Tämän kirjoituksen motivaattori on Ritva ”Kike” Elomaa, joka meni ja sanoi, että uusnatsit pahoinpitelivät ihmisen (mahdollisesti kuoliaaksi), koska maahanmuutosta ei ole puhuttu tarpeeksi.
Moni tietysti teilasi Kiken kikkeliskokkelislausunnot välittömästi ja ihan syystä. On oksettavaa edes vihjata, että uusnatsin tekemään pahoinpitelyyn olisi syyllinen kukaan muu kuin uusnatsi. Siitä huolimatta, että Kiken kommentti oli kertakaikkisen pöljä – ja sitä se voi pojat oli – on tämä kirjoitus eräänlainen Kike-apologia. Kikellä nimittäin on tavallaan vinha perä pohdinnoissaan, joita hän selvensi vielä aamutelevisiokeskustelussaan Li Anderssonin kanssa (ajassa 4:45).
Kommentissaan Elomaa ensin jölpöttelee samoja aivopieruja siitä, ettei maahanmuuton ongelmista olisi puhuttu tarpeeksi ja siksi ihmiset alkavat natseiksi. Lopulta Elomaa kuitenkin sivuaa mielenkiintoisesti ja vähän ristiriitaisestikin ”muita” rasistista sekoilua selittäviä tekijöitä: sosiaaliset ongelmat kuten eriarvoisuus ja tuloerojen kasvu lisäävät vastakkainasettelua ja ääriliikehdintää. Tästä Kiken marginaalisesta loppuhuomiosta on ymmärtääkseni ihan tutkittua näyttöäkin.
On tietenkin asia erikseen, miten SVL:n kaltaisiin uusnatsijärjestöihin tulisi suhtautua. En yritä väittää, etteikö sillä olisi merkitystä, että SVL:n kaltaisen järjestön toiminta tuomitaan täysin ja että sen toiminta pyritään lain nimissä lakkauttamaan. Uusnatsijärjestöissä on kuitenkin lopulta kyse marginaalisesta, aika pienestä viripäiden porukasta. Vaikka olen ehdottomasti sitä mieltä, että esimerkiksi rasismi rikoslakiin -aloite on tuettavaa kansalaisaktiivisuutta, epäilen sen vaikutusta perimmäiseen ongelmaan. Kärjistäen: natseja voi estää toimimasta, mutta rasismia ei voi poistaa muuttamalla lakia. Rasismi ja siten uusnatsijärjestöjä ruokkiva polttoaine saa syntynsä monimutkaisemmin, ja siten sen tukahduttavat toimenpiteet ovat pykäliä monimutkaisempia.
Tässä kohden pääsemme takaisin Kiken puolustamiseen: hän on tavallaan oikeilla jäljillä kun pelkän tuomitsemisjylinän sijaan pysähtyy toimittajan kanssa pohdiskelemaan, miksi ääriliikehdintä alun perin saa kannattajia. Kokonaiskuvan ja kansakuntamme tulevaisuuden kannalta oleellista ei ole pelkästään natsijärjestöjen niittaaminen vaan laajemman ilmapiirin kiristymisen ehkäiseminen. Rasismista on tullut salonkikelpoista, ”Suomi suomalaisille ja rajat kiinni” -ajattelusta on tullut huomattavasti hyväksyttävämpää kuin mitä se on joskus aikaisemmin ollut. Siksi ja juuri siksi myös satunnaiset natsikerhot ovat saaneet tilaa ja jäseniä.
Mistä muutos sitten johtuu?
Minä syytän taloustaantuman aiheuttamaa ”kriisitietoisuuden” ja niukkuuden puhetta.
