Kirjoitin tasan viikko sitten blogauksen Otaniemestä ja sen sukupuolittuneesta kulttuurista. Kun blogaus lähti leviämään hämmentävästi Niemennokkamme ulkopuolelle, kirjoitin blogaukselle ja sen nosteelle myös follow-up -tekstin. Molempien blogikirjoitusteni nopean leviämisen (tätä kirjoittaessa sivuillani on ollut viikon aikana 53 000 kävijää) ja niiden nostattaman kohun vuoksi myös nyt.fi ja lopulta Iltalehti tarttui aiheeseen. Keskiviikkona olin Helsingin Sanomien verkkosivujen nostossa. Perjantaisesta nobody-perseenkaivuusta otsikoihin Salen ja Jan Vapaavuoren väliin. Voitte kuvitella kontrastin.
Julkisuuden ja jutun leviämisen myötä sen kommentoiminen myös räjähti. Vastasin blogini kommentteihin uskollisesti ja asiallisesti, koska uskon dialogiin. Vastasin rauhallisesti myös niihin kommentteihin, joita ei selkeästikään oltu tarkoitettu dialogiksi vaan ärsyttämään ja provosoimaan, tai jotka olivat jo ennestään tuttuja. Kommentoijat tuntuivat toivovan, että menetän hermoni. Kiinni leikkasi kuitenkin vain yhden kerran – kun eräs kirjoittaja nimimerkin AnselA takaa toistuvasti vihjaili, että teen työni huonosti tai että panokseni edunvalvonta-asiantuntijana ei olisi tarpeen. Työ on minun protestanttiselle luonteenlaadulleni tärkeää, sen hyvin tekeminen erittäin merkityksellinen kunnia-asia. Rajat minunkin kärsivällisyydelläni.
Kun juttu tuli Iltalehdessä ulos, kommentit myös blogissani räjähtivät ja menivät rumiksi. Nyt.fi:n ja itse Iltalehden kommentteja en ole edes mennyt lukemaan, koska ystävät kielsivät. Osa niistä henkii sellaista naisvihaa, että kaltaiseni idealistiluonteen on vaikea hengittää. Osa menee suoraan ja mukisematta henkilökohtaisuuksiin, analysoimaan sitä, miten lukemattomin eri tavoin minut voi todeta kelpaamattomaksi ja arvottomaksi ihmiseksi, jota sopii riepotella miten sattuu.
Olen sillä tavalla yksinkertainen ihminen, että vilpittömästi ajattelen asioiden tappelevan, en ihmisten. Olen kova väittelemään, mutta vältän henkilökohtaisuuksia. Ihminen, joka on hyvin eri mieltä kuin itse olen, saattaa olla todella sydämellinen tyyppi. Mm. tämän asian Otaniemi on minulle opettanut.
Iso osa minusta ei haluaisi valittaa tästä. Iso osa minusta ajattelee, että sain juuri sitä, mitä tilasinkin.
Mutta tilasinko?
Jos nyt mennään kirjoitukseni alkuperäisiin motiiveihin: kirjoitin blogaukseni ilmiöstä, joka on teekkarikulttuurissa vaivannut minua pitkään. Koska teekkarit ja teekkarikulttuuri on minulle silmittömän rakasta, halusin rohkeasti ottaa sen kipukohdan puheeksi. Varsinkin, koska koin, että täysin sisäryhmäläisten on vaikea nostaa kissaa pöydälle, ja keskustelu junnaa siksi paikallaan – on junnannut jo vuosikymmeniä. Haastattelut annoin, koska ajattelin, että jos ensin itse ilmoitan että suurin ongelmaa ylläpitävä voima on puhumattomuus, en voi itse hyvällä omalla tunnolla hiljentyä. Vaikka varsinkin Iltalehden jutun julkaiseminen arvelutti ja pelotti, en kokenut voivani perääntyä.
Kaikissa kirjoituksissa ja antamissani haastatteluissa olen arvostellut järjestelmää ja kertonut muutamia anekdootteja, joissa tuo järjestelmä – sukupuolisesti segregoiva ja syrjivä rakenne – tulee läpinäkyväksi, realisoituu. Ihmisistä ja heidän motiiveistaan olen puhunut vain hyvää: En edelleenkään usko, että kerholaiset ovat sovinisteja, jotka haluavat kyykyttää naisia, tai että se ihminen, joka pyytää minulta kiroiluaan anteeksi on sydämeltään musta.
