Mimmonens muija?

“Innostuja, kirjoittaja, mouho.”

Olen puoluepoliittisesti sitoutumaton yhteiskunnallinen keskustelija ja kiinnostunut oikeastaan kaikesta. Minulle luontevin tapa osallistua on kuunnella, katsella ja kirjoittaa – kaikkia niitä kriittisesti.

Olen koulutukseltani filosofian tohtori. Väittelin Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa kesäkuussa 2023 ja kiittäen hyväksytty väitöskirjani käsittelee suomalaisen murteentutkimuksen historiaa ja kieli-ideologioita.

Työkseni tutkin kielen ja yhteiskuntaluokan suhdetta Itä-Suomen yliopistossa ja toimin kielentutkimuksen tohtorikoulutusverkoston Langnetin koordinaattorina.

Vapaa-ajallani käyn museossa, teatterissa ja Haminan lipputangolla inspiroitumassa taiteesta ja ihmisten kummallisuudesta. Pienviljelen, pidän viskeistä ja kauniista kengistä. Perheisiini kuuluu tärkeiden ja rakkaiden ihmisten lisäksi kaksi welsh corgi pembrokea, Myrsky ja Marski.

Ansiot & luettelo

Asiantuntija ja tutkija – Työkokemukseni, luottamustehtävieni sekä järjestötoiminnan kautta tunnen erityisen hyvin korkeakoulu- ja tiedepolitiikkaa, työmarkkinapolitiikkaa ja kielipolitiikkaa. Lisäksi olen perehtynyt ja asiantunteva keskustelija yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon, komiikkaan, viihteeseen sekä taiteeseen kytkeytyviin aiheisiin liittyen. Tutkimustyöhöni liittyvä erikoisosaamisalueeni on suomen kielen alueellinen vaihtelu (murteet) ja sosiolingvistiikka sekä fennistiikan tutkimushistoria.

Kirjoittaja – Kirjoitan sekä yhteiskunnallisia että kaunokirjallisia tekstejä ja akateemista tekstiä työkseni. Olen koulutukseltani suomen kielen maisteri, tohtori ja luova kirjoittaja, joten ymmärrän paitsi tekstin rakenteita ja oikeakielisyyttä myös sitä, miten tekstillä tenhotaan lukija ja rakennetaan draamaa.

Esiintyjä – Olen kokenut ja monipuolinen esiintyjä, jolta todistettavasti luonnistuu oivallisesti monenlaiset esiintymistilanteet juontamisesta ja paneelikeskusteluista stand up’iin ja akateemisiin esitelmiin.

Tässä ansioluetteloni, johon on listattu (ainakin melkein) kaikki, mitä olen ikinä tehnyt.

Menu & hinnasto

Tässä asioita, joissa olen hyvä, ja joita voit palkata minut tekemään.

Kirjoittamisen ohjaaminen – Hyvä, kiinnostava teksti on kahta asiaa: matematiikkaa ja runoutta. Kirjoittamiskoulutuksessani lähestyn pienryhmien kanssa tekstiä toisaalta rakenteen ja kielen näkökulmasta, toisaalta tekstin tuottamisen eli luovuuden näkökulmasta. Koulutuksen keskiössä on tietenkin ryhmä: sen ihmisten ja toisaalta tilaajaorganisaation tarpeet.

Kirjoittaminen – Teen yksittäisiä vierailijakirjoituksia ja kolumnitekstejä tilauksesta. Kirjoitan mielelläni asiakkaan toivomasta teemasta, mutta keksin myös itse näkökulmia ja sanottavaa ongelmitta.

Esiintyminen – Olen pitänyt kehuttuja alustus- ja keskustelupuheenvuoroja ammattiliittojen kehittämiseen, yhdenvertaisuuteen, järjestötoimintaan ja komiikkaan liittyen. Lisäksi olen juontanut tapahtumia menestyksekkäästi (lisätietoja, ks. ansioluettelo).

Palkkioni on muutamasta muuttujasta (organisaatio, aika, paikka, etukäteisvalmistautumisen tarve) riippuen noin 100 euroa tunnilta.

Palautetta

”Laskin ennen tänne tuloani, että tämä on kahdeksastoista kerta, jolloin esiinnyn vastaväittäjänä. Sanoisin että tämä väitöskirja on kahden tai kolmen parhaan joukossa, joita olen opponoinut. Eli tulen lämpimästi esittämään tiedekunnalle tämän hyväksymistä.”
Yleisen kielitieteen emeritusprofessori ja suomen kielen dosentti Fred Karlsson loppulausunnossaan väitöstilaisuudessani 9.6.2023

“Rakastuin, varsinkin Aarikkaan.”
Akavan opiskelijavaltuuskunnan kokoontuminen (syksy 2017), jossa puhuin otsikolla “Kuule Akavan elämä ja kuolema”

“[T]yöpaja oli mukavan rento ja siellä sai laukoa välillä jopa todella paskojakin läppiä. Hyvä! Tämä on hyvä, koska ainakin itselleni on oleellista, että tällaisessa melko intiimissä luovaan tekemiseen liittyvässä työpajassa voi olla estoitta mukana! Nopeatempoiset lämmittelytehtävät olivat hyviä orientoimaan kirjoittamiseen.”
Kirjoita kiinnostavasti kuivista aiheista -tekstityöpajan osallistujapalaute (syksy 2016)

“Virkistävä asennemuija jo niin nähtyjen puhujien tilalla! Katsotaan asioita vähän eri vinkkelistä välillä.”
Humanisti 2020 -tapahtuma Tampereella ja Helsingissä (talvi 2016), yleisarvosana palautteissa esiintymiselleni 4,1 (asteikolla 1-5)