En ole sitä mieltä, että Suomessa ei olisi mitään ongelmia ja pitkän tähtäimen kestävyysvajetta. Maailma muuttuu ja Suomen on muututtava sen mukana. Olen eri mieltä kuin enemmistö siitä, mikä on paras katalyytti muutoksen vauhdittamiseen. Valtaapitävät ja valtaanpyrkivät eli poliittiset puolueet sekä media totesivat ennen vaaleja 2015, että paras katalyytti erinäisten yhteiskunnallisten muutoksien alullepanemiseen on pelko. Pelkoa alettiin määrätietoisesti kylvää kriisitietoisuuspuheella: puheella siitä, että jos emme nyt ihan heti huomenna leikkaa leikkaa leikkaa ja taita valtion velkaantumista, koko Suomi on viiden vuoden päästä kivisorana.
Ehkä on totta, että esimerkiksi työmarkkinaosapuolten yhteiskunnallista asemaa ei oltaisi saatu horjutettua ilman väsymätöntä kriisitietoisuuspuhetta ja tuhon maalailua. Kuitenkin myös ne tahot, jotka eivät millään tavalla pidä tavoitteena kolmikannan sortumista jakavat vielä tänäkin päivänä kuvia kaiken maailman velkapiirakoista, jotka edelleen samentavat ilmaa niukkuuden sumuverholla. Ennen vaaleja ihan kaikki osallistuivat tähän hurmokselliseen kärsimysnäytelmään. Me olemme itse natsimme synnyttäneet.
Menneitä on helppo vatvoa. Rakentavampaa on kysyä, mitä nyt sitten pitäisi tehdä.
Minäpä vastaan: Pitäisi olla Justin Trudeau.
Trudeau piti ihan muina Kanadan pääministereinä lyhyen puheen muslimien paaston päätösjuhlan kunniaksi viime kesänä ja puhui siinä yhteisestä kanadalaisesta arvopohjasta, johon kuuluvat empatia, anteliaisuus, itsekuri ja kunnioitus.
Yksinkertaisuudessaan nerokasta.
Vastakkainasettelun ja ”kansalaisten” pelkojen tyynnyttelyn sijaan poliittinen johtaja voi jättää kutsumatta ihmisjoukkoa ”tulvaksi, joka on ennennäkemätön haaste” ja puhua sen sijaan siitä, mikä meitä kaikkia yhdistää. Poikkeus toki vahvistaa säännön: järjestäytynyttä uusnatsiorganisaatiota ja sen muodostamaa ihmisjoukkoa varmaankin myös Trudeau kutsuisi uhaksi.
Puhe kipeistä, pakollisista leikkauksista vaati pohjustuksekseen pitkällisen tarinan siitä, miten meillä ei kansakuntana ole enää toistemme onneen varaa. Tällaisen diskurssin maailmassa ei voi olla tilaa niille, jotka pakenevat sotaa tai kehtaavat olla vääränvärisiä ollakseen niitä suomalaisia – ”kansalaisia” – joiden pelko pääministeriämme kiinnostaa.
SVL ja sen väkivaltaiset teot tulee tuomita ehdoitta ja sivulauseitta. Parlamenttimme jäsenet, jotka ovat veljeilleet ko. uusnatsijärjestön jäsenien kanssa tulisi yksiselitteisesti erottaa. Näiden toimien jälkeen olisi kuitenkin hyvä pysähtyä demareiden velkapiirakan ympärille pohdiskelemaan, mistä natsit oikein tulevat.
Jos Kike on (puoliksi) oikeassa ja natsit tulevat sieltä, missä eriarvoisuus ja tuloerot rehottavat, olisi Elomaan tai jonkun toimittajan (gasp!) hyvä esittää kysymys, miksi perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan hallitus sitten tekee politiikkaa, joka kasvattaa eriarvoisuutta ja tuloeroja. Lisäksi hallituspuolueet voisivat kaikki yhdessä miettiä, onko todella järkevää puhua ”maahanmuuton kustannuksista” ja ihmisistä kulueränä, vai pitäisikö yhteiskunnan järjestämiseen ja ihmisten onnellisuuteen ottaa jokin rakentavampi tulokulma kuin talouden ja kustannuserien näkökulma.
