ei puhu asiasta missään muussa mielessä. UK:ssa ja Australiassa käyttöönotetut mallit olisivat luonnollinen lähtökohta suomalaiselle keskustelulle.
Olen samaa mieltä, että suomalainen hyvinvointi voi nojata ainoastaan koulutukseen. Näkisin mieluusti, että myös hallitus tulkitsisi asian samoin. Mutta jos julkista rahaa ei haluta laittaa korkeakoulutukseen, on koulutuksen vähentämisen luonnollinnollinen vaihtoehto kysyä opiskelijoilta, haluaisivatko he itse maksaa opinnoista.
Kai muuten ymmärrät, miten huonoa käytöstä yhteiskunnalliselta bloggarilta on olla perehtymättä kritisoimaansa aiheeseen ja mitätöidä alatyylisesti muiden yritykset selventää asiaa. Se, että kysymys on sinulle periaattellinen on kaikkein huonoin perustelu. Ihmettelen vilpittömästi, jos Ramin Izadin tuoreella blogilla http://paljononmelua.blogspot.fi/
ei ole sinuun vaikutusta.
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 03:49
Nyt en pysy perässä. Nyt koulutuksen periytyvyys ei olekaan ongelma? En itse pysty irroittamaan näitä kahta seikkaa toisistaan (peritytyvyys ja maksuttomuus), koska ne liittyvät mielestäni käsitteellisesti yhteen. Enkä pysty ymmärtämään, miten sinä voit sen tempun tehdä, sillä vääjäämättä muutokset koulutukseen hakeutumisessa muuttavat sitä, ketkä koulutukseen pääsevät. Siitä olemme samaa mieltä, että on perusteltua sanoa, että pääsykoevalmennuksen muuttuminen normiksi ja suorastaan sisäänpääsyn edellytykseksi on jo nyt vaikuttanut tietyllä aloilla koulutukseen hakeutuviin. Taloudellisista vai mistä syistä, sitä en uskalla veikata, mutta tuskin on sattumaa, että valmennuskurssit ovat vakiintuneita niillä aloilla, joilla myös periytyvyys on suurta (esim. lääketiede).
Lukukausimaksut ja maisterivero eivät ole sama asia. Itsekin tuossa viittaat, että maisteriveron erilaisen mekanismin vuoksi (takautuvuus) se saattaa vähentää matalan sosioekonomisen aseman aiheuttamaa heikon riskisietokyvyn efektiä (vs. ”etukäteisinvestointi” eli lukukausimaksu).
Mahtavaa, että olemme samaa mieltä siitä, että koulutus on suomalaiselle yhteiskunnalle ensisijaisen tärkeää. Tiesin, että olemme varmasti jostain samaa mieltä!
Minä en mitätöi mitään alatyylisesti yhtään ketään enkä mitään, enkä aio perehtyä taloustieteeseen sen kummemmin, sillä olen kielitieteilijä. Olen erittäin perehtynyt koulutuspolitiikkaan ja sen vuoksi aivan kertakaikkisen pätevä kritisoimaan sitä, miten ohkaisesti taloustiede pystyy koulutuspoliittisiin teemoihin tarttumaan. Olen tällä kirjoituksellani nyt selkeästi loukannut syvästi teidän tiettyä taloustieteilijäporukkaanne, vaikka se ei ole ollut tarkoitus. En ole missään vaiheessa kritisoinut taloustiedettä, olen kritisoinut sitä, että sen teorioita, metodeja ja kysymyksenasetteluja ei voi ykskantaan käyttää ainoina maailman tulkitsijoina – esimerkiksi tässä lukukausimaksutapauksessa.
klaus kultti
2 helmikuun, 2016 @ 10:38
Koulutuksen periytyvyys on hyvä asia. Koulutus on investointi ja osa sen tuotoista on, että lapsista tulee viisaampia ja parempia ja kognitiivisesti ketterämpiä, kun vanhemmat ovat hankkineet koulutusta. Jos koulutuksen ainoa tuotto olisi oman tulotason nousu se ei olisi ollenkaan niin hyvä investointi. Olet ymmärtänyt täysin väärin koulutuksen periytyvyyden merkityksen. Jos hetken vaivaudut miettimään asioita, kenties huomaat, että jotku haluamistasi johtopäätöksistä ja politiikkasuosituksista saattavat seurata asioiden oikeasta ymmärtämisestä.
Lotta Aarikka
2 helmikuun, 2016 @ 10:39
No morjesta päivää vaan. Minusta koulutuksen periytyminen ei ole hyvä asia.
