Vietin lauantaipäivän luokkaretkellä keskustan puoluekokouksessa Seinäjoella. Puolue kutsui puoluekokoukseensa sekalaisen seurakunnan tarkkailijoita ja olin mukana, koska olen kuulemma ”mielipidevaikuttaja”. Kutsu oli tietenkin ihan silmittömän imarteleva ja sai minut tuntemaan, että olen oikeasti hyvä kirjoittaja ja että tällä blogilla on merkitystä. Lisäksi vierailun järjestelyt oli hoidettu erittäin hyvin. Tästä kannattaisi ottaa mallia sekä oikealla että vasemmalla.
En ole koskaan aikaisemmin ollut puoluekokouksessa. Paikanpäällä sain kuulla, että keskusta on huono paikka aloittaa, sillä se asettaa kohtuuttoman standardin muille puoluekokouksille. Keskustan puoluekokous on ennen kaikkea keskustafestivaali, pieni SuomiAreena, jossa jutustellaan turpeesta uusiutuvana energiana ja lauletaan Mikko Alatalon biisejä Mikko Alatalon vetämänä.
Santeri Alkion henkilökultti elää ja on voimissaan 2010-luvun keskustassa. Alkio oli ideologi ja ajattelija, joka halusi tarjota köyhille muita vaihtoehtoja kuin kommunismin. Alkiolaisuus tarkoittaa minulle sivistyksen ja köyhien asian ajamista – näiden kahden seikan voi perustellusti sanoa olevan keskeisiä Alkion kirjoituksissa. Keskustan hallituspolitiikan ei perustellusti voi sanoa edistävän kumpaakaan. Siitä huolimatta pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä käytännössä poliittisessa linjapuheessaan sanoi, että Alkio hyväksyisi täysin puolueen ajaman koulutusleikkauksien ja sosiaaliturvaa kaventavan politiikan, sillä Alkiokin oli uudistaja. Juhalta tuntui unohtuvan, että ”uudistajuus” ei varsinaisesti tarkoita mitään, sillä uudistaminen kuvaa toimintaa, muttei toiminnan suuntaa. Yhteiskuntaa voi ”uudistaa” heikko-osaisien turvaksi tai heitä vastaan. Keskustan luotsaaman hallituksen toiminnan suunta osoittaa, että alkiolaisuudesta on puheista huolimatta karattu ja kauas. Se on uudistuvalle ja ajassa muuttuvalle puolueelle ihan ok, mutta itseäni ärsytti suunnattomasti leikkauspolitiikan puolustaminen Alkion kontekstistaan irroitetuilla satunnaisilla lainauksilla.
Alkiosta puhuminen profeettana, joka ennusti mm. sähköautot, tuo mieleen puoluepolitiikan ja uskonnollisuuden samankaltaisuuden. Alkion kirjoitukset toimivat kepulaisuuden evankeliumina ja kuten kaikki uskonnolliset tekstit, taitava retori taivuttaa ne mieleisikseen oikeuttaakseen niillä tarpeen mukaan sodan ja rauhan, koulutukseen investoimisen ja siitä leikkaamisen, lähimmäisenrakkauden ja tiukan maahanmuuttopolitiikan.
Alkion henkilökultti on saanut rinnalleen Sipilän henkilökultin. Puheenjohtaja sai useat aplodit seisaaltaan ja hän laski kepeästi leikkiä omasta ehdolle asettumisestaan: ”Lopuksi vielä varovaisesti muistuttaisin, että olen itsekin ehdolla”, heh heh röh röh. Samaan päivään ajoittunut hallituskumppani kokoomuksen puheenjohtajavaihdos tuntui Sipilän palvontaan nähden hullunkuriselta varsinkin, kun hallituksen kovan oikeistolaisen linjan kuvittelisi miellyttävän enemmän rivikokoomuslaista kuin -kepulaista. Sipilän asemaa puolueen johtotähtenä ei tunnu horjuttavan mikään, päinvastoin: keskustelua puoluesihteerin ja varapuheenjohtajien valinnasta sävytti ennen kaikkea se, että puoluejohtoa ollaan valitsemassa Sipilälle, Juhan tueksi ja avuksi, ei palvelemaan puoluetta ja sen kenttää.