Me muut voisimme keskittyä vaikka puhumaan siitä, miten Suomi on rikas länsimainen hyvinvintivaltio, jolla on toivoa ja tulevaisuus.
Edit: Poistettu 4H-kerhoon liittyvä kielikuva, joka epäreilusti liitti kyseisen organisaation natseihin.
Jukka
21 syyskuun, 2016 @ 08:24
Kaksinaismoralismi? Maahanmuuttaja/maahanmuuttajat tekevät rikoksen niin kaikki huutavat. Yksittäistapaus ei tekemistä uskonnon kanssa ei saa tuomita koko ryhmää yhden tekemän rikoksen takia ja mielenterveys ongelmat. Suomalainen tekee rikoksen ei yksittäis tapaus? Saa tuomita koko ryhmän yhden henkilön tekemisestä? ”Natsi” tekee rikoksen selvästi tekemistä natsismin kanssa. Muslimi tekee rikoksen ei selvästikkään mitään tekemistä islamin kanssa? Eli mitäs halvattua tämä touhu nyt on? Miksi yksi ryhmä saa jatkuvasti niin sanotun vapaudu vankilasta kortin ja toinen ei? Sekö ei ole rasismia? Käsitykseni mukaan suvaitsevaisuus on että kaikkia tulisi kohdella tasapuolisesti mutta näin ei kuitenkaan ole. Olisi nyt mielenkiintoista saada tähän jotain asiallisia kommentteja mutta luultavasti seuraa itkupotkuraivareita. Lisäksi miten ihmisten onnellisuus järjestetään jos valtiolla ei pitkällä aika tähtäimellä ole käytännössä siihen varaa? Kuten tässä nyt on käymässä kun katselee maahanmuuton vuosi kustannuksia jotka vain nousevat ja nousevat. Ei vain käytännössä voi jatkaa leikkauksia suomen köyhiltä ja vanhuksilta ja ottamalla lisää velkaa rahoittaaksen tätä rumbaa. Jossain kohtaa se kirstun pohja tulee vastaan niin mistäs sitten otetaan rahat?
Lotta Aarikka
21 syyskuun, 2016 @ 10:28
Hei. Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena?
Suomen vastarintaliike on järjestäytynyt uusnatsijoukko. Siksi on ihan perusteltua, että jos yksi heistä syyllistyy poliittiseen väkivaltaan, voidaan koko porukkaa syyttää. Tietysti, jos SVL irtisanoisi suureleisesti kaikki väkivaltaan syyllistyneet jäsenensä, tilanne olisi eri. Mutta taitaapa olla niin, että organisaation sisällä vain ihannoidaan uusnatsiaatetta puolustavaa väkivaltaa.
Pakolaiset tai muslimit, joihon viittaat, eivät ole järjestäynyt joukko. He ovat ihmisiä. Jotkut heistä syyllistyvät rikokseen ja saavat siitä tuomion. En näe tässä mitään kaksinaismoralismia. Kehoita sinua tutustumaan esimerkiksi tähän yleistajuiseen lyhyeen artikkeliin, jossa käsitellään juuri tuota ajatusvirhettä, jonka teet olettaessasi, että ”maahanmuuttajat” ovat jokin järjestäytynyt joukko.
Minä olen sitä mieltä, että valtiolla on ihmisten onnellisuuden takaamiseksi riittävät varat Suomessa, joka on rikas länsimainen valtio. Maahanmuutolle ei voi laskea kustannuksia. Kaikki julkinen maksaa jotakin, mutta ajatuksena on, että nuo sijoitukset maksavat itsensä takaisin. Jos katsotaan vain kustannuspuolta hukkuu arviosta koko pointti. Suomen kyöhiltä ja vanhuksilta ei leikata maahanmuuttajien vuoksi, vaan koska meillä on oikeistolainen hallitus, joka on rakennemuutoksien edessä polvillaan ja paniikissa.