Ilkka Salo
30 tammikuun, 2016 @ 18:35
Lukukausimaksut tulisi olla jokaisessa koulussa, oppilaitoksessa ja yliopistossa. Lapsiperheille ja (EU) opiskelijoille voidaan sitä varten antaa koulutusseteli. Täysimääräinen ja kustannuksia vastaava lukukausimaksu olisi myöhemmin osittain verovähennyskelpoinen tuloverotuksessa, jos ja kun opiskelija jää Suomeen töihin.
Lotta Aarikka
30 tammikuun, 2016 @ 18:49
Oho, ollaan aika paljon eri mieltä. Minusta koulutuksen tulee olla maksutonta kaikilla asteilla. Jos nyt jäi epäselväksi.
Setämiehistä ja kaksoisstandardeista – Lotta Aarikka
30 tammikuun, 2016 @ 19:29
[…] eilen kirjoituksen, jossa analysoin kriittisesti Heikki Pursiaisen Liberan blogissa ilmestynyttä […]
Syltty
30 tammikuun, 2016 @ 19:45
Väittäisin, että olemattomiksi väittämäsi parisuhdemarkkinat ovat todellisuudessa täällä länsimaissa kaikista markkinoista armottomimmat, koska oikeastaan kaikessa muussa yhteiskunta pehmentää iskuja. Mutta jos haluaa parisuhteet, ei voi olettaa että jos omat rahkeet ei riitä, joku järjestää.
Pitää olla jotain semmoista tarjottavaa, jota joku haluaa. Eikä ole mitään minimiparisuhdetta, jonka valtio järjestäisi ilman jääville. Jokainen on parisuhdemarkkinoilla oikeastaan niin paljon oman onnensa seppä, kuin missään ikinä voi olla.
Lotta Aarikka
30 tammikuun, 2016 @ 20:01
Minä uskon, että kahden (tai useamman) ihmisen kohtaamista, rakastumista ja suhteeseen sitoutumista parhaiten ei kuvaa pseudotieteellinen ”markkinateoria” vaan jotkin muut lähestymistavat. Siitä olemme samaa mieltä, että yksinäisyys (joka ei muuten ole sama asia kuin parisuhteettomuus) on yhteiskunnallinen ongelma, johon tulisi suhtautua vakavasti. Ihminen tarvitsee ihmisen.
Mato Heikkinen
31 tammikuun, 2016 @ 13:00
Libera ja MV-lehti kummatkin samaa karjaa.
Philip
31 tammikuun, 2016 @ 14:38
Hmm, mielenkiintoinen postaus ja rehellisyyden nimissä en ymmärrä miksi se on kirjoitettu. Ymmärrän että Lotta haluaa edistää väitettään (ilmainen koulutus kuuluu kaikille), mutta hankala nähdä miten kirjoitus vie keskustelua eteenpäin, koska kirjoittaja ei selkeästi tunne opponoinnin kohdetta, käsitteistöä ja teorioita ja mikä on kummallisinta että kielitieteilijä ei näe että ihmiset käyttävät samoja sanoja eri tavalla.
Jos haluaa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toivoa että se vie asiaa eteenpäin niin voisi kuvitella että on hyvä käsitys taloustieteistä ja muista yhteiskuntatieteistä. Tässä käytännön esimerkki Lotan tekstistä:
Kuka voi sanoa, että lastentarhanopettaja (n. 2400 euroa) tekee vähemmän tärkeää työtä kuin aineenopettaja (n. 3000 euroa) tai professori (n. 6000 euroa) tai lääkäri (n. 5300 euroa)? Ei kukaan, koska palkkaus ei korreloi ”tarpeellisuuden” kanssa, eikä mitään ”tarpeellisuuden” tai ”arvon” järkevää määritelmää ole olemassakaan. Työmarkkinat myös elävät koko ajan, IT-kupla on dramaattinen mutta hyvä esimerkki siitä.