Miten tällaiseen tilanteeseen on tultu? Kun hallitusohjelma vuosi sitten julkaistiin, se kohtasi aika kipakkaakin – osittain jopa julkista – arvostelua puolueen sisällä. Sipilän keinoja pidettiin liian kovina. Suomenmaan puoluekokouksen alla ilmestyneessä numerossa väistyvä puoluesihteeri Laaninen avaa: lopputulos ratkaisee. Pragmaattiset kepulaiset ovat antaneet anteeksi keinot, kun ne näyttävät johtavan edes tyydyttäviin lopputuloksiin. Kun päälle lisätään vielä pieni alkiolaispesu, tyytymättömyys on sillä taputeltu. Alkion (Jeesuksen) asettaman Sipilän (paavin) asema on järkähtämätön.
Puoluekokouksen aikana kävin kuuntelemassa sekä varapuheenjohtajapaneelin että puoluesihteeripaneelin. Molemmissa keskusteltiin puolueen tulevaisuudesta ja siitä, tulisiko keskustan keskittyä hankkimaan mahdollisimman paljon jäseniä vai aktiivisia sellaisia. Selkeästi kumpikin olisi tarpeen, sillä vaikka kokouksessa näkyi jonkin verran keskustanuoria ja muita nuoren polven kepulaisia, oli kepulainen kansanjuhla ensisijaisesti seniorikansalaisten juhla. Kolmekymppiset loistivat poissaolollaan.
Molemmissa paneeleissa keskusteltiin kepulaisuuden suhteesta kaupunkilaisuuteen. Lähes kaikki ehdokkaat totesivat, että äänestäjiä ja aktiiveja tarvitaan myös ”isoista eteläsuomalaisista kaupungeista”. Samassa tilaisuudessa ja promootiomateriaaleissaan useampi varapuheenjohtajaehdokas osoitti oman pätevyytensä ahkerana työntekijänä sillä, että he ovat luoneet paskaa tai nousseet aamulypsylle. En pilaile. Akateemista tietotyötä isossa eteläisessä kaupungissa tekevänä ihmisenä kulmakarva nousi vääjäämättä. Paskanhajulla työn ja ihmisluonteen lujuuden osoittaminen samaan aikaan epäsuorasti kertoo niille, jotka eivät omaa asiantuntijuuttaan ko. toimilla ole hankkineet, että kyseessä ei ole heidän puolueensa. Yhdistelmä on täysin ristiriitainen ja mahdoton: samaan aikaan ei kannata kaivata kaupunkilaisia aktiiveja ja pitää yllä mielikuvaa, että vain paskaa luonut ihminen voi ymmärtää, mitä on elämä.
Lohdutukseksi on todettava, ettei kepu ole ainoa mahdottoman ristiriidan repimä puolue. Vasemmistolla on omat kysymyksensä suhteessa savupiippuvasemmistolaisuuden ja urbaanien punavihreiden kannattajien yhdistämiseen. Demareiden pitäisi löytää keino luotsata täysin työmarkkinajärjestelmään ja ay-liikkeeseen nojaava puolue tulevaisuuteen, jossa työn käsite murtuu ja kolmikanta on toistuvasti uhattuna. Kokoomus painii liberaaliuden ja konservatismin epäpyhää mutapainia. Helppoa ei oo kellään.
Keskustalaisten toimijoiden mukaan kaupungeissa ei tunneta ”keskusta-aatetta”. Aloin pohdiskella asiaa ja totesin, että ongelma lienee, että ”keskusta-aatetta” ei tunne kukaan kepun ulkopuolella. En minä tiedä, mikä on ”keskusta-aate”. Poliittisesti sitoutumattomana mutta politiikkaa harrastavana ymmärrän, mikä ideologia ajaa ja yhdistää sosialidemokraatteja, vasemmistolaisia, vihreitä ja kokoomuslaisia. RKP, perussuomalaiset ja keskusta näyttäytyvät minulle kansanliikkeinä, joilla ei ole yhtenäistä ja omintakeista ideologista aatetta. En sano tätä ollakseni ilkeä vaan koska vilpittömästi ajattelen näin. Kepulaisen aatteen ideologinen ydin tulisi kirkastaa, jos mielii sen houkuttelevan pariinsa toimijoita, jotka eivät synny kepulaisiksi.