Anjushka Koskinen
21 syyskuun, 2016 @ 17:49
Mietin miksi kukaan ei ole huolissaan yrityksistä ja yksityisistä jotka kiertävät Suomen valtion verot ja sujauttavat muhkeat summat veroparatiiseihin? Jos nuo menetetyt verotulot suhteutettaisiin esim. tämän vuoden turvapaikanhakijoiden ylläpidon kuluihin niin miltä summat näyttäisivät. Kuka voisi laskea?
Entä erilaiset yritystuet kotimaisille suuryrityksille – miksi niitä vain kasvatetaan, kun logiikka ei taida olle niin että mitä enemmän tukea ja helpotuksia, sitä enemmän syntyy työpaikkoja?
Tuntuu että turvapaikanhakijat – vanhushoito-lietsonnalla kierretään ison luokan kysymyksiä. Niitä, joita hallitus juuri on junaillut: köyhiltä rikkaille, ja kunnolla.
Seppo Hassinen
21 syyskuun, 2016 @ 10:12
”Rasismista on tullut salonkikelpoista, ”Suomi suomalaisille ja rajat kiinni” -ajattelusta on tullut huomattavasti hyväksyttävämpää kuin mitä se on joskus aikaisemmin ollut. Siksi ja juuri siksi myös satunnaiset natsi-4h-kerhot ovat saaneet tilaa ja jäseniä.”
Mitä mahtavat olla nämä ”natsi-4h-kerhot”? 4H-järjestö on toiminut Suomessa 90 vuotta, ja tällä hetkellä 4H-kerhoja on noin 3 000. Tiedossamme ei ole yhtään ”natsi-4h-kerhoa”.
Seppo Hassinen
Toimitusjohtaja
Suomen 4H-liitto
Lotta Aarikka
21 syyskuun, 2016 @ 10:19
Kyseessä on kielikuva. Tarkoitukseni ei ollut mitenkään tuhria teidän kerhobrändiänne, päinvastoin, se oli ensimmäinen iloinen järjestö, joka tuli mieleen, ja soveltui siksi mainiosti kielikuvaan. Jatkakaa hienoa työtänne!
Minä Vaan
21 syyskuun, 2016 @ 14:44
Hyvä Lotta Aarikka,
pyytäisin kiinnittämään huomionne mahdollisiin tahattomiin absurdeihin konnotaatioihin, joita syntyy mainitessanne Ritva Elomaan lempinimen sekä natsit samassa lauseessa.
Elomaan lempinimi on suomeksi ”jutku”.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kike
Lotta Aarikka
21 syyskuun, 2016 @ 14:57
Hyvä Sinä Vaan, mä puolestani pyydän olemaan kiinnittämättä huomiota tuohon tahattomaan absurdiin konnotaatioon, joka ei oikeastaan millään tavalla liity tekstini sisältöön tai pointtiin. Myös kotikaupunkini Porin nimi tarkoittaa eestinkielellä kuraa, mutta aika hankalaa olisi, jos täytyisi kaikkien kielten mahdollisia homonyymejä ja polysemioita jatkuvasti väistellä.
turvaton karkulainen
27 syyskuun, 2016 @ 17:35
Viidennes suomalaisista nuorista 20-24 vuotiasta nuorista miehistä on pudonnut työelämän tai koulutuksen ulkopuolelle. Luulisi, että tuo kiinnostaisi politiikkoja enemmän kuin vajaat sata natsia, joista luultavasti suurinosa kuuluu ko. porukkaan.
Mikä on feministi Lotta Aarikan kanta tähän? Patriarkaatin purku ja feministien määrittelemä tasa-arvo? Vai jotain muuta??
