LOTTA AARIKKA

Facebooktwittergoogle_plus

Synnyin Porissa vuonna 1987 nelilapsisen perheen kuopukseksi, iltatähtiyllätykseksi. Kasvoin aikuiseksi samassa punatiilisessä kerrostalokolmiossa, jonne minut synnytysosastolta kannettiin. Lapsuus ja nuoruus Porissa jätti jäljen huumorintajuun ja maailmankatsomukseen. Arvostan edelleen ja aina satakuntalaista pisteliäisyyttä ja näennäistä juroutta, suoraa puhetta ja toimintaa.

Opinnot

Aloitin opinnot Turun yliopistossa syksyllä 2007. Pääaineeni oli folkloristiikka, ja kulttuurientutkimuksen laitoksesta (nyk. oppiaineryhmä) tuli henkinen kotini koko opiskelujeni ajaksi, vaikka pääaine vaihtui kandidaatin tutkielman kirjoittamisen lähestyessä sivuaineeseeni, suomen kieleen. Suomen kielessä erikoistuin puhutun kielen sosiolingvistiseen ja kansanlingvistiseen tutkimukseen. Minua kiinnostaa kielen ja kulttuuri-identiteetin suhde, alueellisesti tunnistettavat kielimuodot (yleistajuisesti murteet) ja niiden merkitys puhujilleen ja kuulijoilleen.

Luovan kirjoittamisen sivuaineoikeutta hain yhteensä neljä kertaa. Sain viimein opinto-oikeuden perusopintoihin syksyllä 2012 ja aineopintoihin ensimmäisellä yrittämällä 2013. Luovan kirjoittamisen opiskelu selvensi ja terävöitti kirjoittajaidentiteettiäni ja uskalsin ensi kertaa aikuisiällä sanoa ääneen, että haluan kirjoittaa vakavissani, olla kirjoittaja.

Valmistuin filosofian maisteriksi kesällä 2014.

Kandidaatintutkielma: ”Emmää sillai porii niinko puhu”. Porin murre puheessa tiedostettuna ja tiedostamattomana. (2011)

Pro gradu -työ: “Mitä iloo siit o ko se o samallai kaikil”. Porilaissyntyiset ja Poriin muuttaneet nuoret aikuiset aluepuhekielen puhujina ja tarkastelijoina. (2014)

Työssä

Olen tehnyt töitä 13-vuotiaasta, kaikennäköistä koiranulkoiluttajasta ja lapsenvahdista keittiöapulaiseen. Välivuoteni (2007) vietin turkulaisen perheyrityksen varastotyöntekijänä ja opiskeluaikana kirjoitin kolumneja Turun ylioppilaslehteen.

Vuonna 2011 pääsin muutamaksi kuukaudeksi kurkistamaan ammattiliiton toimiston arkeen työskennellessäni kesätyöntekijänä Akavan Erityisalojen keskustoimistolla Pasilassa. Saman vuoden elokuussa aloitin työt Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa.

Työt AYY:n edunvalvonta-asiantuntijana ovat kehittäneet minua ihmisenä sanoittamattoman paljon. Toisaalta olen oppinut läjäpäin hallinnosta, sosiaalipolitiikasta, koulutuspolitiikasta ja ylipäätään politiikasta. Eniten kuitenkin olen oppinut itsestäni ja siitä, mitkä ovat oman ajatteluni vahvuudet ja missä minulla on vielä tekemistä. Tästä opista saan kiittää ensisijaisesti Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan opiskelija-aktiiveja – kaikkia niitä kyltereitä, taiteilijoita ja teekkareita – joiden ajattelu on avannut kattoikkunani kohti aivan uudenlaista kosmosta.

Töiden lisäksi johtamis-, talous- ja tapahtumanjärjestämiskokemusta on karttunut moninaisista luottamustehtävistä. Sekä työkokemuksestani että järjestöhommistani voitte lukea lisää ansioluettelostani.

Kotona

Vapaa-ajallani käyn uimassa ja nostamassa rautaa, katson draamantäyteisiä tosi tv-ohjelmia, harrastan klassista yksinlaulua, ihmettelen kuva- ja sanataidetta ja rapsuttelen sekä lenkitän welsh corgi pembrokeani Myrskyä. Perheeseeni kuuluu myös avomies Esa, joka pitää minut kiinni maassa, kun yritän karata pilviin tai vajota syvyyksiin.

Tulevaisuudessa

Aloitan suomen kielen jatko-opinnot Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan kieli- ja käännöstieteen laitoksen Utuling-tohtoriohjelmassa lokakuussa 2015.

Ensisijaisesti toivoisin voivani rahoittaa jatko-opintojeni alkupuoliskon apurahoilla. Sitten kun tutkimustyön rutiinit ja rytmi ovat löytyneet, toivon työskenteleväni yliopistolla opetus- ja projektitehtävissä. Haluaisin myös ohjata luovaa kirjoittamista.

Viiden vuoden päästä näen itseni haastavassa asiantuntijatyössä kolmannella tai julkisella sektorilla, miksei yksityiselläkin. Kirjoittaa haluan aina, mutta en ainoana leipätyönäni. Siihen voin ryhtyä vasta sitten, kun maailma on valmis.