Varapuheenjohtajaksi puoluekokouksessa valitun Katri Kulmunin vaalislogan oli ”jos keskusta syntyisi tänään”. Seurueemme kyynisimmät totesivat, että slogan on paradoksi: keskustaa ei tämän päivän Suomeen syntyisi. Mielestäni arvio on näkemyksetön ja virheellinen.
Vaikka kepulaisilla on paljon tekemistä maalaisuus-kaupunkilaisuus, paskanhaju-tietotyö -dikotomioidensa kanssa, heillä on yksi ehdoton valttikortti, joka tekee keskustasta edelleen ja vielä pitkään relevantin tekijän puoluekentällä. Kepulaiset eivät syyllistä ihmisiä kotiseuturakkaudesta. He ymmärtävät paikallisuusidentiteetin emotionaalisen ja poikkileikkaavan rakenteen ja käyttävät sitä hyväksi.
Olen itse kielen ja kulttuurin tutkija. Ihmisen kotipaikka ja paikkakytkös ei ole epärelevantti ja mitätön asia vaan vaikuttaa elämäämme monin tavoin. Paikallisuus kuuluu puheessamme, se vaikuttaa ihmissuhteisiimme, se on muistoja ja merkityksiä, jotka nivoutuvat identiteettiimme ja tekevät meistä meidät.
Reaalipolitiikka on tietenkin asia erikseen: Miten paljon julkisella rahalla tulee pitää yllä sellaisia palveluita, joille ei riitä käyttäjiä? Se on kokonaan toinen keskustelu, enkä tarkoita mennä nyt siihen. Haluan kääntää huomioni asenteisiin ja puhumisen tapoihin: nk. helsinkiläisten vihreiden suhtautuminen haja-asutusalueilla asuviin kulueränä ja irrationaalisina periferian hurupäinä tulee edelleen luomaan tarpeen keskustalle ja sen ajamalle politiikalle. Reaalipolitiikalla ja niillä politiikan keinoilla, joilla kuntarakennetta ja siihen kytkeytyvää soteuudistusta tehdään, ei välttämättä edes ole väliä. Kyse on siitä, mikä arvo ihmisten oikeudelle paikkaan kytkeytyviin tunteisiin annetaan. Ironista on, että suurin osa nk. helsinkiläisten vihreiden kaupunkirakkaudesta ei oikeastaan kytkeydy mihinkään ”järkevään”. Helsinkiä pidetään parhaana paikkana ihmisen elää ei niinkään sen palveluiden tai muun ”rationaalisen” syyn vuoksi vaan siksi, että Helsingillä paikkana on myös emotionaalinen merkitys elävänä, tapahtumarikkaana ja kauniina kaupunkina. Mutta kun kyse on pääkaupungista, siihen kohdistuva rakkaus on urbaania, ihanaa ja oikeutettua. Kun rakkaus kohdistuu johonkin peräperseen pikkukuntaan, onkin kyse hupsutuksesta ja itsekkäästä kulueräilystä, jonka maalaiset tuottavat helsinkiläisten veronmaksajien maksettaviksi.
Valitettavan usein paikallisuuteen liittyvät keskustelut myös kärjistyvät kahden ääripään välille: toisaalla on Helsinki ja metropolialue ja toisaalla ”maakunnat”. Uusimaakin on maakunta, ja Suomessa on Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi lukuisa määrä elinvoimaisia kaupunkeja ja kuntia. Asetelma ei ole niin vastakkainen. Valitettavasti vain keskusta tuntuu puolueena ymmärtävän tämän kunnolla.
Keskustalaisuus jatkaa kiehtomistaan, koska en puoluekokousvierailunkaan jälkeen vielä ymmärrä sitä. Haluan kiittää Suomen Keskustaa siitä, että se avosylin kutsui minut ja muita tutustumaan itseensä. Se on puolueelta osoitus siitä, että se uskaltaa käydä keskustelua omasta luonteestaan myös muiden kuin omien alkiolahkolaisten kanssa. Sellaisella puolueella uskon olevan valoisa tulevaisuus.