Lotta Aarikka
27 syyskuun, 2016 @ 18:54
Mikäköhän oli tämän kysymyksen pointti? Patriarkaatti ei auta syrjäytyneitä nuoria miehiä vaan syrjäyttää heidät entisestään. Tällä hetkellä eniten syrjäytyneiden nuorten ja esimerkiksi amisleikkauksien vaaroista puhuvat oppositiopolitiikot ja feministit kuten Ville Niinistö, Emma Kari ja Li Andersson. Henry Laasaselta en kauhean montaa rakentavaa kommenttia nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ole lukenut (”naisten pitäis antaa enemmän pildee” ei ole ”rakentava kommentti” eikä millään tavalla tutkitusti ehkäise syrjäytymistä toisin kuin esim. koulutus).
turvaton karkulainen
28 syyskuun, 2016 @ 21:32
Kyllä parisuhde auttaa syrjäytymisvaaraan paljon paremmin kuin esim.asentaja-koneistajan koulutus. Mutta laitappa vinkkiä sellaisesta Laasasen tekstistä missä hän vaatii naisilta ylipäätään mitään tai Niinistö, Kari tai Andersson kiinnittäisivät huomiota nimenomaan nuorten miesten ongelmiin. Kiinnostais kovasti.
Lotta Aarikka
28 syyskuun, 2016 @ 23:01
Mulla on parempaakin tekemistä kuin etsiä sulle Laasasen kirjoituksia. Nyt en ihan ymmärrä, miksi tulet kommentoimaan (näköjään useampaa kirjoitustani) ja kertomaan, miten minä edistän tasa-arvoa ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa väärin. Jos tämä tapa ei miellytä, älä lue mun tekstejä. Jos maailma kenkuttaa, yritä parantaa sitä, älä kulje yöllä valittamassa toisten blogeissa asiasta.
turvaton karkulainen
28 syyskuun, 2016 @ 23:18
Laitat peliin väitteitä, joita et pysty perustelemaan mitenkään. Tyypillistä feministille. Miten toi sun väittees Laasasesta eroaa MV lehden journalistisesta linjasta? Vohapuhetta!! Mä väitän.
Lotta Aarikka
28 syyskuun, 2016 @ 23:22
Hä? Mitä mun nyt pitäisi sulle erikseen perustella? Jos oot eri mieltä, niin voisit vaikka ”väittämisen” sijaan itse osoittaa mulle, mitä konkreettisia reaalipoliittisia toimia Laasanen esittää nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Eihän se esitä mitään, vaan syyttää kaikkia muita, niinkuin sinäkin nyt mua. Oikeastaan voisit nyt poistua vaikka höyhensaarille, sen verran hapokasta ja perusteetonta öyhöämistä nää sun kommentit on.
turvaton karkulainen
29 syyskuun, 2016 @ 12:47
Pysyisit edes asiassa niin vois syntyä jotain järkevää keskustelua. Itse väitit Laasasen vaatineen naisilta jotain ja nyt väität hänen syytelleen kaikkia muita. Kysyn sulta mistä voin lukea Laasasen syytöksiä, kun ei ole mun tietääkseni syytellyt muita kuin feministejä ja heitäkin lähinnä miesten tasa-arvo-ongelmien sivuuttamisesta ja vähättelystä. Joskus kai myös valehtelusta.
Lotta Aarikka
29 syyskuun, 2016 @ 16:12
Olisit edes vähän vähemmän aggressiivisella ja defensiivisellä ”kaikki feministit on paskoja -adhominem-asenteella liikkeellä, niin voisi syntyä jotain järkevää keskustelua. Ei tarvitse kauhean syvällä olla Henryn tuotannossa, että sieltä kävelee vastaan tekstejä, joissa Laasanan eksplisiittisesti syyttää feministejä kaikesta pahasta ™ ja mm. väittää, että jos naiset vaan antaisivat seksiä miehille niin maailmassa ei olis pahuutta. Jos et itse osaa näitä ”artikkeleita” googlata niin se jälleen ei ole minun ongelmani. En tunne yhtään feministiksi identifioituvaa, joka vähättelisi mitään sukupuoleen kytkeytyviä rakenteellisia ongelmia.