Tässäkin kohtaa olisi pääsyt eteenpäin jos olisi tutustunut sellaiseen tieteeseen kuin labour economics (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Labour_economics)
Tässäkin kysymyksessä jyllää, jännä juttu, kysyntä ja tarjonta…ja uskaltaisin väittää että kysyntä ja tarjonta ja siihen liittyvät markkinahäiriöt selittävät valtaosan palkkaeroista …
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 04:03
Morjesta! Olen todella ihastunut siihen, miten moni on käyttänyt aikaa ja energiaa minun vähättelemiseeni ja sen erikseen artikuloimiseen, että en voi ottaa asiaan kantaa, koska en ole taloustieteilijä. Kerrataanpa nyt tuhannennen kerran: En aio perehtyä taloustieteeseen sen kummemmin, sillä olen kielitieteilijä. Olen erittäin perehtynyt koulutuspolitiikkaan ja sen vuoksi aivan kertakaikkisen pätevä kritisoimaan sitä, miten ohkaisesti taloustiede pystyy koulutuspoliittisiin teemoihin tarttumaan. Olen tällä kirjoituksellani nyt selkeästi loukannut syvästi teidän tiettyä taloustieteilijäporukkaanne, vaikka se ei ole ollut tarkoitus. En ole missään vaiheessa kritisoinut taloustiedettä, olen kritisoinut sitä, että sen teorioita, metodeja ja kysymyksenasetteluja ei voi ykskantaan käyttää ainoina maailman tulkitsijoina – esimerkiksi tässä lukukausimaksutapauksessa.
Laura
2 maaliskuun, 2016 @ 18:58
Hei, kasvatustieteilijänä jaan arvomaailmasi ja oon samaa mieltä about kaikesta mitä sanot. Mielestäni koulutuksen ainoa tarkoitus ei ole työllistäminen, vaan myös sivistäminen. Koulutus kasvattaa meitä aktiiviksi ja itsenäisesti ajatteleviksi kansalaisiksi, ja tästä on todellakin hyötyä koko yhteiskunnalle.
Olen itse saanut haahuilla yliopistossa, ja opiskella myös tutkintoon kuulumattomia aineita kuten sosiaalipolitiikkaa ja taloustiedettä 🙂 Poikkitieteellisten opintojen myötä osaan mielestäni ajatella tätä nykyä paljon laaja-alaisemmin. Aiemmin olin todella jyrkkä ja mustavalkoinen ajattelussani (toki se kuuluu myös nuoruuteen).
Enikeis suosittelen tällaista poikkitieteellisyyttä kaikille. Oli kiva käydä kurkkimassa mitä siellä aidan toisella puolella opetetaan, niin alkoi ymmärtää paremmin esim tuota taloustieteilijöiden ”kieltä”. Dialogi helpottuu huomattavasti. Tämä on siis pieni piikki tuohon ”olen kielitieteilijä, ei tarvitse ymmärtää taloustiedettä” -kommenttiin. Sitä enemmän toki suosittelen niitä humanistisia tieteitä kaikille taloustieteilijöille.
Lotta Aarikka
2 maaliskuun, 2016 @ 22:25
Moikka! Mä olen ihan hirvittävä poikkitieteellisyyden suitsuttaja ja se on yksi lempiaiheistani, josta olen kirjoittanut usein (1, 2). En siis todellakaan ole sitä mieltä, että poikkitieteellisyys olisi huono asia. Taloustieteen ylivaltaan olen kyllästynyt. Tottakai ymmärrän siitä jotakin perusasioita. En kuitenkaan hyväksy sitä, että ihmisen pitäisi olla taloustieteissä meritoitunut voidakseen kommentoida talouspolitiikkaa tai politiikkaa ylipäätään. Lisäksi en hyväksy sitä, että taloustiede pätevöittää _aivan kaikkien_ maailman asioiden kommentointiin nimenomaan auktoriteettipositiosta.
Ramin Izadi
31 tammikuun, 2016 @ 20:19
Tuosta Lotan vastineesta tuli paha mieli. Ei sen takia, että kirjoittaja ei katso tarpeelliseksi perustella väitteitään johdonmukaisesti, vaan sen takia, että jo kirjoituksen alusta asti on selvää, että hän ei ymmärrä ensimmäistäkään asiaa kritisoimastaan aiheesta, taloustieteestä.
Paha mieleni inspiroi minua kirjoittamaan vastineen:
http://paljononmelua.blogspot.fi/
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 03:51
Palaan tuonne blogiisi vaikka vielä kommentoimaan (tai kirjoitan lyhyen vastineen vastineen vastineen), mutta haluan vielä kerran selventää: En aio perehtyä taloustieteeseen sen kummemmin, sillä olen kielitieteilijä. Olen erittäin perehtynyt koulutuspolitiikkaan ja sen vuoksi aivan kertakaikkisen pätevä kritisoimaan sitä, miten ohkaisesti taloustiede pystyy koulutuspoliittisiin teemoihin tarttumaan. Olen tällä kirjoituksellani nyt selkeästi loukannut syvästi teidän tiettyä taloustieteilijäporukkaanne, vaikka se ei ole ollut tarkoitus. En ole missään vaiheessa kritisoinut taloustiedettä, olen kritisoinut sitä, että sen teorioita, metodeja ja kysymyksenasetteluja ei voi ykskantaan käyttää ainoina maailman tulkitsijoina – esimerkiksi tässä lukukausimaksutapauksessa.