Time will tell.
13 kesäkuun, 2016 @ 00:15
Ei sillä että kävisin asiassa sen kummemmin negistelemään, mutta todetaan nyt ääneen kuitenkin, että kun tarpeeksi kauan aikaa seuraa puoluetoimintaa lähempää, niin kuvaamasi tilanne saattaa näyttää hieman eriltä, kuin miltä se Seinäjoella tuntui. Siis sinun osaltasi.
Jos tuota blogisi esittelytekstiä lukee, niin kepulaisin silmin katsottuna sinä hahmona edustat kaikkea sitä mitä Keskustapuolue kaikista eniten omaan toimintaansa kaipaa. Eli korkeakoulutettu, todistetusti räväkkä, julkiseen keskusteluun kykenevä nuori nainen pääkaupunkiseudulta, vahvoilla ja aktiivisilla maakunta juurilla, josta merkkinä myös akateeminen opinnäyte tehtynä. Keskustalaisuus kiehtoo, kykyä kyseenalaistamiseen, eli kehittämiseen on – kuten tämäkin teksti osoittaa, mutta kuitenkin turvallisesti, eli ei kyseenalaista Keskustalle ainoaa asiaa, jolla oikeasti on väliä, eli maakuntien aseman lujittamista.
Ei siis tarvi olla kovin kummoinen serlokki, että huomaa (maa)kuntavaalien olevan tulossa ja ehdokashankinnan olevan käynnissä. Toki, nyt ei ole kyse mistään tusinatäyte-ehdokkaasta, ei niitä viedä puoluekokoukseen, vaan nyt haetaan sitä korkeakoulutettua nuorta naista, jonka voi kolmen vuoden kuluttua lähettää A2-iltaan edustamaan uutta ja nuorekasta Kepua, joka pitää ihmiset maaseudulla.
Jos veikkaan yhtään oikein, joku nuoremmista kepulaisista otti asian jo Seinäjoella puheeksi, toki parin kyröläisen kärkituote GT:n voimalla ja muka läpällä. Eli jos veikata pitäisi, niin varsinkin tämän kirjoituksesi jälkeen – joka muuten sopisi sellaisenaan keskustan puoluekokouksen puheenvuoroksi ”haastajan” suusta – ei mene kuin ehkä joitain viikkoja, tai kuukausia että joku alueesi napamies, tai nainen – kansanedustaja, ehkä jopa ministeri pyytää tapaamista ja esittelee idean ”Voisitko sinä Lotta harkita asettuvasi ehdolle tulevissa kuntavaaleissa”.
Kuntavaaleihin suostut sitten lähteväsi, mutta ”vain sitoutumattomana Keskustan listoilta”. Läpi menet, koska saat tärkeimmän kohderyhmän edustajana saat paljon vaalitukea piiriltäsi ja sitten eduskuntavaaleihin ehdolle, nyt jo ihan puolueen jäsenenä. Ja niin sinullakin on se kansallispuku ja lippu ja rinnassa haikea mieli kotiseudulle.
Kaunis tarina. Aika näyttää veikkasinko ihan metsään 🙂 Kaikkea hyvää.
Lotta Aarikka
13 kesäkuun, 2016 @ 00:59
Ai että, nyt pääsi kuule ihan spontaani nauru tässä nukkumaan mennessä. Minua ei ole kosiskeltu kepun listoille, sillä kaikille kepulaisille ystävilleni on ihan itsestäänselvää, ettei minusta kepulaista saa tekemälläkään. Jos liittyisin puolueeseen, liittyisin vihreisiin tai vasemmistoliittoon, mutta olen yhä edelleen vakaumuksellisesti puoluepoliittisesti sitoutumaton, ja olen kirjoittanut aiheesta aikaisemminkin. Mutta olisihan tuo varmasti omanlaisensa rinnakkaistodellisuus, L. Aarikka kepulaisena. Hahaha, aijai. Kiitos nauruista.
Mainittakoon nyt vielä, että en ole pääkaupunkiseudulta, vaikka Helsingissä ja Espoossa ehdin muutaman vuoden asua.