turvaton karkulainen
11 lokakuun, 2016 @ 20:11
Niin- laita nyt se esimerkki noista Laasasen teksteistä, kun oot niitä muka lueskellut. Mä taas en tunne yhtään feministiä, joka tunnistaisi noita miehiin kohdistuvia rakenteellisia ongelmia saati tasa-arvo-ongelmia. Eivät pysty nimeämään kuin korkeintaan asevelvollisuuden ja ratkaisuja siihen, jotka ovat puhdasta opportunismia.
Lotta Aarikka
11 lokakuun, 2016 @ 23:45
En laita, en linkkaa Henkan teksteihin. Voit ihan itse googlata tai kadota jankkaamasta. Jos et tunne yhtään feministiä, joka puhuisi esimerkiksi koulutuksen, köyhyyden ja väkivallan sukupuolittuneisuudesta niin et taida tuntea kovinkaan montaa feministiä tai sitten et kuuntele heitä, koska sinulla on misogynistinen maailmankatsomustapa. Veikkaisin jälkimmäistä.
turvaton karkulainen
12 lokakuun, 2016 @ 20:45
Mä puhun feministeistä kuten esim. Naisasialiitto Unionin Tulva lehden Scum manfestia ihailevasta ex päätoimittaja Atlas Saarikoskesta. All male panel Saara Särmästä, joka on sitä mieltä ettei miesasialiike ole nostanut mitään tärkeää miesten tasa-arvo-ongelmaa framille ja pokkana osallisttuu vaikka mihin all female paneeliin. Ja kun kerran aloitit niin itse kärsit misandriasta…
Lotta Aarikka
13 lokakuun, 2016 @ 10:58
Voi muruseni, mä tunnen lukuisia ihania ja tiedostavia feministimiehiä. Mulla ei ole mitään miehiä vastaan, sillä feminismissä ei ole oikeastaan kyse sukupuolista vaan sukupuolettuneista valtarakenteista, jotka estävät meitä kaikkia olemasta ihmisiä. Mäkin olen valitettavasti sitä mieltä, että suomalainen ”miesasialiike” on itse miesten suurin vihollinen, koska se tyytyy nokittelemaan feministejä siitä, että he tekevät ”vääriä asioita”, eikä liity feministiseen rintamaan korjaamaan yhdessä kaikkia vaivaavia sukupuolettuneita rakenteita. Suoraan sanottuna se on pikkusieluista ja rasittavaa. Kyllä mäkin tunnen monia feministiksi identifioituvia, joiden kanssa en ole samaa mieltä. Juuri siksi olen feministi. Mutta tämä keskustelu alkaa olla aika rasittava. Jos et pysty tuomaan mitään rakentavaa näkökulmaa esiin seuraavassa kommentissasi niin joutunen hylkäämään sen. Kivaa syksyn jatkoa kuitenkin!
Jälleen yksi metateksti ääripäistä ja maahanmuuttokeskustelusta – Lotta Aarikka
20 kesäkuun, 2017 @ 01:05
[…] Politiikantutkija Mari K. Niemi pohdiskeli twitterissä, mitä maahanmuuttokeskustelusta on enää mahdollista sanoa, kun väärä sanavalinta johtaa poikkeuksetta pöyristymiseen. Samaa metametakeskustelua on käyty lukuisia kertoja ennenkin – viimeksi laajemmin Pirkko Saision Helsingin Sanomien jutun yhteydessä, joka poiki lukuisia vastineita (esim. 1, 2 ja 3). Niin väsyttävää kuin metametakeskustelu onkin, koen halua ja velvollisuutta kirjoittaa aiheesta itsekin. Olen nimittäin pohdiskellut samaa kuin Mari K. Niemi ja julistanut useaan otteeseen itseni ensisijaisesti dialogisuvakiksi. […]