Markus Korhonen
2 helmikuun, 2016 @ 10:18
Miksi vaadit, että Pursiaisen (ekonomisti) pitäisi ottaa kirjoituksessaan jokainen mahdollinen aspekti koulutuspolitiikassa huomioon, jos et itse kielitieteilijänä ole valmis perehtymään kritisoimaasi tieteenalaan (”[…]tällä pseudomarkkinateoreettisella lähestymistavallaan ilman, että tulevat kunnolla opponoiduiksi”)? Luulisi olevan selvää, että Pursiaisen kirjoitus on tarkoituksella tehty yhdestä näkökulmasta. Vai olisitko vaatinut samalla lailla psykologin tai vaikka kielitieteilijän kirjoituksen ottavan huomioon esim. taloustieteen näkökulman aiheeseen?
Lotta Aarikka
2 helmikuun, 2016 @ 10:27
Jos kuka ihan tahansa muu olisi kirjoittanut aiheesta, jonka tunnen hyvin, otsikolla ja tyylillä ”tässä ainoa totuus jota on vuosia yritetty piilottaa”, ja käsittelisi tässä kirjoituksessaan aihetta erittäin kapea-alaisesti ja harhaanjohtavasti, niin kyllä minä siitä olisin kirjoittanut. Miksi sinua kiinnostaa spekuloida sillä, mistä kirjoitan ja mihin sävyyn? Minulla on tuossa 71 artikkelin blogikokelma, josta voit katsella, mistä aiheista kirjoitan ja mihin sävyyn.
Enkä missään yhteydessä ole vaatinut, että Pursiaisen pitää ottaa joka ainoa mahdollinen aspekti huomioon. Ihan pelkästään virke ”käsittelen aihetta taloustieteen viitekehyksessä ja ymmärrän, että siten moni näkökulma aiheeseen – moni olennainenkin – jää peittoon”, olisi riittänyt. Jostain kumman syystä enimmäkseen taloustieteilijöillä ja ekonomisteilla on tämä ongelma, että he unohtavat, että heidän tapansa tarkastella maailmaa ei ole ainoa mahdollinen. Muiden tieteenalojen piirissä olen törmännyt siihen huomattavasti vähemmän. En tarkoita olla ilkeä, mutta näin on närpänderit oman arkikokemukseni mukaan ainakin.
Markus Korhonen
2 helmikuun, 2016 @ 19:36
Oman arkikokemukseni mukaan humanistit tykkäävät demonisoida taloustiedettä aina kun vain pystyvät, mutta ei se tarkoita, että se olisi totta. Luulisi tällaisten asioiden olevan aika selviä.
Eli koko debattia ei olisi edes tullut, jos _taloustieteilijä_ Pursiainen olisi _taloustieteen_ blogissaan aihetta _taloustieteen_ näkökulmasta tarkastellessaan muistuttanut unohtelevaa ihmisrotua siitä, että on myös muita tieteenaloja? Toivottavasti samanlainen vastuuvapauslauseke löytyy sitten myös jokaisesta 71 blogitekstistäsi. Ymmärrätkö mitä ajan takaa?
Lotta Aarikka
2 helmikuun, 2016 @ 22:20
En. Pursiaisen blogaus ei ollut ”taloustieteellisessä” blogissa vaan ajatuspajan blogissa. Ja aika ohutta ajatusta esitteli, ja ihan kansalaisvelvollisuus minulta sitä kritisoida. Minä en demonisoi ketään, mutta tartun kyllä dorkuuteen. Olen erittäin avoin monitieteisyydelle, enkä mitenkään kammoksu taloustiedettä enkä mitään muutakaan tiedettä.
Esa-Pekka Mattila
1 helmikuun, 2016 @ 03:28
https://www.theguardian.com/science/the-lay-scientist/2016/jan/28/the-evidence-suggests-i-was-completely-wrong-about-tuition-fees
Ainakin Briteissä nimenomaan lukukausimaksut lisäävät tasa-arvoa. Ongelmat eriytymisessä tapahtuvat jo aiemmin kuin yliopistotasolla.