Kuitenkin toimeni ovat johtaneet tilanteeseen, jossa olen päässyt tutustumaan todella mustiin sydämiin. Olen päässyt lukemaan kommentteja ja kokonaisia blogikirjoituksia, jotka henkilöityvät yksin minuun negatiivisella tavalla. FB-profiilini ilmiannettiin, minkä seurauksena se oli suljettuna 18 tuntia, kunnes sain todistettua henkilöllisyyteni.
Ansaitsinko todella kaiken tämän?
Mielestäni en. Asiasta kirjoitti myös blogisti-kollega Linja-aho – tämä ei ole mitenkään epätyypillinen tarina arkoja teemoja käsittelevien kirjoitusten kohdalla, varsinkin jos esillä on nainen. Viime aikoina myös tutkijat ovat alkaneet pidättäytyä arkojen aiheiden kommentoinnista sen vuoksi, mitä se saattaa heidän yksityiselämälleen tarkoittaa. En aikaisemmin ymmärtänyt, miten ahdistavaa ja mykistävää vihapuhe voi ihmiselle olla, nyt ymmärrän. Vihapuheen kohteena oleminen vääristää suhteellisuudentajun: tunne asian esilletuomisen merkityksestä ja hyödyistä pienenee samalla kun siitä henkilökohtaisesti niskaan ropisevan paskan ja visvan määrä suurenee. Kynnys avata suu kasvaa. Tämä on mielestäni pelottava ja yhteiskunnallisesti tuhovoimainen asia, johon ei tulisi suhtautua kevyesti. Ainakaan termiä ei tulisi heitellä twitterissä kuin känninen abi penkkarikarkkia.
Tällä hetkellä toivon, että noste ja kohu asian ympärillä laskeutuu nopeasti, sillä haluan saada elämäni, aikani ja suhteellisuudentajuni takaisin. Kohun laannuttua toivon, että tämä asia ja siitä keskusteleminen on tehnyt sukupuolisten rakenteiden vaikutukset ja niistä keskustelemisen tärkeyden näkyviksi paitsi täällä Otaniemessä myös muualla.
Lisäksi haluan kiittää kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat keskustelleet aiheesta, eivät minusta.
Pidän blogini kommentoinnin kiinni sunnuntaihin saakka, sillä lähden tänään iltapäivällä hiljaisuuden retriittiin. Vielä on paikkoja, joita vihapuhe ja internetkohu ei tavoita.
Edit 3.5.2015
Avasin jälleen blogini kommentit, mutta tulen jatkossa olemaan kommenttien moderoinnissa huomattavasti tiukempi. Kaikki minua henkilökohtaisesti ruotivat kommentit ja ihmisvihamieliset, epärakentavat kommentit poistetaan. Niinniettä olkaahan kiltisti.
joonas
4 toukokuun, 2015 @ 22:05
Voimia!
Lotta Aarikka
4 toukokuun, 2015 @ 22:16
Kiitos, kyllä tää tästä on taas iloksi muuttunut! Pari päivää lomaa kaikesta toi vähän suhteellisuudentajua touhuun ja mieli on taas valoisa. Kiitos sinulle ja kaltaisille mahtaville kannustajille. <3
Sanna T.
5 toukokuun, 2015 @ 14:39
Tsemiä!
Hienoa, että avasit suusi. Olen jakanut postauksiasi ja keskustellut monen miehen kanssa juurikin näistä näkymättömistä lasikatoista. Valitettavasti et ole yksin ongelmasi kanssa ja valitettavasti somessa on niin helppo ampua sanansaattaja. Ongelma on meidän kaikkien naisten yhteinen. Itsekin olen osaamisellani joutunut todistamaan kykyni, koska olen nainen. Vieläkin feminismiä tarvitaan, valitettavasti.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152718615961751&set=a.10150794880831751.391781.610221750&type=1&theater
Tiina P.
