Facebooktwitter

Koulutusleikkaukset ovat muuttuneet todeksi yliopistokentällä. Helsingin yliopisto toteuttaa paraikaa historiallisia irtisanomisia, samoin muut yt-menettelyyn ajautuneet yliopistot (esim. 1, 2, 3, 4 ). Myös kotiyliopistoni Turun yliopisto sopeuttaa pitkään ja aika näyttää miten kipeästi. Opintotuesta leikataan ja leikkauksia vastaan mielenosoitetaan.

Ja mitä Helsingin Sanomien mielipideosastolla julkaistaan? Professoriliiton puheenjohtajan yhteiskannanotto opetus- ja kulttuuriministerin kanssa. Kirjoitus on kivakivayleishöttöä tieteen tärkeydestä, huipputieteestä ja tulevaisuususkosta. Se vaikuttaa banaalilta vitsihuumorilta, jos ei ole vielä aivan täysin kyennyt menettämään todellisuudentajuaan.

Sanoin kolmisen viikkoa sitten erään ammattiliiton propagandatilaisuudessa varsinaissuomalaisille kansanedustajille, että suurin tappio – vaikkakaan ei suoraan laskennallinen – on tulevaisuususkon romahtaminen ja yleisen tappiomielialan leviäminen yliopistolla. Erästä viisasta professoria lainatakseni: yliopisto ei ole asiantuntijaorganisaatio vaan taiteilijakommuuni. Työn tekemisen eli tutkimisen ja uuden oppimisen ja opettamisen ytimessä on inspiraatio ja motivaatio. Vaikka työhyvinvointi on millä tahansa työpaikalla oleellinen tekijä myös tuottavuus- ja tehokkuusnäkökulmasta, erityisesti yliopistolla motivaatio ja luova tila ovat toiminnan ytimessä. Paskalla fiiliksellä ei yksinkertaisesti saa aikaan sitä, mitä pitäisi.

Paskalla fiiliksellä on myös muita fataaleja seurauksia. Eräs toinen ansioitunut professori sanoi minulle vähän aikaa sitten, että lahjakkaiden opiskelijoiden harkitessa graduvaiheessa jatko-opintoja, hänen ensimmäinen viestinsä on: ”mieti vielä, mieti kunnolla”. Se työ, jota 90-luvun laman jälkimainingeissa alettiin määrätietoisesti tehdä tutkijanuran ja urapolun selkeyttämiseksi, on vedetty kuluneen vuoden aikana vessanpöntöstä alas. Ne, joilla on olosuhteet kestävää tyhmyyttä tai riskinsietokykyä tutkijanuralle, eivät välttämättä ole ne lahjakkaimmat. Olemme haitallisella tiellä.

Tämä ei ole sattumaa vaan määrätietoisten poliittisten päätöksien tulos. Kuten olen tähän blogiini kohta jo kymmeniä kertoja kirjoittanut: koulutuksesta ei ole pakko leikata. Koulutuksesta leikkaaminen on poliittinen päätös.

Poliittisen ja julkisen keskustelun kentällä on siirrytty jo spinnaamisen eli suunnitellun aiheenvaihtamisen vaiheeseen. Viikonloppuna luin äimän käkenä ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutilan kirjoitusta siitä, miten koulutusleikkauksien vastustaminen ja tieteen puolustaminen on dramaattista ja paatoksellista negistelyä, epärakentavaa hysteriaa.

Monet uudet ja vanhat, suorat ja epäsuorat kokoomusvaikuttajat yrittävät nyt twitterissä, facebookissa ja lehtien palstoilla kilvan puhua mustaa valkoiseksi. Nämä retoriset temput, tilastolliset illuusiot ja kiva tsemppipuhe ei muuta sitä tosiasiaa, että kokoomus on mukana historiallisen koulutusvihamielisessä hallituksessa ja hallinnoi siinä opetusministeriön salkkua. Kaikille, joilla on aivot ja jonkinmoinen kognitiokyky, se tekee loven kokoomuksen maineeseen sivistyspuolueena. Jos olisin sivistyporvari, siirtyisin RKP:n tai vihreiden äänestäjäksi.

Toki minä uskon, että kokoomus on aidosti yrittänyt puolustaa hallitusneuvotteluissa koulutusta ja minimoida koulutusleikkaukset. Edelleen: hyvät aikeet eivät muuta todellisuutta, jossa massiivisia leikkausia tehdään, vaikka niitä ei kannata kukaan suomalaisessa kansalaisyhteiskunnassa (edes EK). Edes puolueet itse eivät kannattaneet niitä ennen vaaleja.

Koska suomalaista johtajuutta ja parlamentarismia sävyttää tuuliviirin maineen pelko ja maskuliinisten ”vahvojen johtajien” ihannointi, ahdistuneena epäilen, ettei koulutusleikkauksia peruta tai lievennetä. Nämä ovat hetkiä, jotka politiikan pelin innokkaana seuraajana tekevät minut surullisiksi. Koulutusleikauksia ei haluta perua, vaikka varmaankin kaikki ymmärtävät, että se olisi järkevää. Omaa arvovaltaa varjellaan viimeiseen saakka.

Toinen pettymykseni kohde on suomalaisten yliopistojen rehtorit. Helsingin yliopiston Jukka Kola ja Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri ovat ainoat, jotka ovat mitenkään näkyvästi kritisoineet koulutusleikkauksia mediassa ja silloinkin lähinnä niiden implementointia: pääkaupunkiseudun suurien yliopistojen rehtoreita kenkuttaa, että heidätkin pakotetaan säästämään eikä lanata jotain maakuntayliopistoa maan tasalle. Varmasti rehtorit ovat käyneet suljettujen ovien takana kipakkaakin keskustelua koulutusleikkauksista valtiovallan kanssa, mutta ulospäin tästä eripurasta ei näy mitään.

Ymmärrän, että rehtorit eivät halua kärkkäästi ja julkisesti kritisoida hallintoa, joka päättää niiden rahoituksesta. Vain tyhmä puree ruokkivaa kättä, vaikka se olisi oikein. Siitä huolimatta että uskon julkisrahoitteeseen korkeakoulujärjestelmään, en voi kiistää ongelmaa. Tämä hyssyttelyn, mukautumisen ja perseennuolennan ilmapiiri on haitallinen yliopistojen toiminnalle ja koko yhteiskunnalle, kun suurten sivistyslaitojen johtajat hiljenevät julkisuudessa silloin, kun heidän ääntään eniten kaivattaisiin.

En tarkoita syyllistää vaikeassa paikassa toimivia rehtoreita: he todennäköisesti kuvittelevat turvaavansa vaikenemalla yliopiston toimintaedellytykset ja työntekijöidensä työrauhan rippeet. Kuitenkin – näinä synkkinä aikoina – kaipaisin rohkeita ja näkyviä johtajia, jotka puhuisivat avoimesti ja suorasanaisesti siitä, että tänään tehdyillä poliittisilla päätöksillä eli koulutuksesta ja tutkimuksesta leikkaamisella on yksiselitteisesti kylmääviä seurauksia tulevaisuudessa.

Uskon, että se valaisi rohkeutta ja palauttaisi kadotettua tulevaisuudenuskoa yliopistoyhteisöihin. Sitä tarvitaan kipeästi. Höpöhöpökivapuhetta ei.