Ilkka Hyttinen
14 kesäkuun, 2016 @ 01:47
Kiitos Lotta,
asiaapa jälleen kirjoitit – etenkin kun olet niin ”hemaisevan ristiriitainen” monissa aatelmissasi – etenkin suhteissasi ”poliittinen vs. sitoutumaton”. – Mutta tämäpäs ilahdutti kuitenkin – eritoten tältä osin sitoutumisessasi:
”Poliittisena toimijana haluan jatkossakin olla painokkaan sitoutumaton. Haluan sympata ja dum[p]ata ihmisten aatoksia yli puoluerajojen, antaa jokaiselle oikeasti mahdollisuuden tulla kohdatuksi muuna kuin puoluekirjanaan. Sitoutumattomuus on vapaus, josta en halua luopua. Sekä viime keväänä että tänä syksynä olen kuitenkin ollut tekemässä kolmen ihmisen kampanjaa eri luottamustehtäviin. Se on jotain, mitä voisin ja haluaisin tehdä jatkossakin. Olen hyvä pohtimaan vaikuttavia viestejä ja valmentamaan ehdokkaita niin, että he ovat parhaita mahdollisia itsejään myös äänestäjän silmissä. Pätevien ja hyväsydämisten ihmisten auttaminen ja nostaminen poliittisella urallaan on myös asia, josta nautin.” (https://aarikanlotta.fi/aarikan-lotan-vuosikatsaus/)
Ao. blogisi ”alkiolaisuuden kuopalla, Sipilän ’hohteessa’ ” värinäisyys on omiaan todistamaan jotain tuosta selkärankaisuudestasi – kaikista vastakkaiuuksistasikin huolimatta. – Yö jo joutuvi, joten nyt vain jokin viite ao. kommenttiisi ”Time will tell”ille:
Raoita nyt jotain tuosta ”spontaanin naurusi” lippaasta – ei selvinnyt vielä tutkivan journalistin vioistanikin huolimatta, tks…
Samoin: miksei sinusta saa ”kepulaista” (alkiolaista, jne.) sitten ”kirveelläkään”?
Miksi liittyisit – jos ’erehtyisit’ puolueisiin – ennemminkin vihreisiin tai vasemmistoliittoon?
”Varmasti omalaisensa rinnakkaistodellisuus” : L. Aarikka kepulaisena? – Sinua nauratti (et varsinkaan alinoteerannut?…) , minua ei – ei ainakaan vielä – huvitti kylläkin – suorastaan inspiroi…
Parahulttiisiin,
Ilkka
Lotta Aarikka
14 kesäkuun, 2016 @ 10:54
No morjesta vaan itsellesi, Ilkka.
Enpä oikein osaa kommentoida tuohon hemaisevaan ristiriitaisuuteeni mitään. Omasta mielestäni olen johdonmukainen, en ollenkaan ristiriitainen – ainakaan tässä asiassa. Olen tehnyt töitä politiikan parissa monta vuotta. En halua olla puoluepoliittisesti sitoutunut syistä, jotka tuohon asiaa kommentoivaan blogikirjoitukseen aikanani kirjoitin. Se ei tarkoita, että olisin poliittisesti sitoutumaton. Politiikassa minulle tärkeintä on sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja heikompien puolustaminen. Myös koulutuspolitiikka ja erityisesti yliopisto- ja tiedepolitiikka ovat itselleni tärkeitä teemoja politiikassa.
Koska et tunne minua, sinun voi olla vaikea ymmärtää, miksi en vain yksinkertaisesti soveltuisi kepulaiseksi. Ehkä selkein selittävä asia-argumentti löytyy tekstistäni: en tunne ”keskusta-aatetta”, mielestäni sitä ei ole olemassa. Keskusta tekee tällä hetkellä erittäin kylmää, oikeistolaista ja sivistysvihamielistä politiikkaa. Ainoa johdonmukainen asia, jota keskusta ajaa, on kuntien itsemääräämisoikeuden turvaaminen ja maanviljelijöiden asema. Se on mielestäni enemmän eturyhmäpolitikointia kuin yhtenäinen ideologia. Vihreillä ja vasemmistolla on omat ongelmansa, mutta ne eivät puolueina ja ideologioina käännä selkäänsä sivistykselle ja heikompien puolustamiselle. Siksi ne tuntuvat enemmän omilta.