5 toukokuun, 2015 @ 15:30
Kiitos Lotta rohkean ja ravistelevan keskustelun herättämisestä! Kirjoitin blogissaniajatuksistani ja siitä, miten tärkeää piilevienkin asenteiden tiedostaminen olisi; tasa-arvo kun ei valitettavasti ole kaikkien agendalla. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa – jos suuttuneita kommentteja ei tulisi, niin ehkä alkuperäinen tekstikään ei olisi niin tärkeä kuin miksi se on sittemmin osoittautunut?
Tsemppiä paskamyrskyn lopputuuliin.
Lotta Aarikka
5 toukokuun, 2015 @ 22:03
Kiitos tsempistä! On mielestäni ihmiskunnan – sekä miesten että naisten – voitto, että tämä asia puhututtaa.
Miksu
5 toukokuun, 2015 @ 19:34
Pepusta tommonen henkilökohtaisuuksiin meneminen.
Täytyy kyllä myöntää etten ite oikein ymmärtänyt alkuperäisen jutun ongelmaa. Miksei pojat saisi pitää kerhojaan? Toivottavasti tytöt pistävät omat kerhot pystyyn myös. Ei sukupuolittuminen lähtökohtaisesti ole epätasa-arvoa.
Lotta Aarikka
5 toukokuun, 2015 @ 22:01
Morjesta Miksuliini. Kannattaa lukea noita alkuperäisten blogausten kommentteja. Minunkaan mielestäni ”sukupuolittuminen” ei lähtökohtaisesti ole epätasa-arvoa. Jotkut ihmiset kaipaavat välillä ympärilleen vain omaa sukupuoltaan, ja kunnioitan sitä tarvetta. Ongelmalliseksi tällainen sukupuolten perusteella erittelevä toiminta muuttuu, kun se on järjestelmällistä ja institutionaalista, eli toiminta alkaa merkitä valtaa ja jakaa sitä, jättäen toisen sukupuolen ulkopuolelle. Minun (ja monen muun) tulkinnan mukaan nämä Otaniemen herrakerhot eivät ole mitään ”kaveriporukoita” vaan juuri tuollaisia valtarakenteita. Siksi tässä on ongelma.
Miksu
5 toukokuun, 2015 @ 22:49
Kiitos hyvästä vastauksesta. Minulla ei näistä teekkareiden kerhoista oikein ole omakohtaista kokemusta, mutta onhan siinä tosiaan siinä tapauksessa ongelmia jos roolipelien ja elokuvien katselun sijaan koostetaan tulevien yritysten hallituksia. Myöskään minä en usko kerholaisten sovinistisuuteen – eivät taatusti vain ymmärrä kerhojensa valta-asemia. Siksi erinomaisen hyvä että nostit tämän keskusteluun.
Lotta Aarikka
5 toukokuun, 2015 @ 22:53
<3 Juuri näin. Pääasia, että tästä asiasta keskustellaan. Vaikka lopputulos olisi mikä hyvänsä uskon, että se tekee vain hyvää.
Tiina
5 toukokuun, 2015 @ 19:50
Hei ja moi Lotta! Ajattelin ihan vain täältä hiekkalaatikon reunalta huikata, että myös tamperelaislähiön kotiäitimafia on tekstisi ja kannanottosi huomioinut ja sitä on vapun alla suuresti puitu (ja ihasteltu). Kyllä nousivat tämänkin kolmen lapsen (joista kahdella ei poikien salakerhoihin ole asiaa) mutsin pointsit, kun kerroin käyneeni lukiota kanssasi. 😀 Niin että hyvä PSYL ja hyvä tytöt ja hyvä Lotta, kun olet fiksu ja reipas ja rohkea!
Tsempit jatkoon(kin)!
Lotta Aarikka
5 toukokuun, 2015 @ 21:57
Heimoi ja puspus! Ihanaa kevättä sinne hiekkalaatikon reunallekin!