Ihmisiä voisi myös kannustaa opiskelun sijaan sivistää itseään muilla tavoin(kirjastot, kurssit, jne), jos korkeakoulutuksen yhteiskunnallisesta välinearvosta välttämättä haluaa pitää kiinni.
Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 03:37
Kommentin alkuosaan en ota kantaa, kun en ole kunnolla perehtynyt. Jälkimmäisestä osuudesta olemme samaa mieltä, joskin näen, että myös yliopistoinstituutiolla on iso merkitys avoimen ja saavutettavan opetuksen kannalta.
Janne M. Korhonen
2 helmikuun, 2016 @ 11:05
Linkkaamassasi jutussa todetaan, että yliopistokoulutuksen tasa-arvoisuus on Britanniassa viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti lukukausimaksujen korotuksesta huolimatta. Se on eri väite kuin että lukukausimaksut lisäisivät tasa-arvoa. Mitään tälläistä kausaliteettia artikkelissa ei edes esitetä, eikä ihme: brittijärjestelmässä on tehty muitakin muutoksia kuin vain lukukausimaksujen korotus.
Koko jutun pihvi on kaiken lisäksi Labour-puolueen johtajan Jeremy Corbynin ehdotuksen kritisoinnissa: Corbyn poistaisi lukukausimaksut ja käyttäisi tähän urakkaan 10 miljardia puntaa. Kirjoittajan mielestä tämä raha olisi viisaampaa käyttää tasa-arvoisuuden lisäämiseen alemmalla kouluasteella. Esitetyn kuvaajan perusteella hän lienee oikeassa – Britanniassa.
Meillä täällä Suomessa ei käytännössä ole vastaavaa ongelmaa: peruskoulumme ovat maailmankuuluja siitä, että oppilaiden oppimistulosten erot ovat suorastaan maailman pienimpien joukossa.
Esa-Pekka Mattila
1 maaliskuun, 2016 @ 15:53
Ach, pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Hyvä tarkennus, oli itseltä ihan rehellinen ajatus/kirjoitusvirhe. Ja vaikka jutun pihvi tosiaan on Corbynin ehdotuksen kritisointi, niin koen kuitenkin merkittävänä huomion siitä, että lukukausimaksuista huolimatta tasa-arvoisuus voi lisääntyä ja eriarvoisuuden syntyminen pääsääntöisesti aiemmilla opiskelutasoilla, mikä taas määrittää opiskelua myöhemmillä tasoilla (yliopisto) maksullisuuden ollessa kuitenkin läsnä.
Jonas
10 huhtikuun, 2016 @ 14:17
”koen kuitenkin merkittävänä huomion siitä, että lukukausimaksuista huolimatta tasa-arvoisuus voi lisääntyä”
Tähän jutussa havaittuun tasa-arvon ”lisääntymiseen” vaikutti olennaisesti se, että lukukausimaksujen korotuksen LISÄKSI rahoitusmallia uudistettiin niin, että heikommasta asemassa olevien maksuja subventoitiin aiempaa enemmän.
Lisääntyminen lainausmerkeissä, koska: http://www.theguardian.com/education/2015/jul/30/tuition-fees-report-fall-mature-part-time-students-threatens-social-mobility
Hassu humanistinainen pahoitti mielet – Lotta Aarikka
1 helmikuun, 2016 @ 05:40
[…] Pursiaisen lukukausimaksuja käsittelevästä tekstistä kirjoittamani kritiikki sai yllättävää huomiota taloustieteilijöiden piirissä ja innosti jopa vastineen vastineen […]
TALOUSTIEDE: TIETEENALOJEN POHJOIS-KOREA? | valerionkorva
3 helmikuun, 2016 @ 13:46
[…] kysymykseen, jonka Lotta Aarikka on näyttävästi pyyhkäissyt keskusteluun omalla blogillaan https://aarikanlotta.fi/sitkeiden-taloustieteilijasetamiesten-ristiretki-lukukausimaksut/ muutama päivä […]
Palkkaerot eivät perustu juuri mihinkään, eikä niitä siksi tule hyväksyä – Lotta Aarikka
10 elokuun, 2016 @ 14:15
[…] aikaisemminkin sivunnut tuloeroja (1, 2) tai tarkemmin: palkkaeroja. Tuloeroja selittää muukin kuin ero ansiotulotasossa: toiset […]