Ilkka Hyttinen
14 kesäkuun, 2016 @ 23:35
No nyt ainakin näennäinen ristiriitaisuutesi kaikkosi, kiitos vaan…
Voin toki silti moneltakin kantilta spekuloida soveltumattomuuuttasi ”kepulaiseksi” – alkiolaiseksi keskustalaiseksi, nyt täältä Jämijärvenkin suunnalta. Suurin syy siihen taas lienee se, että et tunne lähtökohtaisesti, perustaltaan alkiolaisuutta, jonka taas itse olen ammentanut jo karjalaisesta äidinmaidosta lähtien. Pappani vaikutti Kuolemajärvellä lähinnä kesällä maanviljelijänä ja talvella kiertokoulun opettajana. ”Geenit” jatkuvat…
Heh, vaikutat ”perusalkiolaiselta” ainakin näiden perusteidesi suhteen: ” Politiikassa minulle tärkeintä on sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja heikompien puolustaminen. Myös koulutuspolitiikka ja erityisesti yliopisto- ja tiedepolitiikka ovat itselleni tärkeitä teemoja politiikassa.” – Silti väitit Keskustan suhteen päinvastaista, ristiriitaista? – No, hyväksytään – ei ole, sillä:
Uutta Twitter-ajan mediapolitiikkaa on : Asioiden merkitys ei synny niistä itsestään. Se ei synny poliittisten päätösten vaikutuksista. Se syntyy siitä, miltä asiat näyttävät ulospäin.
Viestinnän rooli politiikassa on kasvanut. Myös politiikan tutkija Mari K. Niemi toteaa väitöskirjassaan, että mediasta on tullut politiikassa osapuoli. Harva poliitikko sanoo tätä silti ääneen. Perinteisesti päätöksiä on perusteltu jollain ylevällä kuten yleisellä hyvällä ja kansakunnan edulla – ei mielikuvilla.
Ts. nykyinen keskustalainen Juha Sipilän vetämä hallituspolitiikka näyttääkin olevan ihan täynnänsä Stubbin Kokoomuksen 1:0 hallitsemaa ja sävyttämää. – Mutta: ei ainakaan Juha Sipilän mukaan:
http://www.juhasipila.fi/
Kun siis tarkastellaan kokonaisuutta lillukanvarsien tai aidanseipäiden sijaan – kuten tieteissä yleensäkin on tapana – ei niinkään aina pelkässä poliittisessa debatissa, ei edes senkään sitoutumattomuudessa…
Et siis tunne keskusta-aatetta, mielestäsi sitä ei ole olemassa – ”Keskusta tekee tällä hetkellä erittäin kylmää, oikeistolaista ja sivistysvihamielistä politiikkaa”. – Voisitkos siis hieman perustellen vielä selventää noita näkemyksiäsi, tks.
Lotta Aarikka
15 kesäkuun, 2016 @ 00:11
Ei ole mitään ”median vääristelyä”, että keskusta tekee pääministeripuolueena historiallisen oikeistolaista ja sivistysvihamielistä politiikkaa. Subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta luovutaan ja koulutuksesta leikataan – yliopistoista irtisanotaan ja ammatillinen koulutus vedetään käytännössä sileäksi. Älkää selitelkö ja syytelkö muita tai kertoko mediassa, miten leikkauksien tekeminen sattuu, vaan kantakaa vastuu.
Tuo, että en tunne alkiolaisuutta, koska en ole imenyt sitä äitini rinnasta kuulostaa pelottavalta herännäisyydeltä. Alkio oli ihan tavallinen ihminen, joka kirjoitti ihan tavallisia, melko korkealentoisia ja hajanaisia ajatuksia – ei sen enempää.
Miksi EU vituttaa? – Lotta Aarikka
5 heinäkuun, 2016 @ 16:18
[…] uutisoinnista, tällaisilla vastakkainasettelulla niin tulee eksplisiittisesti tehtyä. Kuten keskustan puoluekokouksen jälkimainingeissa kirjoitin: vain keskusta on ymmärtänyt olla syyllistämättä ihmisiä kotiseuturakkaudesta ja […]