Sanni
5 toukokuun, 2015 @ 22:24
Heippa Lotta, Kiitos rohkeudestasi työntää maailmaa hieman vastavirtaan, jotta päästäisiin lopulta oikealle kurssille, olet ihan mahtava tyyppi! Muutokset ovat usein vaikeita ja pelottavia, eikä muutos-vaikka olisikin parempaan päin- välttämättä onnistu ilman vahvoja suunnannäyttäjiä, jotka sitten valitettavasti joutuvat ottamaan vastaan kaiken sivutuotteena syntyvän paskan. Toivottavasti muutkin saavat tällaisista esimerkeistä rohkeutta ajaa eteenpäin itselleen tärkeitä asioita, niin naiset kuin miehetkin.
Lotta Aarikka
5 toukokuun, 2015 @ 22:47
Kiitos kehuista! Itse ajattelen ja tunnen, että eniten on jääneet harmittamaan ne hetket, kun on nähnyt tai kokenut epäoikeudenmukaisuutta ja jättänyt puuttumatta siihen. Vaikka ääneen sanominen on joskus epämukavaa ja pelottavaa, se kannattaa kuitenkin aina, niin uskon.
Keijo
6 toukokuun, 2015 @ 21:03
”Osa niistä henkii sellaista naisvihaa, että kaltaiseni idealistiluonteen on vaikea hengittää.”
Henkii ne muutakin vihaa kuin nais. Seuraava lause ei nyt arvostele henkilöä, en vain osaa suomea riittävän hyvin kirjoittaa että osaisin asiani paremmin ilmaista. Ei kannata nähdä naisvihaa(eikö myöskään syrjintää) paikassa jossa se on oikeasti ihmisvihaa, tai ihan pelkästään jonkinlaista internetangstia. Seuraavan kerran kun luet mitä tahansa uutista niin katso kommentteja; suurin osa on puhdasta vihaa, lähes riippumatta uutisesta. Vihataan sossupummeja, hyvätuloisia, huonotuloisia, lapsettomia, lapsellisia, naisia, miehiä, uutisessa esiintyvää henkilöä jne. Yleensä kommentit on vielä moderoitu siten, että kaikkein uskomattomimmat kommentit puuttuvat jo valmiiksi joukosta. Tuota ei edes oikeasti huomaa jos ei satu itse kuulumaan joukkoon jota vihataan.
Onkohan kukaan tehnyt internetvihasta jotain tutkimuksia? Joskus lähempänä internetin alkuaikoja ja ennen nykyisen kaltaista ”koko kansan sosiaalista mediaa” newsseissä velloneet flamewarit ovat varmaan ilmiön ensimmäisiä ilmenemispaikkoja.
Lotta Aarikka
6 toukokuun, 2015 @ 23:27
Olet varmaan ihan tai ainakin osittain oikeassa. Perspektiivi vääristyy, kun on itse internetvihan kohteena.
Jussi
7 toukokuun, 2015 @ 17:52
Tämä on aivan totta. Olen itse lopettanut lehtien kommenttipalstojen lukemisen juuri siksi, että siitä käsittämättömästä vihan määrästä tulee vain ahdistunut olo.
Jos nyt jäi epäselväksi – ratakiskoa Otaniemi-gatesta – Lotta Aarikka
10 toukokuun, 2015 @ 00:36
[…] että minun ei tarvitsisi palata enää tähän Otaniemi-gateen täällä blogini puolella, mutta ajattelin, että voisi olla hyvä selventää vielä ihan muutama […]
Naisvaltaisella alalla työskentelevä mies
10 toukokuun, 2015 @ 16:16
Aikaisemman kirjoituksesi pääviestistä en ole kanssasi täysin samaa mieltä, mutta haluan poiketa tokaisemassa ääneen, että osaksesi saamasi kohtelu on täysin ala-arvoista. Toivotan sinulle parhainta jatkoa, ja muistutan siitä, että vaikka öykkärit huutavat aina kovimpaa, he eivät koskaan ole enemmistö missään, paitsi ehkä joskus internetin kommenttibokseissa.
Ajattelemattomat ihmiset ryhtyvät valitettavan usein hämmentäviin törkeyksiin tämän etäännyttävän nykyteknologiamme avulla. Vaikka se on väärin, ei auta muuta kuin kestää ja yrittää antaa olla sen vaikuttamatta itseensä. Tai näin ainakin minä siis ajattelen.
Lotta Aarikka
10 toukokuun, 2015 @ 18:22
Kiitos.